Вчені надрукували із борошна найтонші спагеті у світі. Вони загоюватимуть рани.

Вчені створили найтонші у світі "спагеті", що в 200 разів вужчі за людську волосину. Проте цей винахід не призначений для кулінарії — волокна "пасти" можуть стати цінним матеріалом у медицині та промисловому дизайні.

Спосіб виготовлення рекордно тонких нановолокон дослідники з Університетського коледжу Лондона описали у дослідженні, опублікованому в Nanoscale Advances. 

Нановолокна — це будь-який волокнистий матеріал товщиною менше ніж 100 нанометрів (один нанометр дорівнює мільярдній частині метра).

Такі вироби, виготовлені з крохмалистих матеріалів, широко застосовуються у медицині та промисловому дизайні.

Наприклад, нановолокна використовуються для створення пов’язок, що сприяють загоєнню ран завдяки своїй пористій структурі. Така структура дозволяє пропускати воду та вологу до пошкоджених тканин, водночас запобігаючи потраплянню бактерій. Крім того, волокнисті матеріали з крохмалю можуть бути корисними для регенерації тканин, зокрема кісток, та для доставляння ліків в організм.

В основі нового методу виготовлення нановолокон лежить техніка електропрядіння. Вчені використовували біле борошно, а не чистий крохмаль, що ускладнило процес через домішки білка та целюлози, які роблять суміш більш в’язкою. Однак борошно є більш екологічно чистим складником, що важливо для промислового виробництва. 

Щоб зменшити в’язкість суміші, до борошна додавали мурашину кислоту, яка руйнує завеликі шари спіралей, з яких складається крохмаль, і дозволяє створювати тонкі волокна.

Під час електропрядіння нитки з борошна та рідини змушували проходити через кінчик голки на металеву пластину під дією електричного заряду. 

“Це буквально спагеті, але набагато менші”, — розповідає Адам Кленсі, хімік з Університетського коледжу Лондона

Завдяки цій технології група науковців виготовила килимок площею близько 2 сантиметрів, де кожна окрема нитка настільки тонка, що її можна побачити лише під мікроскопом. Наступним кроком досліджень стане вивчення властивостей цих нановолокон, їх здатності до розпаду, взаємодії з клітинами та можливості масштабного виробництва.

Нагадаємо, раніше вчені отримали із коноплі їстівне нанопокриття для їжі.

Джерела: Nanoscale Advances, Popular Science, УП

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Штучний інтелект імітував смак справжньої курки з місива бамбуку, персиків та нуту

Нова розробка буде використана на створення нових продуктів і спершу буде запущена в Чилі, Аргентині та Бразилії, а згодом...

За птахою удачі. В єрусалимській лабораторії виростять курячу грудку за 6 євро

Future Meat Technologies, що базується в Єрусалимі, заявляє, що знайшла спосіб виростити у лабораторних умовах курячу грудку, яка коштуватиме...

Шовкопряди, черв’яки та коники: 16 видів комах погодили для вживання у їжу

Серед комах, які визнані безпечними для споживання людьми, є домашні цвіркуни, сарана, борошняні черв'яки, коники та шовкопряди на різних...

Швейцарський шоколадний гігант створить веганські плитки з вівсяного молока

Запуск планується одночасно з початком місячного заходу, який пропонує учасникам стати веганами на 31 день — Veganuary.Обидва варіанти нової...

IDS Ukraine відновлює довоєнний рівень виторгу та демонструє зростання вартості активів у 2024 році

Згідно із прогнозами виторг компанії за рік становитиме 6,8 млрд грн, що відповідає довоєнному рівню. Це дозволить IDS Ukraine...

Рік із Glovo: що і як замовляли користувачі у 2024 році 

У грудні 2024 року глобальний Glovo перетнув позначку в 1 мільярд замовлень з моменту заснування компанії майже 10 років...

Кока-Кола дарує 1,5 млн пляшок напою сім’ям, що опинилися в складних ситуаціях

Ініціатива спрямована на підтримку родин, що опинились у складних життєвих обставинах, багатодітних сімей, внутрішньо переміщених осіб, людей похилого віку,...

Які заклади харчування в Україні заробили найбільше і як змінилася галузь?

Аналітики YC.Market дослідили динаміку в сегменті ресторанних послуг в Україні та з’ясували, що чистий дохід ресторанного бізнесу в Україні...

Може вас зацікавити

Новини про альтернативний білок

Незважаючи на Covid-19, обсяги фінансування розробки та виробництва альтернативного...

Швейцарський гігант Migros варить рослинні яйця з сої. Їх продаватимуть уже в листопаді

Це останнє доповнення до рослинної лінійки V-Love. Яйце під назвою...

Курячі нагетси обсмажують на повітрі, щоб знизити вміст жиру на 75%

Сьогодні споживачі шукають кращі варіанти комфортної їжі. Зважаючи на...

Вчений NASA створив робота, що пече 120 піц за годину

PZZA автоматизує нанесення соусу, додавання сиру і начинок, а...

На батьківщині лабораторного м’яса дозволили дегустувати їжу з пробірки

Уряд країни вчора оголосив, що довгоочікувані дегустації незабаром незабаром...

Вибір редактора
В продовження теми