У співпраці з компаніями Veolia та Wormganix, які спеціалізуються на управлінні ресурсами та виробництві вермікомпосту, мережа кав’ярень тестує використання хробаків для створення екологічного добрива з кавових відходів.
Цей процес передбачає годування хробаків сумішшю з паперової пульпи та використаної кавової гущі. Після перетравлення цієї суміші хробаки виробляють добриво, багате на корисні мікроорганізми, гриби та бактерії, які покращують здоров’я ґрунту.
Готове добриво, таке як гумус або вермікомпост, може замінити хімічні добрива, які містять високі концентрації шкідливих речовин.
У компанії розповідають, що одна лише Велика Британія споживає майже 98 млн чашок кави щодня, що призводить до утворення понад 250 000 тонн відходів кавової гущі щорічно. Якщо ці відходи правильно переробляти, вони можуть стати джерелом корисних елементів, таких як азот, калій і фосфор, які є важливими для сільськогосподарських культур.
Пілотний проєкт реалізується у кав’ярні Starbucks у місті Бредфорд, Західний Йоркшир. У рамках цього випробування вже перероблено три тонни кавової гущі, що еквівалентно 420 000 чашок кави.
Ця ініціатива доповнює інші екологічні програми Starbucks, такі як “Grounds For Your Garden”, у рамках якої клієнти можуть отримати використану кавову гущу для використання в садівництві. Крім того, Starbucks підтримує інноваційні ідеї у сфері управління харчовими відходами через фонд “Eat It Up Fund”, створений у партнерстві з екологічною організацією Hubbub.
Нагадаємо, раніше NEWFOOD розповідав про інноваційну кава з білком та грибами, яка містить 9 незамінних амінокислот — як м’ясо.