Ізраїльська інновація знизить вартість лабораторного м’яса в рази — до $13 за кіло.

Ізраїльські вчені у партнерстві з компанією Believer Meats розробили безперервний процес виробництва культивованого м’яса, що суттєво знижує витрати.

Ця технологія стала значним проривом на тлі занепокоєнь щодо низької ефективності наявних методів виробництва, які стримують масштабування альтернативного м’яса.

Зокрема, керівник дослідження, професор Яаков Нахміас з Єврейського університету в Єрусалимі, разом зі своєю командою розробив багаторазову фільтраційну технологію, яку можна масштабувати до біореакторів об’ємом 5000 літрів. 

Це дозволяє зменшити витрати на фільтри, обладнання та робочу силу приблизно на 40%. 

Крім того, було створено нове середовище без використання компонентів тваринного походження, що коштує всього $0,63 за літр, що знижує витрати у три рази.

“Цей прорив дозволяє знизити вартість культивованого м’яса до рівня органічного курячого м’яса, роблячи його більш доступним для споживачів та сприяючи створенню стійкої альтернативи традиційному тваринництву”, — підкреслює Нахміас.

Завдяки використанню технології перфузії дослідникам вдалося досягти значного збільшення виходу продукції – до 130 млн клітин на мілілітр, що дозволяє отримувати кілька “врожаїв” протягом понад 20 днів. 

Такий підхід дозволяє знизити вартість культивованого курячого м’яса до $13,6 за кілограм, що приблизно відповідає ціні органічного курячого м’яса.

Believer Meats вже будує завод у США площею 18 тис. кв. м, де планує виробляти щонайменше 10 тис. т культивованого м’яса щороку. Це може стати переломним моментом для всієї індустрії, запевнили розробники.

Нагадаємо, раніше ізраїльський стартап зібрав третину мільярда на розширення виробництва лабораторного м’яса.

Джерело

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

В Азії – гострий дефіцит яєць. Їх замінять розробки з люпину, картоплі та квасолі мунг

Проблеми поставки курячих яєць вперше почали виникати на початку 2022 року. Їх посилили спалахи пташиного грипу та поширення захворювання...

Велика продуктова мережа продаватиме сіль, якій 300 млн років. Її збирають з підземних потоків в Африці

Сіль Орікс добувають у пустелі Калахарі. Її збирають з підземних потоків, що протікають через древні скельні утворення Двіка, яким...

Китай будує гігантську фабрику для промислового вирощування лабораторної свинини

Зараз CellX готується подати заявку на схвалення інноваційної їжі до регуляторів у Сінгапурі та США з метою. Запуск виробництва очікується...

Виробники їжі можуть отримати до 1 млн грн на зменшення викидів вуглецю

У межах проєкту «Power Up!» бізнеси, що постраждали внаслідок війни, зможуть отримати до 1 млн грн.Фінансування проєкту забезпечать уряди...

Українське крафтове пиво отримало нагороду World Beer Award

Два сорти пива від власної крафтової броварні «Сільпо» Beermaster Brewery здобули відзнаку World Beer Award в одразу двох категоріях:золото в...

Mars інвестує $2 млрд у виробництво в США

Нові інвестиції Mars спрямовані на зміцнення виробничої інфраструктури та впровадження інновацій у портфоліо з понад 40 брендів — від...

IDS Ukraine у І півріччі 2025 року сплатила на третину більше податків

За підсумками діяльності в першому півріччі 2025 року група IDS Ukraine та її ключові підприємства сплатили понад 492,6 млн...

HD-group випустила лінійку крафтових хлібів

Для випікання хліба в компанії використовують лише натуральні інгредієнти високої якості. Жодних штучних добавок, поліпшувачів борошна чи прискорювачів закваски....

Може вас зацікавити

Британський стартап створив багаторазову пляшку з сировини, яка раніше росла тільки у тропіках

Пляшка для води Bottle Up виготовляється з цукрової тростини,...

Mitsubishi разом з ізраїльським стартапом годуватиме японців клітинними стейками

Mitsubishi доєдналася до просування футуристичної страви, адже її харчовий...

$80 млн на хмарні біореактори: виробництво їжі майбутнього поставлять на потік

У сфері біоферментації не бракує інновацій. Натомість спостерігається явний...

Компанія австралійського серфера робить з цукрової тростини та коноплі взуття

Взуття створене з відновлювального цукрової тростини, каучуку Hevea, натуральної...

Перше в світі лабораторне м’ясо краба потрапило в ресторани. Ціна — $3000 за кілограм

Її провів шеф-кухар Хосе Луїс Дель Амо з компанії...

Вибір редактора
В продовження теми