Шведи знайшли спосіб зробити зерно таким же поживним, як м’ясо

Шведська інноваційна гідротермальна обробка зерна робить його багатим на мінерали та сприяє кращому засвоєнню мікроелементів, зокрема заліза та цинку.

Цей прорив допомагає вирішити одну з основних проблем рослинної дієти — низьку біодоступність мінералів у рослинній їжі, порівняно з м’ясом. 

наш організм краще засвоює мінерали з м’ясних продуктів, аніж із зернових культур

Але завдяки новій технології рослинна їжа може стати набагато поживнішою, забезпечуючи користувачів усіма необхідними елементами.

Проєкт під назвою “Mineral Shift” використовує вдосконалену стародавню технологію — гідротермальну обробку, яка полягає в замочуванні зерна за особливих температурних умов. Цей процес активує природні ферменти зерен, що зменшує вміст фітинової кислоти, антинутрієнта, який заважає організму засвоювати мінерали. Після такої обробки рівень фітинової кислоти в зернах знижується до 99%, що дозволяє організму отримувати більше заліза та цинку. Тепер їх можна засвоїти майже так само ефективно, як і з м’ясних продуктів.

Це значне досягнення для тих, хто обирає рослинну дієту, адже така обробка може перетворити звичайну порцію цілозернової пасти на джерело більше мінералів, ніж традиційні макарони з тефтелями. 

Окрім цього, інноваційний метод є екологічно чистим і не потребує значних витрат енергії чи ресурсів, що робить його стійким рішенням для харчової промисловості.

Проєкт підтримують кілька організацій, зокрема Axfoundation, MatLust Development Node, Hidden in Grains та Warbo Kvarn, за фінансовування Шведської агенції інновацій Vinnova. Разом вони прагнуть вдосконалити зернові продукти та зробити їх доступними для широкого кола споживачів.

Перші результати вже доступні на ринку: новий снек під назвою Råggyberry, виготовлений з гідротермально обробленого цілозернового шведського жита з додаванням фруктів та ягідного компоту, а також булгур з ячменю. Нині продукти піддаються тестуванню в роздрібних магазинах.

Нагадаємо, у Швейцарії навчилися перетворювати відпрацьоване зерно на піцу, чіпси та замінники м’яса.

Джерело

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Солодощі з конфетті, конусна піца та гібридні круасани — в 2022 роцi настане нова ера випічки

Але це має бути щось особливе – споживачі шукають нових смаків, текстур, кольорів та нового досвіду, який би приніс...

Створили каву в чайних пакетах. Після подрібнення її промивають азотом

Кава в пакетиках орієнтована на споживачів, які не мають часу повноцінно приготувати напій в дорозі чи в поході, та...

Немолочні ріки. Огляд ринку рослинного молока від NEWFOOD.UA

 Динаміка ринку  Український ринок напоїв на рослинній основі, які за кольором, консистенцією та складом схожі на натуральне молоко, рухається останнім...

McDonald’s готує “тест-драйв” рослинних бургерів, розроблених з Beyond Meat

McPlant — це бургер з котлетою на рослинній основі, розроблений корпорацією спільно з гігантом альт-м’ясної промисловості Beyond Meat.Раніше цього...

Як змінився ресторанний ринок України у 2024 році — дослідження

Виторг закладів громадського харчування України у 2024 році зріс на 10% у порівнянні з 2023 роком, середній чек —...

«Чорноморка» запускає автомати для продажу устриць

У січні в столичному ТРЦ Respublika Park відкриється новий ресторан «Чорноморка» з новою послугою — автоматом з устрицями.У компанії...

Співвласник «Галі Балуваної» запустив перший Multicook з фастфудом MultiBar у Лос-Анджелесі

Володимир Матвійчук, співвласник мережі магазинів заморожених страв «Галя Балувана» запустив перший Multicook з фастфудом MultiBar у Лос-Анджелесі. Про це...

Дослідження: ринок кормів для домашніх тварин відновився і зростає

Глобальне зростання pet foodСвітовий ринок кормів для домашніх тварин швидко зростає. За оцінками Mordor Intelligence, у 2024 році його...

Може вас зацікавити

Інноваційний стартап створив аналог м’ясного соку з червоних мікроводоростей

Стартап Yemoja, що займається розробкою морських інгредієнтів, розробив продукт,...

Їжа з кактусів лікуватиме запалення та боротиметься з ожирінням — дослідження

Продукти на основі кактусів є перспективною функціональною їжею.Зокрема, одне...

На Сумщині виготовлятимуть сири із грибами шиїтаке, які покращують пам’ять

Крем-сир має у складі безліч корисних бактерій, але жодного...

Немолочні ріки. Огляд ринку рослинного молока від NEWFOOD.UA

 Динаміка ринку  Український ринок напоїв на рослинній основі, які за...

Канабіс, дизайнерський буряк та розмариновий дим: харчові тренди 2025 року

Прогнози щодо тенденцій у харчуванні у 2025 році передбачають...

Вибір редактора
В продовження теми