Сирна «Корона» та кульки у чорному перці — українські сири, які визнав світ

Українські сири здобули 8 нагород на міжнародному сирному конкурсі World Cheese Awards 2024.

5 листопада в Португалії, місті Візеу, офіційно завершився міжнародний сирний конкурс World Cheese Awards 2024. Цього року на конкурсі було представлено 4786 сирів із 47 країн світу, серед них — 27 з України. 

“8 нагород — чудовий результат на такому масштабному змаганні. Втретє ми доводимо, що українські сири займають достойне місце на світовому ринку”, — прокоментувала Оксана Чернова, сирна експертка ProCheese від Ardis Group та суддя від України на World Cheese Awards.

Цього року бронзові нагороди отримали твердий сир “Козячий сир з трюфелем” від “Мукко” зі Львівщини, “Легенда” та “Бікоз” від “Доообра ферма” з Київщини, “Гауда” від “Зінка” з Київщини, сир із білою пліснявою “Говерла” від “Гарбузовий рай” зі Львівщини та напівтвердий сир “Фонді” від “WineTime” з Київщини. Срібло дісталося твердому сиру “Корона” від “Зінка” та ароматизованому сиру “Лопта” від “Мамин сир” із Закарпаття.

Не дивно, що “Лопта” привернула увагу суддів найбільшого сирного конкурсу, говорять експерти. Це – унікальний йогуртовий сир, обваляний у чорному перці та сухому часнику. 

Аби його створити, сироварня поєднала технології швейцарського белпер кнолле та ліванського сиру шанкліш. Готові сирні кульки обвалюють у приправах та настоюють тривалий час в олії, що надає їм ніжного йогуртового смаку з часниковими нотками. 

“Лопта” може зберігатися до двох років, зберігаючи вишукані смакові якості

“Українцям на смак дуже подобається, – говорить виробник. – Симпатичний кружечок рясно обваляний у чорному перці. А сам сир приправлений часником. При визріванні гіркота перцю зникає, і лишається аромат, від якого тече слина”.

Загалом, за три роки участі в проєкті українські сири здобули вже 34 нагороди на міжнародному конкурсі. До речі, про переможців минулого року NEWFOOD писав тут.

Джерела: ProCheese, Мамин сир

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

На Київщині виготовляють старовинний шумерський напій з меду та ягід

Сікера – алкогольний напій, створений на базі меду та фруктів. Завод переробляє 60 т меду щороку. Потужності з виробництва...

Часник без запаху — ліванська компанія отримала премію за кращий продукт 2021 року

Ліванська компанія Garlidoux перетворила звичайний часник на часник без запаху. Для цього зібрану вручну сировину піддали ферментації та перетворили...

Схрумати хробака: вчені ЄС підтвердили безпечність білку з личинок комах

Європейське управління з безпеки харчових продуктів (EFSA — Далі) науково підтвердило безпеку білка, створеного з комах. Дослідники вивчили ступінь...

Продовольчий гігант Bunge інвестує у їжу майбутнього – продукти з комах

Nutrition Technologies використовує личинки чорної солдатської мухи для біологічного ферментування харчових відходів і промислових органічних побічних продуктів.Будучи тропічним видом,...

Україна стала світовим лідером з експорту замороженої малини, випередивши Польщу та Сербію

За даними EastFruit, у 2024 році експорт замороженої малини з України досяг рекордних 65 тисяч тонн, що на 34%...

Український виробник корисних солодощів виходить на ринки США та Великої Британії

За останні три роки сукупний виторг вінницького виробника зріс у 2,5 рази, а у 2024 році перевищив 1,5 млрд...

Крафтові виробники, гаївки й лекторій: в Києві пройде 13-й фестиваль True&Local

Цього разу фестиваль присвячений «Гаївкам» — традиційним весняним пісням, які здавна символізують пробудження природи й прихід нового життя.Весняний настрій...

Смачна колаборація: «Яготинський» айран в мережі Döner Маркет

Співпрацю двох брендів, чиї автентичні продукти чудово доповнюють один одного, точно оцінять шанувальники стритфуду.  «Поєднання шаурми з айраном — це...

Може вас зацікавити

Івано-Франківська сироварня варить унікальні сири з чорнилами каракатиці

П’ять років тому нинішня власниця сироварні починала з моцарели....

Львівська ферма створює із молока буйволів вишуканий сир без лактози

Буйволиний сир з трюфелем виробник радить смакувати з келихом...

Шведський стартап, в який вклався засновник SoundCloud, створив веганську фету та залучив мільйони

Раунд очолили існуючі інвестори Astanor Ventures та Northzone. Стартап...

Морозиво та маргарита одним натисканням кнопки – настільний гаджет отримав премію за інновації

CES 2021 – один з найбільш впливових технологічних заходів...

Автономні роботи з доставки їжі атакують «останню милю»

Останнім часом спостерігається стрімкий прогрес розвитку автономної доставки на...

Вибір редактора
В продовження теми