Стрес, ціни та блекаути змінили харчові звички половини українців – опитування

Майже половина українців (49%) говорять про зміну харчових звичок від початку повномасштабного вторгнення, йдеться у спеціальному опитуванні дослідницької компанії Gradus Research, проведеному до New Food Summit 2024. Особливо помітні зміни серед молоді віком 18-34 роки, де цей показник сягає 54%.

Ключовими факторами, що впливають на харчову поведінку українців, стали підвищення цін на продукти, тривалий стрес та наслідки ворожих атак. 

Найбільше впливає стрес — його зазначили 83% респондентів. Через емоційне виснаження майже половина українців харчуються нерегулярно (49%), вживають більше нездорової їжі (42%) або ж мають знижений апетит та пропускають приймання їжі (41%). Крім того, 19% учасників опитування зізналися, що стали частіше вживати алкоголь.

Ціни на продукти також відіграють значну роль: 64% респондентів обирають дешевші продукти, а 48% почали частіше готувати вдома. В умовах війни зростає потреба в економії на продуктах — особливо це відчутно серед старшої вікової групи (56+ років), де 77% респондентів скоротили свої витрати на харчування.

Через перебої з електроенергією та іншими комунальними послугами 59% українців віддають перевагу продуктам тривалого зберігання, а 50% частіше споживають холодну їжу. Третина респондентів забезпечила себе альтернативними джерелами електроживлення та засобами приготування їжі. І лише 34% розглядають можливість виїзду в разі тривалих блекаутів.

За словами соціологині та засновниці Gradus Research Євгенії Близнюк, життя у війні загартувало українських споживачів, які адаптуються до нових реалій, змінюючи свій режим харчування та побутові звички. 

Економія найбільше торкнулася кондитерських виробів (49%) та риби з морепродуктами (48%), тоді як базові продукти — такі як хліб, олія, борошно та овочі — залишаються в пріоритеті.

Нагадаємо, раніше NEWFOOD розповідав про ключові тенденції та виклики агріфуд-галузі у 2024 році.

Джерело

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

В Україні виготовляють кошерну сиродавлену олію з розторопші та гарбузів

Oliacom виготовляє чотири види чистих олій: з насіння льону, гарбузового насіння, розторопші та волоського горіха. Окрім того, компанія пропонує ароматизовані...

Coca-Cola випустила «розумну воду», дистильовану парою — з женьшенем та кульбабою

З моменту заснування у 1996 році бренд Smartwater спочатку зосереджувався на дистильованій воді без запаху з додаванням електролітів. Згодом розширився...

Пластикову упаковку замінить папір, покритий білками та БАДами

Нова упаковка не містить жодного пластику. Більше того, вона подовжує термін зберігання продуктів.У рамках проекту «BioActiveMaterials» група дослідників вирішила...

Каліфорнійська паста з ізюму замінить яйця, масло та цукор у випічці майбутнього

Зі слів Тіма Кенні, віце-президента з маркетингу KRMB, ізюм має низький вміст жиру та натрію, містить нерафінований цукор та...

Дніпровська пивоварня MOVA випускає власну версію Ukrainian Golden Ale

Це перший сорт, представлений у межах нової мистецької лінійки MOVA ART."У нашої країни не існувало свого власного стилю пива...

Лієв Шрайбер та Євген Гудзь спекли великодній хліб із борошна з розмінованого поля

Пшеницю, з якої була виготовлена ​​ця паска, зберіг фермер із північної частини області, що потерпала від постійних обстрілів. Вироблене...

Виробник соків «Коник» та співзасновниця Young Business Club запускають виробництво крафтового сидру

Очікується, що продукт з'явиться на полицях мережі «Сільпо» до кінця квітня. У планах — експорт та завоювання до 80%...

Alviva Group виводить на ринок нову категорію хліба під брендом «Київхліб»

Продукцію з нової категорії виготовляють на підприємстві ТОВ «Український пекарний дім» у місті Біла Церква Київської області. Сума інвестицій...

Може вас зацікавити

Топова стрімерка та коришній керівник Kellogg створили унікальне печиво для геймерів

Дарсі Макен понад 10 років працювала в Kellogg, де...

Вчені створили костюм, у якому власник вирощує собі обід теплом свого тіла

Костюм виготовлений із пластику з низьким вмістом вуглецю та...

У Сінгапурі будують перший автоматизований завод з виробництва рослинних морепродуктів

Нова фабрика буде служити виробничим майданчиком компанії, де розміщуватиметься...

Коктейль з левовою гривою. Енергетичний шот на травах та грибах знижує стрес та навіть вагу

Енергетичний напій виготовляється на рослинній основі та має смак...

Вибір редактора
В продовження теми