Стартап створив технологію, яка передаватиме аромати страв для дегустацій на відстані

Компанія Osmo зробила прорив у технологіях передачі запахів, оголосивши про розробку унікальної системи цифрової «телепортації» ароматів. Завдяки використанню штучного інтелекту, інноваційна технологія дозволяє створити цифрову карту запаху, яку можна відтворити за допомогою спеціального пристрою в будь-якому місці світу.

Процес починається з аналізу обраного аромату за допомогою приладу GCMS (газова хроматографія з мас-спектрометрією). Якщо це рідина, її вводять безпосередньо в прилад, а для твердих об’єктів, як-от фрукт чи квітка, використовується метод збору запаху з повітря навколо об’єкта. Прилад аналізує склад запаху на молекулярному рівні та завантажує отримані дані у хмару, де вони обробляються інструментами штучного інтелекту. Результатом є координата на так званій Principal Odor Map – карті запахів, яка слугує рецептом для створення аромату.

Далі ці дані передаються на спеціальний роботизований пристрій, який формує запах, використовуючи комбінацію різних ароматизаторів. Таким чином, запах не лише фіксується, але й може бути відтворений у будь-якому іншому місці з абсолютною точністю.

Ця технологія має значний потенціал для різних галузей – від харчової промисловості до парфумерії. Наприклад, вона може дозволити передавати аромати нових страв для дегустацій або навіть створювати унікальні сенсорні ефекти в маркетингу.

Засновник Osmo Алекс Вілчко пояснює, що інновація змінює уявлення про передачу сенсорного досвіду. Вона може зробити те, що раніше вважалося фантастикою, реальною частиною повсякденного життя. Завдяки штучному інтелекту Osmo вдалося скоротити час і зусилля, необхідні для аналізу і відтворення запахів, у десятки разів.

Osmo не єдина компанія, яка працює у цьому напрямку, але її підхід до «телепортації» запахів виводить технологію на новий рівень. 

Нагадаємо, раніше рослина із запахом гниючої плоті стала основою для веганських кальмарів.

Джерело

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Стартап розробив ковбасу з плодів хлібного дерева – робити бутерброди більше не потрібно

Джекфрут служить основним інгредієнтом у широкому асортименті рослинних альтернатив м’ясу, починаючи від фрикадельок і закінчуючи «свинячим» фаршем.За відгуками тих,...

Стартап отримав $2 млн на випуск справжнього сиру, але без корів

В раунді взяли участь представники Кремнієвої долини Plug and Play Ventures, інвестори з сегменту альтернативних білків Clear Current Capital...

Виробники інноваційної їжі можуть отримати до 1 млн грн гранту

Сума кожного гранту складе  до 25 000 євро (приблизно 1 млн грн).Фінансування гантової програми буде забезпечене за рахунок Європейського...

Канабіс, дизайнерський буряк та розмариновий дим: харчові тренди 2025 року

Прогнози щодо тенденцій у харчуванні у 2025 році передбачають рік незвичного вибору: соуси до усього, експерименти з кавою та...

IDS Ukraine відновлює довоєнний рівень виторгу та демонструє зростання вартості активів у 2024 році

Згідно із прогнозами виторг компанії за рік становитиме 6,8 млрд грн, що відповідає довоєнному рівню. Це дозволить IDS Ukraine...

Рік із Glovo: що і як замовляли користувачі у 2024 році 

У грудні 2024 року глобальний Glovo перетнув позначку в 1 мільярд замовлень з моменту заснування компанії майже 10 років...

Кока-Кола дарує 1,5 млн пляшок напою сім’ям, що опинилися в складних ситуаціях

Ініціатива спрямована на підтримку родин, що опинились у складних життєвих обставинах, багатодітних сімей, внутрішньо переміщених осіб, людей похилого віку,...

Які заклади харчування в Україні заробили найбільше і як змінилася галузь?

Аналітики YC.Market дослідили динаміку в сегменті ресторанних послуг в Україні та з’ясували, що чистий дохід ресторанного бізнесу в Україні...

Може вас зацікавити

Білок арахісу замість свинини — китайці створили чергову заміну м’яса, яку полюбив Сі Цзіньпін

Це перший бренд, який використовує білок арахісу як основний...

Лабораторне м’ясо в промислових масштабах згодом стане доступним для всіх — стартап

Це може бути конкурентоспроможною ціною в порівнянні з цілими...

Одноразові горнятка для кави після використання розпадаються на пил

Розроблені за допомогою 3D-друку, глиняні контейнери, тарілки та горнятка...

Ірландці створили морозиво із легендарного пива

Морозиво містить 5% алкоголю за об’ємом і продається лише...

Вибір редактора
В продовження теми