Ключовим продуктом компанії є Fatrix — інноваційний жир на основі рослинних білків, створений за безвідходною технологією.
Інвестиції, отримані від MoreVC, Lever VC, DarkBoot Group і платформи EIT Food, дозволять стартапу створити новий виробничий об’єкт на Кіпрі, здатний випускати до 200 тонн продукції на рік.
Очікується, що виробництво розпочнеться у квітні 2025 року
“Цей завод дозволяє нам виробляти Fatrix у промислових масштабах, одночасно вдосконалюючи наші процеси для майбутніх розширень”, — зазначив співзасновник і генеральний директор Gavan Technologies Ітай Коен.
Fatrix створений із горохового білка, рослинної олії та води, що робить його сумісним із сучасною харчовою системою без необхідності отримувати схвалення як новий харчовий продукт у ЄС.
За словами Коена, унікальна технологія компанії зберігає природну структуру білка, а відходи від виробництва перетворюються на додаткові інгредієнти для харчової промисловості.
Fatrix позиціонується як повноцінна заміна вершкового масла у випічці та молочних альтернативах. Він може використовуватися у виробництві бріошей, круасанів, вершкових сирів, пудингів та збитих вершків, забезпечуючи текстуру та функціональність вершкового масла, але з меншим вмістом калорій. Високий вміст води, низький рівень насичених жирів і повна відсутність трансжирів роблять цей продукт кориснішим для здоров’я.
“Продукт не має запаху, нейтральний на смак і дуже універсальний, що дозволяє створювати будь-які текстури, потрібні для виробництва”, — додав Коен. Крім того, платформа Gavan сумісна з широким спектром рослинних інгредієнтів, що дає змогу адаптувати виробництво до доступності сировини.
Очікується, що перші продукти з Fatrix з’являться на полицях європейських магазинів уже за кілька місяців після запуску виробництва.
Нагадаємо, раніше найбільша пекарня в світі почала пілмішувати у тісто солодкі мікробні білки.