Ізраїльська інновація знизить вартість лабораторного м’яса в рази — до $13 за кіло.

Ізраїльські вчені у партнерстві з компанією Believer Meats розробили безперервний процес виробництва культивованого м’яса, що суттєво знижує витрати.

Ця технологія стала значним проривом на тлі занепокоєнь щодо низької ефективності наявних методів виробництва, які стримують масштабування альтернативного м’яса.

Зокрема, керівник дослідження, професор Яаков Нахміас з Єврейського університету в Єрусалимі, разом зі своєю командою розробив багаторазову фільтраційну технологію, яку можна масштабувати до біореакторів об’ємом 5000 літрів. 

Це дозволяє зменшити витрати на фільтри, обладнання та робочу силу приблизно на 40%. 

Крім того, було створено нове середовище без використання компонентів тваринного походження, що коштує всього $0,63 за літр, що знижує витрати у три рази.

“Цей прорив дозволяє знизити вартість культивованого м’яса до рівня органічного курячого м’яса, роблячи його більш доступним для споживачів та сприяючи створенню стійкої альтернативи традиційному тваринництву”, — підкреслює Нахміас.

Завдяки використанню технології перфузії дослідникам вдалося досягти значного збільшення виходу продукції – до 130 млн клітин на мілілітр, що дозволяє отримувати кілька “врожаїв” протягом понад 20 днів. 

Такий підхід дозволяє знизити вартість культивованого курячого м’яса до $13,6 за кілограм, що приблизно відповідає ціні органічного курячого м’яса.

Believer Meats вже будує завод у США площею 18 тис. кв. м, де планує виробляти щонайменше 10 тис. т культивованого м’яса щороку. Це може стати переломним моментом для всієї індустрії, запевнили розробники.

Нагадаємо, раніше ізраїльський стартап зібрав третину мільярда на розширення виробництва лабораторного м’яса.

Джерело

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Стартап створив низькокалорійну заміну молока із кавунового насіння

Засновник компанії Гільєрме Майя Сілва розпочав розробку продукту після вивчення органічного землеробства та сталого сільського господарства в Каліфорнійському університеті...

Перша у світі культивована риба сьогодні стала доступною для дегустації

Рибні тефтелі виготовлені шляхом поєднання культивованих морепродуктів Umami з рослинними білками. Це покращує смакові відчуття та допомагає скріпити кульки. Що...

Українці готують унікальні чіпси — з ананасів, ківі, буряку, апельсинів, полуниць, кокосів, груш та гарбузів

Засновник бренду Олександр Янов говорить, що ідея створення hi Snack виникла завдяки його дітям, яким особливо подобалися висушені апельсинові...

Тайська компанія створила вишукану шинку із кореня лотоса

Шинку під брендом готової їжі Sun N Moon нещодавно продемонстрували на першій виставці THAIFEX-HOREC у столиці Таїланду.“Наша головна мета...

Як змінився ресторанний ринок України у 2024 році — дослідження

Виторг закладів громадського харчування України у 2024 році зріс на 10% у порівнянні з 2023 роком, середній чек —...

«Чорноморка» запускає автомати для продажу устриць

У січні в столичному ТРЦ Respublika Park відкриється новий ресторан «Чорноморка» з новою послугою — автоматом з устрицями.У компанії...

Співвласник «Галі Балуваної» запустив перший Multicook з фастфудом MultiBar у Лос-Анджелесі

Володимир Матвійчук, співвласник мережі магазинів заморожених страв «Галя Балувана» запустив перший Multicook з фастфудом MultiBar у Лос-Анджелесі. Про це...

Дослідження: ринок кормів для домашніх тварин відновився і зростає

Глобальне зростання pet foodСвітовий ринок кормів для домашніх тварин швидко зростає. За оцінками Mordor Intelligence, у 2024 році його...

Може вас зацікавити

Стартап створив шкіру із відходів виробництва сидру. Із неї шитимуть брендові ранці

Beyond Leather Materials створює шкіру під назвою Leap, використовуючи...

Схрумати хробака: вчені ЄС підтвердили безпечність білку з личинок комах

Європейське управління з безпеки харчових продуктів (EFSA — Далі)...

Тестові кухні, коворкінги та бродіння: аграрний гігант відкриває простір для створення їжі майбутнього

Розташована в Сінгапурі, ScaleUp Bio керуватиме новою пілотною лабораторією...

Мона поїсти: Співзасновник monobank запускає віртуальні ресторани з доставкою

«Кілька років тому ми запустили monobank. Один з наших...

Німецька компанія створила ціле рослинне яйце: з білком, жовтком та шкарлупою

У 2022 році стартап зібрав на свою розробку 5...

Вибір редактора
В продовження теми