Вони пропонують перетворювати відходи на гастрономічні страви, гідні ресторанів зі зірками Мішлена.
Наприклад, у Копенгагені двозірковий ресторан Alchemist вже пропонує десерт із цвілі, вирощеної на рисі, а в нью-йоркському Blue Hill at Stone Barns можна буде скуштувати бургер із цвілі, вирощеної на жомі вівсяного молока.
Neurospora intermedia використовується протягом століть в Індонезії для приготування онкома — ферментованого продукту з рослинного білка, отриманого з відходів соєвого молока.
Дослідники вважають, що цей грибок може стати ключовим для зменшення харчових відходів у Західному світі
Відходи, такі як соєвий або вівсяний жом, кавова гуща чи шкірки мигдалю, можуть бути перетворені на поживні продукти за 36 годин завдяки ферментації з використанням Neurospora intermedia, стверджують вчені.
Цвіль не тільки збільшує вміст білка в цих продуктах, але й змінює їхній смак, роблячи їх приємними на смак і поживними.
більшість людей, які куштували страви з цвілі вперше, позитивно оцінили їхній смак
Зокрема, в рамках дослідження шеф-кухарі та науковці протестували страви, де цвіль вирощували на різних харчових відходах, таких як рис, арахіс або горіхи кеш’ю.
Після дегустації цих страв більш ніж 60 людей, які ніколи раніше не куштували такі продукти, більшість з них оцінили їх позитивно, зазначаючи такі смакові характеристики, як землянистість, горіховий відтінок та грибний посмак.
Ці страви отримали середній рейтинг понад шість балів із дев’яти
Крім того, було виявлено, що різні типи субстратів (продуктів, на яких вирощувалась цвіль) впливали на унікальні смакові нотки страв. Наприклад, вирощена на рисовій луззі або яблучній макусі, цвіль надавала стравам фруктові відтінки.
Нагадаємо, раніше мішленівський кухар збирався готувати у стратосфері їжу із космічного сміття.