Понеділок, 2 Грудня, 2024
інше

    Вчені надрукували із борошна найтонші спагеті у світі. Вони загоюватимуть рани.

    Вчені створили найтонші у світі "спагеті", що в 200 разів вужчі за людську волосину. Проте цей винахід не призначений для кулінарії — волокна "пасти" можуть стати цінним матеріалом у медицині та промисловому дизайні.

    Спосіб виготовлення рекордно тонких нановолокон дослідники з Університетського коледжу Лондона описали у дослідженні, опублікованому в Nanoscale Advances. 

    Нановолокна — це будь-який волокнистий матеріал товщиною менше ніж 100 нанометрів (один нанометр дорівнює мільярдній частині метра).

    Такі вироби, виготовлені з крохмалистих матеріалів, широко застосовуються у медицині та промисловому дизайні.

    Наприклад, нановолокна використовуються для створення пов’язок, що сприяють загоєнню ран завдяки своїй пористій структурі. Така структура дозволяє пропускати воду та вологу до пошкоджених тканин, водночас запобігаючи потраплянню бактерій. Крім того, волокнисті матеріали з крохмалю можуть бути корисними для регенерації тканин, зокрема кісток, та для доставляння ліків в організм.

    В основі нового методу виготовлення нановолокон лежить техніка електропрядіння. Вчені використовували біле борошно, а не чистий крохмаль, що ускладнило процес через домішки білка та целюлози, які роблять суміш більш в’язкою. Однак борошно є більш екологічно чистим складником, що важливо для промислового виробництва. 

    Щоб зменшити в’язкість суміші, до борошна додавали мурашину кислоту, яка руйнує завеликі шари спіралей, з яких складається крохмаль, і дозволяє створювати тонкі волокна.

    Під час електропрядіння нитки з борошна та рідини змушували проходити через кінчик голки на металеву пластину під дією електричного заряду. 

    “Це буквально спагеті, але набагато менші”, — розповідає Адам Кленсі, хімік з Університетського коледжу Лондона

    Завдяки цій технології група науковців виготовила килимок площею близько 2 сантиметрів, де кожна окрема нитка настільки тонка, що її можна побачити лише під мікроскопом. Наступним кроком досліджень стане вивчення властивостей цих нановолокон, їх здатності до розпаду, взаємодії з клітинами та можливості масштабного виробництва.

    Нагадаємо, раніше вчені отримали із коноплі їстівне нанопокриття для їжі.

    Джерела: Nanoscale Advances, Popular Science, УП

    НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

    введіть свій коментар!
    введіть тут своє ім'я

    Схожі теми

    Картина м’ясом: японський ресторан за $100 продає гравюри із яловичини

    Hyotana та Kaya вирішили поєднати їжу та мистецтво, і через м’ясо передати багату історію Японії.Ресторан відібрав мармурову яловичину Wagyu...

    Куряче м’ясо, вирощене в лабораторіях, вперше допущено до продажу

    На відміну від таких стартапів як Beyond Meat і Impossible Foods, які розробляють рослинні аналоги м'ясних продуктів, намагаючись досягти...

    Перше в світі лабораторне м’ясо краба потрапило в ресторани. Ціна — $3000 за кілограм

    Її провів шеф-кухар Хосе Луїс Дель Амо з компанії TheTasteLab у ресторані Bukit Timah Kebaya. Він приготував дві страви...

    Стає прозоріше: ЄС більше не вважає безпечною добавку, що робить жуйки непрозорими

    «E171 — це барвник без харчової цінності», — говорить Каміль Перрен, старший співробітник Європейської групи споживачів BEUC.Барвник переважно використовується...

    Чорна піца та рожевий багет: як «Сільпо» додає кольору Чорній п’ятниці

    Мережа супермаркетів «Сільпо» вирішила додати фарб Чорній п’ятниці та запропонувати альтернативу традиційному шопінг-хаосу. З 23 по 30 листопада «Сільпо»...

    Сирна «Корона» та кульки у чорному перці — українські сири, які визнав світ

    5 листопада в Португалії, місті Візеу, офіційно завершився міжнародний сирний конкурс World Cheese Awards 2024. Цього року на конкурсі...

    Може вас зацікавити

    Компанія Nestlé запускає виробництво рослинного м’яса в Китаї

    Харчовий гігант Nestlé намагається не відстати від трендів в...

    На найбільший конкурс у світі Україна повезе витримані сири з кавою та трюфелем

    Цього року конкурс проходитиме 27-28 жовтня у м. Тронгейм...

    Вибір редактора
    В продовження теми