Пиво та сидр займають понад 90% обсягу на ринку слабоалкогольних напоїв в Україні – дослідження

Компанія Pro-Consulting провела дослідження ринку слабоалкогольних напоїв в Україні. Як змінилася галузь?

Моніторинг ринку слабоалкогольних напоїв в Україні свідчить про значні зміни у сфері, що зумовлені як глобальними тенденціями, так і особливостями внутрішнього споживання.

До 2015 року пиво було беззаперечним лідером, охоплюючи 90% ринку. Решта 10% припадала на інші категорії слабоалкогольних напоїв, які переважно споживали жінки та люди, що не віддають перевагу пиву.

Проте з 2015 року на ринку розпочався «сидровий бум». Такі нові продукти, як Apps та Garage, швидко завоювали популярність і зайняли 30–40% сегмента, потіснивши інші слабоалкогольні напої. Сьогодні основна конкуренція точиться між пивом і сидром, тоді як частка класичних слабоалкогольних напоїв продовжує зменшуватись.

Ринок слабоалкогольних напоїв в Україні контролюється двома основними компаніями:

  • ГК «Нові Продукти» – 66%
  • Оболонь – 33%

Воєнні дії суттєво позначилися на виробничих показниках. У березні 2022 року компанія «Оболонь» виробила лише 6,5% від обсягу аналогічного періоду 2021 року, однак уже у квітні почалося поступове відновлення. ГК «Нові Продукти» після тимчасового простою в березні 2022 року відновила випуск бутильованої води та енергетичних батончиків, а вже у квітні—травні повернулася до повноцінного виробництва слабоалкогольних напоїв.

Українські виробники активно виходять на міжнародні ринки, особливо в такі  країни як Грузія, Молдова та Вірменія. Наразі близько 3% слабоалкогольних напоїв експортується, і цей показник має потенціал до зростання.

Середня вартість продукції в сегменті становить приблизно 45 гривень. У конкурентній боротьбі «Оболонь» позиціонує свої товари як доступну альтернативу, зокрема, порівняно з брендами Bronx і Revo.

Нагадаємо, що в Україні зростає виробництво крафтового пива — в гру вступають ринкові гіганти. Як зазначають аналітики компанії Pro-Consulting, рівень конкуренції на ринку крафтового пива є вищим за середній, з високим ризиком виходу нових гравців та сильною внутрішньогалузевою конкуренцією.

Джерело: Pro-Consulting

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Діти кукурудзи: німці створили альтернативну упаковку з попкорну

Пакувальна промисловість є найбільшим покупцем пластмасових виробів, купуючи близько 40% усього реалізованого пластику, а забруднення даним матеріалом створює глобальні...

Green Monday із Гонконгу створила із вівса веганське морозиво

Морозиво мочі буде подаватися в кафе та пропонується під брендом Oatchi у продуктовому магазині Green Common.Десерт містить на 17%...

Коктейль проти вірусу: PepsiCo інвестує в партнерів, Coca-Cola запускає нове обладнання, Nestlé вийшла на ринок кави

На це діє безліч факторів: пандемія короновірусу, карантинні обмеження, проблеми у транспортній логістиці. Плюс до того — неврожай сільгосппродукції,...

Луддити на марші: влада Нідерландів штучно стримує попит на рослинне молоко

Wakker Dier провела аналіз розвитку середніх цін на літр молока в супермаркетах Albert Heijn, Aldi, DekaMarkt, Dirk, Hoogvliet, Jumbo,...

Молокія випустила йогурти зі смаком квітів та фруктів

Нові смаки: троянда з суницею, мальва з грушею, та жасмин з персиком. Таке поєднання створює новий смаковий досвід для...

Українське пиво MOVA отримало три нагороди на одному із найвідоміших пивних конкурсів у світі

Світле пиво Pilsner отримало золоту медаль у категорії Bohemian-Style Pale Lager. Перемога у цій категорії особливо цінна для української...

New Food Summit 2025: де майбутня маржа фуд-бізнесу?

22–23 жовтня у Києві відбудеться головна подія для лідерів українського агріфуд-бізнесу — New Food Summit 2025 (https://www.newfoodsummit.com.ua/). Тема цього...

«Молокія» представила йогурт “Білий по-турецьки” з високим вмістом білка

«Молокія» цілеспрямовано розвиває власну категорію густих йогуртів Білих — простих, натуральних і водночас функціональних. У складі йогурту Білого по-турецьки лише...

Може вас зацікавити

Насіння отруйного дерева допомагає кинути палити. Дослідження

Тобто рослини можуть бути не лише найкращою основою дієти,...

Технології приготування їжі: інновації, які змінюють підхід до кулінарії

Кулінарія переживає справжню революцію завдяки стрімкому розвитку технологій приготування...

Лондонський стартап створив їстівну упаковку з матеріалу, який за добу виростає до метра

Стартап пропонує замінити пляшки, пластикові бокси та поліетиленові пакети...

Сінгапурський стартап винайшов машину для створення рослинних жовтків

Стартап запевняє, що яйця мають той самий смак і...

Астронавт відкрив у канадських преріях найбільший завод з виробництва горохового протеїну

Церемонія офіційного відкриття пройшла онлайн — її провів відомий...

Вибір редактора
В продовження теми