Стародавня цвіль перетворює відходи на страви, гідні Мішлена

Дослідники з Університету Каліфорнії в Берклі знайшли новий спосіб боротися з харчовими відходами за допомогою стародавньої цвілі Neurospora intermedia.

Вони пропонують перетворювати відходи на гастрономічні страви, гідні ресторанів зі зірками Мішлена. 

Наприклад, у Копенгагені двозірковий ресторан Alchemist вже пропонує десерт із цвілі, вирощеної на рисі, а в нью-йоркському Blue Hill at Stone Barns можна буде скуштувати бургер із цвілі, вирощеної на жомі вівсяного молока.

Neurospora intermedia використовується протягом століть в Індонезії для приготування онкома — ферментованого продукту з рослинного білка, отриманого з відходів соєвого молока. 

Дослідники вважають, що цей грибок може стати ключовим для зменшення харчових відходів у Західному світі

Відходи, такі як соєвий або вівсяний жом, кавова гуща чи шкірки мигдалю, можуть бути перетворені на поживні продукти за 36 годин завдяки ферментації з використанням Neurospora intermedia, стверджують вчені.

Цвіль не тільки збільшує вміст білка в цих продуктах, але й змінює їхній смак, роблячи їх приємними на смак і поживними.

більшість людей, які куштували страви з цвілі вперше, позитивно оцінили їхній смак

Зокрема, в рамках дослідження шеф-кухарі та науковці протестували страви, де цвіль вирощували на різних харчових відходах, таких як рис, арахіс або горіхи кеш’ю. 

Після дегустації цих страв більш ніж 60 людей, які ніколи раніше не куштували такі продукти, більшість з них оцінили їх позитивно, зазначаючи такі смакові характеристики, як землянистість, горіховий відтінок та грибний посмак. 

Ці страви отримали середній рейтинг понад шість балів із дев’яти

Крім того, було виявлено, що різні типи субстратів (продуктів, на яких вирощувалась цвіль) впливали на унікальні смакові нотки страв. Наприклад, вирощена на рисовій луззі або яблучній макусі, цвіль надавала стравам фруктові відтінки. 

Нагадаємо, раніше мішленівський кухар збирався готувати у стратосфері їжу із космічного сміття.

Джерело

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Масло для веганів: на Кіпрі побудують завод з виробництва горохового жиру

Ключовим продуктом компанії є Fatrix — інноваційний жир на основі рослинних білків, створений за безвідходною технологією.Інвестиції, отримані від MoreVC,...

Мікробний сир захопить більше третини ринку, що стане початком «молочної революції»

Мікробний сир готові купувати 79% споживачів молочних продуктів. Очікується, що початкова частка ринку інноваційного продукту може скласти 22%. А...

PepsiCo запустила енергетик з коноплі, що містить кофеїну, як чашка кави

Енергетик виготовляється з олії конопляного насіння, вітамінів групи В, м’яти і меліси та містить 80 мг кофеїну на банку:...

Особистий шеф-кухар Пола Маккартні та Елтона Джона схвалив білок із люпину

Скотт Фіндлі свого часу навчався у Гордона Рамзі та був приватним шеф-кухарем таких відомих клієнтів як сер Пол Маккартні,...

Рік із Glovo: що і як замовляли користувачі у 2024 році 

У грудні 2024 року глобальний Glovo перетнув позначку в 1 мільярд замовлень з моменту заснування компанії майже 10 років...

Кока-Кола дарує 1,5 млн пляшок напою сім’ям, що опинилися в складних ситуаціях

Ініціатива спрямована на підтримку родин, що опинились у складних життєвих обставинах, багатодітних сімей, внутрішньо переміщених осіб, людей похилого віку,...

Які заклади харчування в Україні заробили найбільше і як змінилася галузь?

Аналітики YC.Market дослідили динаміку в сегменті ресторанних послуг в Україні та з’ясували, що чистий дохід ресторанного бізнесу в Україні...

«Молочний альянс» та Українська молочна компанія спільно з БФ «Управляй Майбутнім» передали молочну продукцію польовому госпіталю

Група компаній «Молочний альянс», Українська молочна компанія та БФ «Управляй Майбутнім» об'єднали зусилля для підтримки українських захисників, які перебувають на лікуванні у Головному...

Може вас зацікавити

Часниковий хліб та авокадо зі згущеним молоком: гігант доставки про топ замовлень у 2023 році

Найнезвичнішими замовленнями цього року поєднання стейка з желе, сиру...

Побачення за яйця: виробник сніданків знайшов унікальний спосіб підтримати фермерів

Споживачі, які купують набір для приготування яєчні скрамбл Just...

Zero waste lifestyle: що таке “нуль відходів”? Філософія безвідходного тренду

Останнім часом все частіше можна почути такий вираз, як...

Стартап створив «пігулку» для імунітету із секретного інгредієнта королівського торта

Жувальні цукерки підтримують імунне здоров’я та містять утричі більше...

Продовольчий гігант Bunge інвестує у їжу майбутнього – продукти з комах

Nutrition Technologies використовує личинки чорної солдатської мухи для біологічного...

Вибір редактора
В продовження теми