Які заклади харчування в Україні заробили найбільше і як змінилася галузь?

Найбільші доходи у столичних ресторанах, а також на Дніпропетровщині та Львівщині

Аналітики YC.Market дослідили динаміку в сегменті ресторанних послуг в Україні та з’ясували, що чистий дохід ресторанного бізнесу в Україні у 2023 році досяг 31,6 млрд грн, що у 120% більше, ніж у 2022 році, та на 26% більше, ніж у 2021 році.

Беззаперечним лідером галузі залишається McDonald’s, чий дохід приріс майже втричі (на 297%), досягнувши майже 13 млрд гривень. Це становить майже 40% усього доходу ресторанної сфери.

Беззаперечним лідером галузі залишається McDonald’s, чий дохід зріс майже втричі до 13 млрд грн, що становить майже 40% усього доходу цієї сфери.

У регіональному розрізі Київ продовжує бути лідером з чистим доходом понад 23 млрд грн, що становить 72% доходу ресторанної галузі. Це більше, ніж у 2,5 раза проти 2022 року (8,9 млрд грн). У столиці працює понад 1,2 тис. компаній, що робить її головним гастрономічним центром країни. Дніпропетровська область посіла друге місце з доходом 1,6 млрд грн, а Львівська область – третє, заробивши 1,4 млрд грн.

За приростом доходів на другому місці після столиці  – Рівненська область. Чистий дохід області приріс більш ніж удвічі (128%): 266 млн грн у 2023 проти 116,9 млн грн у 2022. Також більш ніж удвічі (122%) приросли доходи у Херсонській області, де компанії згенерували 26,8 млн грн у 2023 році, що пов’язано зі звільненням територій Херсонщини.

Загалом кількість компаній у галузі приросла на 30%: якщо у 2022 році активними були 2,6 тис. компаній, то у 2023 році їх кількість перевищила 3,5 тис. 

Кількість фізичних осіб-підприємців також збільшилася: у 2023 році зареєстровано 19,4 тис. нових ФОПів, що у два рази більше, ніж у 2022 році. У 2024 році приріст реєстрацій відносно 2023 року знизився на 4%. Найбільше нових ФОПів в цій індустрії за 2023 – листопад 2024 років відкрили у Києві (4,2 тис.), Дніпропетровській (2,5 тис.), Львівській (2,3 тис.) та Київській (2,2 тис.) областях.

Серед закладів харчування, що найбільше заробили в Україні: McDonald’s, KFC, Пузата Хата, Domino’s Pizza, Сушия, Salateira та кафе на АЗК WOG.


Також зазначимо, що 285 компаній гастро індустрії отримали майже 1,3 млрд грн коштів із держбюджету.

Аналітики YC.Market  з’ясували, що за 2023-2024 роки компанії гастрономічної галузі отримали майже 1,3 млрд державного фінансування. Двадцять найбільших компаній-одержувачів акумулювали понад 92% коштів із держбюджету.

Нагадаємо, раніше ми писали, які гастрономічні тренди домінуватимуть у 2025 році.

Джерело: YC.Market

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Бургери з шоколадом та морозиво, полите кетчупом: сучасна їжа, яка приголомшує

Намагаючись вразити споживачів незвичайними смаковими комбінаціями, компанії часто отримували справжні факапи. Тим не менш, продовжували дивувати світ.Ось найшаленіші поєднання...

Українці створили їжу для екстремальних умов. Її беруть на Еверест, в Антарктиду та на фронт

ЇDLO була заснована у 2016 році підприємцями Іваном Кисилицею, Михайлом Темпером та Сергієм Андрєєвим.Продукти ЇDLO побували на Евересті та...

Шовкопряди, черв’яки та коники: 16 видів комах погодили для вживання у їжу

Серед комах, які визнані безпечними для споживання людьми, є домашні цвіркуни, сарана, борошняні черв'яки, коники та шовкопряди на різних...

Покращує стресостійкість: український бренд виготовляє середньовічний шоколад

Шоколад ручної роботи виготовляється з високоякісних какао-бобів за технологією, яка дозволяє зберегти унікальні смаки та аромати. Для цього виробництво...

Дніпровська пивоварня MOVA випускає власну версію Ukrainian Golden Ale

Це перший сорт, представлений у межах нової мистецької лінійки MOVA ART."У нашої країни не існувало свого власного стилю пива...

Лієв Шрайбер та Євген Гудзь спекли великодній хліб із борошна з розмінованого поля

Пшеницю, з якої була виготовлена ​​ця паска, зберіг фермер із північної частини області, що потерпала від постійних обстрілів. Вироблене...

Виробник соків «Коник» та співзасновниця Young Business Club запускають виробництво крафтового сидру

Очікується, що продукт з'явиться на полицях мережі «Сільпо» до кінця квітня. У планах — експорт та завоювання до 80%...

Alviva Group виводить на ринок нову категорію хліба під брендом «Київхліб»

Продукцію з нової категорії виготовляють на підприємстві ТОВ «Український пекарний дім» у місті Біла Церква Київської області. Сума інвестицій...

Може вас зацікавити

Суші з риби трирічної витримки: в Японії відродили 400-річний рецепт

У невеликому автентичному магазинчику з власним виробництвом протягом 18...

Особистий шеф-кухар Пола Маккартні та Елтона Джона схвалив білок із люпину

Скотт Фіндлі свого часу навчався у Гордона Рамзі та...

Данський постачальник інгредієнтів створив «надбілок» — він формує м’язи та лікує

Новий Lacprodan BLG-100 — це чистий інгредієнт бета-лактоглобуліну (BLG),...

Корови не винні. Вперше у світі створене «молоко» із мікроводоростей

Напій виготовляється з рослинного протеїнового борошна. Його гомогенізують з...

Вибір редактора
В продовження теми