Вчені виростили у лабораторії справжні шматки сала на каркасах із жита

У Національному університеті Сінгапуру вчені розробили масштабований метод культивування свинячого сала за допомогою білкових каркасів, виготовлених із жита. Ця технологія відкриває нові можливості для клітинного сільського господарства, яке пропонує стійку альтернативу традиційному м'ясному виробництву.

Ключовим елементом розробки стали каркаси з білка секаліну, який видобувається з жита. 

Ці каркаси мають високу пористість (85–90%), повністю з’єднані пори та високу стабільність у воді. 

Під час культивування клітини жирової тканини, зокрема свинячі стовбурові клітини, легко проникають, прикріплюються і ростуть на цих каркасах, формуючи сало, яке за виглядом, текстурою та смаковими властивостями нагадує традиційну свинячу підшкірну жирову тканину.

Метод, запропонований командою під керівництвом професора Хуан Децзяна, дозволяє легко масштабувати виробництво таких каркасів, використовуючи цукрові кубики як шаблон для створення пористої структури. Цей процес є екологічно безпечним, недорогим і повністю придатним для харчового використання.

«Злакові проламіни, такі як секалін, є перспективним природним джерелом для створення каркасів, і їх можна отримувати з залишків зерна. Наш простий і екологічний метод з використанням цукрових кубиків як шаблонів сприятиме масштабованому виробництву їстівних каркасів для культивованого м’яса», — зазначив професор Хуан.

Ця інновація допомагає подолати головні перешкоди на шляху до масштабного виробництва культивованого м’яса, зокрема у питаннях вартості, функціональності та безпеки, пояснюють вчені.

Нагадаємо, раніше NEWFOOD розповідав про рослинне сало, яким Wanted Vegan годує українців

Джерела: Protein Production, Journal of Agricultural and Food Chemistry

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Фіни нагодують місію на Марс їжею, створеною з повітря

Solar Foods виробляє мікробний білок, використовуючи лише водень, СО2 та електроенергію Просто надати астронавтам харчування, яке збереже їх живими, –...

Мікробний сир захопить більше третини ринку, що стане початком «молочної революції»

Мікробний сир готові купувати 79% споживачів молочних продуктів. Очікується, що початкова частка ринку інноваційного продукту може скласти 22%. А...

Uber Eats з нового року доставлятиме їжу безпілотними автомобілями Hyundai

Платформа доставки їжі Uber Eats та технологічна компанія Motional, що спеціалізується на автономному водінні, оголосили про співпрацю у пілотному...

Грибний криль. Вперше із мікопротеїну створили цілі креветки та кальмари

На сьогодні більшість альтернативних морепродуктів представлені на світовому ринку у вигляді «філе у паніровці» або подрібнених шматочків.Компанія заявила, що...

Як змінився ресторанний ринок України у 2024 році — дослідження

Виторг закладів громадського харчування України у 2024 році зріс на 10% у порівнянні з 2023 роком, середній чек —...

«Чорноморка» запускає автомати для продажу устриць

У січні в столичному ТРЦ Respublika Park відкриється новий ресторан «Чорноморка» з новою послугою — автоматом з устрицями.У компанії...

Співвласник «Галі Балуваної» запустив перший Multicook з фастфудом MultiBar у Лос-Анджелесі

Володимир Матвійчук, співвласник мережі магазинів заморожених страв «Галя Балувана» запустив перший Multicook з фастфудом MultiBar у Лос-Анджелесі. Про це...

Дослідження: ринок кормів для домашніх тварин відновився і зростає

Глобальне зростання pet foodСвітовий ринок кормів для домашніх тварин швидко зростає. За оцінками Mordor Intelligence, у 2024 році його...

Може вас зацікавити

Кейтеринговий гігант запускає робота для друку рослинних гамбургерів

Розгортання робота шеф-кухаря SavorEat знаменує собою перше впровадження технології...

Coca-Cola випустила лімітовану версію напою, створеного штучним інтелектом

Напій Y3000 було створено з використанням даних, зібраних від...

Французи створили риб’ячий жир з мікроводоростей, який входитиме у спортивне харчування

Водоростева олія містить менше 3% насичених жирних кислот Клінічні випробування...

Стартап створив «пігулку» для імунітету із секретного інгредієнта королівського торта

Жувальні цукерки підтримують імунне здоров’я та містять утричі більше...

Рослинне м’ясо продається краще, ніж до пандемії – дослідження

Хоча у 2023 році продажі веганського м'яса та морепродуктів...

Вибір редактора
В продовження теми