Стартап отримав 6 млн євро на завод, який вироблятиме харчову олію із тирси

Естонська компанія Äio залучила 6,1 млн євро для будівництва нового заводу, який використовуватиме технологію ферментації для створення альтернатив пальмовій олії та тваринним жирам.

Інвесторами стали Voima Ventures, 2C Ventures, Nordic Foodtech VC, а також фонд SmartCap Green Fund, підтриманий Естонією та ЄС.

Äio спеціалізується на перетворенні відходів деревообробної та сільськогосподарської промисловості на жири та олії, які можуть замінити продукти, що завдають шкоди планеті. 

Використовуючи спеціалізовані дріжджі, компанія перетворює цукри з тирси на харчові жири, зменшуючи вплив на довкілля. Технологія виробництва значно швидша та екологічніша, ніж традиційне отримання пальмової олії.

Після успішного залучення коштів, Äio планує побудувати демонстраційний завод, який дозволить масштабувати виробництво та відповідати попиту на альтернативи жирів у харчовій, косметичній та побутовій індустріях. Ця ініціатива є важливим кроком у боротьбі з екологічними проблемами, пов’язаними з вирубкою тропічних лісів для вирощування пальмових дерев.

Засновники Äio, Немаїла Бонтурі та Петрі-Яан Лахтве, розпочали цей проєкт після досліджень у Талліннському технологічному університеті. За допомогою «червоних дріжджів», запатентованих Бонтурі, вони створюють жири, що можуть замінити пальмову олію в харчових продуктах, тваринні жири — в кулінарії, а риб’ячий жир та олії насіння — у косметиці та побутовій хімії.

За словами Бонтурі, олії Äio допомагають знизити використання землі на 97% і скоротити споживання води у 10 разів порівняно з традиційним виробництвом пальмової олії. Також процес виробництва через ферментацію відбувається у 10 разів швидше.

Очікується, що новий завод буде відкритий у 2026 році, і це допоможе виробляти десятки тонн продукту щорічно. Компанія уже співпрацює з багатьма міжнародними партнерами для розробки продуктів на основі своїх інноваційних жирів.

Нагадаємо, раніше NEWFOOD повідомляв, що олія з лабораторії містить вдесятеро менше «поганих жирів», ніж авокадо.

Джерело

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

“We’ve started transforming from artisans to a foodtech company.” Dmytro Borysov – on trends in the restaurant business.

The coronavirus crisis has disrupted the restaurant business. New services, formats, and technological solutions allowed them to survive when...

Українці створили інноваційне морозиво при -200 градусів. Заморожують азотом

Морозиво має унікальну форму та представлене багатьма смаками – чорниця, цитрус, солона карамель, шоколад-кава, полуниця, обліпиха та інші. Частина...

МХП представила власні кулінарні рішення на міжнародній виставці SIAL 2024

Компанія фокусується на продуктах з доданою цінністю — підготовлених до приготування та готових до споживання — як для кінцевого...

Кур’єр на батарейці. Доставка роботами та дронами зростатиме на 30% щороку

Обсяг глобального ринку роботів (включаючи дрони та автономні наземні засоби), які працюють на останній милі доставки, до 2027 року...

«Яготинське для дітей» змінило дизайн пляшок дитячих йогуртів і кефіру

На відміну від скла, пластик не так легко б'ється, що особливо важливо для дітей молодшого віку, які можуть випадково...

Pripravka: секретний інгредієнт успіху 

Хоч вважається, що найкраща приправа до їжі — це голод, попит на спеції та прянощі в Україні був завжди,...

Віртуальна реальність у гастрономії: як VR змінює споживання їжі?

Сучасні технології невпинно змінюють різні сфери життя, і гастрономія не стала винятком. Віртуальна реальність (VR), яка дозволяє створювати та...

Проєкт Bake4Ukraine отримав грант на обладнання українським пекарням

Гуманітарний проєкт #Bake4Ukraine отримав грант, що передбачає надання обладнання (нового чи б/в) 50 українським пекарням, які знаходяться в зоні...

Може вас зацікавити

Створили «альтернативу» конопель із апельсинових кірок — для усунення стресу та спокою

Така добавка не містить тетрагідроканабінолу, психотропного компоненту та інших...

Бренд «бісерного» морозива завдяки роботам виріс до $150 млн

Якщо у 2005 р. Mini Melts мала один кіоск...

Колишній науковець з Херсонщини варить кавунове варення та чавить олію з його насіння

Пекмез, або так званий «кавуновий мед», — це густа...

Вибір редактора
В продовження теми