Луддити на марші: влада Нідерландів штучно стримує попит на рослинне молоко

Рослинне молоко у деяких з найбільших супермаркетів в Нідерландах коштує майже стільки ж, скільки коров'яче. Це – висновок дослідження, проведеного організацією Wakker Dier. Стримує ще більше здешевлення рослинного молока державна політика.

Wakker Dier провела аналіз розвитку середніх цін на літр молока в супермаркетах Albert Heijn, Aldi, DekaMarkt, Dirk, Hoogvliet, Jumbo, Lidl, Plus та Vomar. Організація порівнювала ціни на коров’яче молоко (знежирене, напівжирне, цільне) та рослинне молоко (соєве, вівсяне, рисове та мигдальне).

Відповідно до результатів аналізу цін, в популярних супермаркетах Aldi та Lidl ціна на літр рослинного молока майже зрівнялася з ціною на літр коров’ячого молока, що допомагає споживачам робити кращий вибір, не опираючись на ціну.

Порівняння цін на коров’яче молоко (колонка 2) з рослинним молоком (колонка 3) у різних супермаркетах (колонка 1)

Аналітики говорять, що на початку цього року ціна рослинного молока зросла через введення податку на вівсяне молоко. У Wakker Dier тоді забили на сполох, оскільки продажі рослинного молока впали на 7%.

У травні літр коров’ячого молока коштував у середньому на 91 цент дешевше, ніж рослинне молоко. Але зараз різниця стала меншою — 76 центів.

У деяких супермаркетах, однак, різниця у ціні залишається значною. Наприклад, у DekaMarkt різниця у ціні між літром коров’ячого та рослинного молока складає 1 євро, а в супермаркетах Dirk, Hoogvliet та Plus — відповідно 94, 98 та 96 центів. 

За словами Колліна Моленаара з Wakker Dier, це робить вибір на користь рослинного молока менш привабливим, і ці супермаркети мають докладати більше зусиль для зміни ситуації.

Важливо зазначити, що конкурентна перевага коров’ячого молока в країні значною мірою зумовлена державною політикою. Ціна на коров’яче молоко штучно занижується завдяки субсидіям на сільське господарство, тоді як рослинне молоко стає дорожчим через податок у розмірі 26 центів на літр.

Однак, як зауважує Моленар, супермаркети мають можливість самостійно регулювати ціни на свою продукцію, і для цього не потрібна політична воля.

Нагадаємо, раніше естонський стартап створив перше у світі молоко із насіння соняшнику.

Джерело

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

$200 млн в майбутнє. Microsoft вкладаєтьcя у виробництво штучних яєць та м’яса.

Інвестиції будуть спрямовані на збільшення виробничих потужностей, формування бренду та стимулювання досліджень і розробок.Новий раунд фінансування Eat Just очолило...

Лабораторія «win-win» створила преміум-шоколад за допомогою бродіння

Замість какао-бобів засновники Food Labs підприємець Ахрум Пак та науковець Джонні Дрейн додають у солодощі ферментований ячмінь та плоди...

Неможливе можливо: Impossible Foods готується до виходу на IPO з оцінкою в $10 млрд

Наступного року компанія проведе первинне публічне розміщення – традиційне або шляхом злиття зі спеціальною компанією типу SPAC.Таку інформацію розкрити...

Британці винайшли фермент, що перетворює з’їдені солодощі на здорову їжу

Продукт розроблений для ринку США і очікувано з’явиться там у 2026 році. На свою розробку стартап зібрав понад $5 млн...

Понад 600 нових товарів: як Fozzy Group розвивала власні торгові марки у 2024 році

Наразі Fozzy Group має 23 власні марки, серед яких «Премія», «Повна чаша», «Зелена країна», «Feels Good» тощо. Їх можна...

Євген Черняк інвестує $1,3 млн у виробництво канадського віскі

Частину виготовленої продукції планують залишати на місцевому ринку, а решту — експортувати до кількох країн світу, зокрема в Україну.У...

«Яготинське» і «Яготинське для дітей» оновили паковання для дев’яти продуктів

Упаковка Tetra Gemina Aseptic поєднує в собі функціональність та екологічність. Нова форма зі скошеним дашком забезпечує легкість використання та...

Пиво та сидр займають понад 90% обсягу на ринку слабоалкогольних напоїв в Україні – дослідження

Моніторинг ринку слабоалкогольних напоїв в Україні свідчить про значні зміни у сфері, що зумовлені як глобальними тенденціями, так і...

Може вас зацікавити

Не якась там торба. Німецькі студенти створили еко-сумки із фруктових шкірок

Sonnet155 являють собою невеликі пакети з ручками, позиціонуються більше...

Дегустація допомогла шанхайському стартапу зібрати мільйони на просування лабораторної свинини

Раунд очолив ZhenFund, створений китайськими технологічними гігантами (на ранніх...

Веганське в’ялене м’ясо для собак — американський виробник енергетиків створив новий продукт

Clif Bar & Company, американський виробник енергетичних закусок та...

Румунська кінорежисерка збирає на Kickstarter інвестиції на чай із кукурудзи

Науковець-активіст, етнолог і кінорежисер із Румунії Вікторія Балтаг запустила...

Екологічно чиста кава: як біотехнології змінюють виробництво

Екологічна свідомість стає дедалі важливішою, виробництво кави також піддається...

Вибір редактора
В продовження теми