Вчені пропонують виготовляти рослинне м’ясо з арахісової шкаралупи

Учені зі США виявили, що шкаралупу арахісу можна ефективно переробляти у високовмісний рослинний продукт, багатий клітковиною, який може слугувати альтернативою м'ясу.

Це відкриття має потенціал змінити підходи до управління харчовими відходами та водночас сприяти підвищенню продовольчої безпеки, поліпшенню здоров’я людей і підтримці фермерських господарств.

За даними дослідження, опублікованого в науковому журналі Frontiers, приблизно 22% з 46 млн т арахісу, який щорічно виробляється у світі, перетворюється на відходи у вигляді шкаралупи. 

Це – близько 6,5 млн т клітковини і 595 тис. т рослинного білка, які наразі не використовуються у їжі

Традиційно шкаралупу арахісу використовують як корм для тварин, матеріал для упаковки або як промислові наповнювачі. Однак, за словами дослідників, це є “втраченим шансом”, адже такі відходи можуть бути цінним джерелом поживних речовин для людини.

Шкаралупа арахісу є багатим джерелом дієтичної клітковини, яка становить понад 60% її сухої ваги, а також містить близько 7% білка. 

Окрім того, вона містить фітонутрієнти, такі як поліфеноли та флавоноїди, серед яких є лютеолін, відомий своїми протизапальними властивостями.

Дослідники також відзначають, що екстракти з арахісової шкаралупи мають потенціал для використання у лікуванні ракових захворювань, гіпертонії, а також у зниженні активності патогенних мікроорганізмів у харчових продуктах.

Що цікаво, аналогічні дослідження раніше проводилися з іншими видами горіхів, такими як лісові горіхи, мигдаль і волоські горіхи. Їхня шкаралупа вже використовується для виготовлення багатого на клітковину борошна та як білок.

Проте арахіс вирощується в значно більших обсягах, і його шкаралупа має набагато більший вміст білка та поживних речовин, акцентують дослідники.  

Нагадаємо, раніше із капусти, селери та арахісу створили фарш для начос, а китайці навіть розробили курятину з арахісу.

Джерело

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Виробник культивованого грудного молока зібрав $20 млн на комерціалізацію свого першого продукту

Раунд проводили спільно з Spark Capital та Siam Capital із додатковими інвестиціями від Primary Venture Partners, Plum Alley Investments,...

Макарони та цукерки із відходів – британський стартап перевинайшов їжу

Засновник стартапу Том Сіммонс провів чотири роки як науковий дослідник та біохімік, розробляючи у Кембридзькому університеті альтернативний цукор та...

Бийте посуд, я плачу. Луганчани готові випускати біопосуд з пшениці та кукурудзи

«Тана» уже розробила стратегію на найближчі 3 роки й міркує, як розпочати самостійне виробництво. Іншим варіантом є реалізація композитної...

Омлет із водоростей. Яйця без курей виготовляють із жовтої хлорели та вирощують у лабораторії

Порошки є у двох варіантах: білий та жовтий. Порівнюючи з іншими продуктами з водоростей яскраво зеленого кольору, останні —...

Які заклади харчування в Україні заробили найбільше і як змінилася галузь?

Аналітики YC.Market дослідили динаміку в сегменті ресторанних послуг в Україні та з’ясували, що чистий дохід ресторанного бізнесу в Україні...

«Молочний альянс» та Українська молочна компанія спільно з БФ «Управляй Майбутнім» передали молочну продукцію польовому госпіталю

Група компаній «Молочний альянс», Українська молочна компанія та БФ «Управляй Майбутнім» об'єднали зусилля для підтримки українських захисників, які перебувають на лікуванні у Головному...

Українці питимуть на Новий рік пиво із шоколадом, який здобув світове золото

Для напою використали чорний шоколад із домініканської какаовели, а також ялівцеві ягоди та вишневий сік. У результаті вийшов молочний...

Майстриня із Закарпаття поєднала “дубайський шоколад” із начинкою з сала

Серед них — шоколад зі сливовим лекваром, що нагадує смак Закарпаття, а також шоколад із в'яленим м’ясом та салом...

Може вас зацікавити

У Франції почали шити люксові сумки зі шкіри, вирощеної із клітин

Шляхом нового фінансування компанія планує збільшити команду та розробити...

Ринок foodtech у 2020 році: 331 угоди на $8,6 млрд

6 місце: розробник біотехнологій Manus Bio — $ 340...

Новий кулінарний рекорд України встановили в «Музеї Їжі» від родини брендів МХП

Попередньо замариновані курячі гомілки смажили на 30 мангалах досвідчені...

Вчені взялися надрукувати рибу без кісток — за допомогою водоростей, стовбурових клітин та струму

Команда вчених приступила до розробки інноваційної технології вирощування філе...

Вибір редактора
В продовження теми