Стрес, ціни та блекаути змінили харчові звички половини українців – опитування

Майже половина українців (49%) говорять про зміну харчових звичок від початку повномасштабного вторгнення, йдеться у спеціальному опитуванні дослідницької компанії Gradus Research, проведеному до New Food Summit 2024. Особливо помітні зміни серед молоді віком 18-34 роки, де цей показник сягає 54%.

Ключовими факторами, що впливають на харчову поведінку українців, стали підвищення цін на продукти, тривалий стрес та наслідки ворожих атак. 

Найбільше впливає стрес — його зазначили 83% респондентів. Через емоційне виснаження майже половина українців харчуються нерегулярно (49%), вживають більше нездорової їжі (42%) або ж мають знижений апетит та пропускають приймання їжі (41%). Крім того, 19% учасників опитування зізналися, що стали частіше вживати алкоголь.

Ціни на продукти також відіграють значну роль: 64% респондентів обирають дешевші продукти, а 48% почали частіше готувати вдома. В умовах війни зростає потреба в економії на продуктах — особливо це відчутно серед старшої вікової групи (56+ років), де 77% респондентів скоротили свої витрати на харчування.

Через перебої з електроенергією та іншими комунальними послугами 59% українців віддають перевагу продуктам тривалого зберігання, а 50% частіше споживають холодну їжу. Третина респондентів забезпечила себе альтернативними джерелами електроживлення та засобами приготування їжі. І лише 34% розглядають можливість виїзду в разі тривалих блекаутів.

За словами соціологині та засновниці Gradus Research Євгенії Близнюк, життя у війні загартувало українських споживачів, які адаптуються до нових реалій, змінюючи свій режим харчування та побутові звички. 

Економія найбільше торкнулася кондитерських виробів (49%) та риби з морепродуктами (48%), тоді як базові продукти — такі як хліб, олія, борошно та овочі — залишаються в пріоритеті.

Нагадаємо, раніше NEWFOOD розповідав про ключові тенденції та виклики агріфуд-галузі у 2024 році.

Джерело

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Півторастолітня компанія створила інноваційні снеки для тих, хто хоче схуднути

General Mills (створена у 1866 році) називає чотири тенденції сучасної дієти: збільшення кількості білка, зменшення кількості шкідливих вуглеводів, споживання калорій,...

Винахідник лабораторного м’яса спрогнозував, чи зникне традиційне тваринництво через 20 років

Скоріше, ці два напрямки існуватимуть поруч, вважає Дідьє Тубіа, засновник та генеральний директор Aleph Farms – піонера на ринку...

Щось шкварчить. Українці створили цукерки з чилі і без жодних підсолоджувачів

Це далеко не повний асортимент YARO, яка спеціалізується на виробництві здорових солодощів та десертів на основі рослинних інгредієнтів. Своєю аудиторією...

Виробник вітамінів винайшов смужки, що позбавляють втоми та насичують організм «літнім вітаміном»

Невеликі розчинні смужки Sleep+ та D3 Sunshine Support призначені для покращення якості сну, загального самопочуття та імунітету відповідно.Хоча вітамін...

Українське крафтове пиво отримало нагороду World Beer Award

Два сорти пива від власної крафтової броварні «Сільпо» Beermaster Brewery здобули відзнаку World Beer Award в одразу двох категоріях:золото в...

Mars інвестує $2 млрд у виробництво в США

Нові інвестиції Mars спрямовані на зміцнення виробничої інфраструктури та впровадження інновацій у портфоліо з понад 40 брендів — від...

IDS Ukraine у І півріччі 2025 року сплатила на третину більше податків

За підсумками діяльності в першому півріччі 2025 року група IDS Ukraine та її ключові підприємства сплатили понад 492,6 млн...

HD-group випустила лінійку крафтових хлібів

Для випікання хліба в компанії використовують лише натуральні інгредієнти високої якості. Жодних штучних добавок, поліпшувачів борошна чи прискорювачів закваски....

Може вас зацікавити

80% жителів мегаполісів замовляють їжу через доставку. В лідерах — Glovo

Як свідчать дані свіжого дослідження «Делойт», у трійці лідерів...

Стартап, що виробляє шкіру із грибів для модного бренду, зібрав сотні мільйонів на новий завод

Фінансування піде на розширення виробництва флагманського продукту під назвою...

Український бренд ліпить пельмені з м’ясом із буряку та ламінарії

"Ми розклали м’ясо на компоненти та заново зібрали, використовуючи...

Фермери створили молоко для покращення розуму

Молоко містить стандартних 12 основних поживних речовин, як і...

Принтер для напоїв друкує молекулярні коктейлі, пиво та вино з водопровідної води

Ідея молекулярного принтеру з’явилася наприкінці 2018 року. Тоді підприємець...

Вибір редактора
В продовження теми