Вчені пропонують виготовляти рослинне м’ясо з арахісової шкаралупи

Учені зі США виявили, що шкаралупу арахісу можна ефективно переробляти у високовмісний рослинний продукт, багатий клітковиною, який може слугувати альтернативою м'ясу.

Це відкриття має потенціал змінити підходи до управління харчовими відходами та водночас сприяти підвищенню продовольчої безпеки, поліпшенню здоров’я людей і підтримці фермерських господарств.

За даними дослідження, опублікованого в науковому журналі Frontiers, приблизно 22% з 46 млн т арахісу, який щорічно виробляється у світі, перетворюється на відходи у вигляді шкаралупи. 

Це – близько 6,5 млн т клітковини і 595 тис. т рослинного білка, які наразі не використовуються у їжі

Традиційно шкаралупу арахісу використовують як корм для тварин, матеріал для упаковки або як промислові наповнювачі. Однак, за словами дослідників, це є “втраченим шансом”, адже такі відходи можуть бути цінним джерелом поживних речовин для людини.

Шкаралупа арахісу є багатим джерелом дієтичної клітковини, яка становить понад 60% її сухої ваги, а також містить близько 7% білка. 

Окрім того, вона містить фітонутрієнти, такі як поліфеноли та флавоноїди, серед яких є лютеолін, відомий своїми протизапальними властивостями.

Дослідники також відзначають, що екстракти з арахісової шкаралупи мають потенціал для використання у лікуванні ракових захворювань, гіпертонії, а також у зниженні активності патогенних мікроорганізмів у харчових продуктах.

Що цікаво, аналогічні дослідження раніше проводилися з іншими видами горіхів, такими як лісові горіхи, мигдаль і волоські горіхи. Їхня шкаралупа вже використовується для виготовлення багатого на клітковину борошна та як білок.

Проте арахіс вирощується в значно більших обсягах, і його шкаралупа має набагато більший вміст білка та поживних речовин, акцентують дослідники.  

Нагадаємо, раніше із капусти, селери та арахісу створили фарш для начос, а китайці навіть розробили курятину з арахісу.

Джерело

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Китай включив у наступну п’ятирічку лабораторне м’ясо через неймовірний апетит співвітчизників

Будучи орієнтиром для майбутніх розробок, інновацій та розвитку національної економіки, план включає вирощене альтернативним способом м’ясо та «продукти майбутнього»...

Мед, який отримують без бджіл, трансформує всю галузь

Фінансування буде використано для підтримки місії компанії — трансформації медової індустрії.Мед MeliBio виготовляється за допомогою рослинних технологій та точного...

Стартап розробив макарони для схуднення із рідкісної японської рослини

У продукті немає жиру, глютену чи цукру, лише – корінь японської рослини конжаку (її ще називають конняку, «диявольський язик»,...

ЄС виділить українським компаніям гранти на захист ідей унікальних продуктів

SME Fund – це ініціатива Європейської Комісії, яка реалізується Офісом інтелектуальної власності Європейського Союзу (EUIPO). Ініціатива діє з 23 січня...

Рік із Glovo: що і як замовляли користувачі у 2024 році 

У грудні 2024 року глобальний Glovo перетнув позначку в 1 мільярд замовлень з моменту заснування компанії майже 10 років...

Кока-Кола дарує 1,5 млн пляшок напою сім’ям, що опинилися в складних ситуаціях

Ініціатива спрямована на підтримку родин, що опинились у складних життєвих обставинах, багатодітних сімей, внутрішньо переміщених осіб, людей похилого віку,...

Які заклади харчування в Україні заробили найбільше і як змінилася галузь?

Аналітики YC.Market дослідили динаміку в сегменті ресторанних послуг в Україні та з’ясували, що чистий дохід ресторанного бізнесу в Україні...

«Молочний альянс» та Українська молочна компанія спільно з БФ «Управляй Майбутнім» передали молочну продукцію польовому госпіталю

Група компаній «Молочний альянс», Українська молочна компанія та БФ «Управляй Майбутнім» об'єднали зусилля для підтримки українських захисників, які перебувають на лікуванні у Головному...

Може вас зацікавити

Британський стартап створив заміну соєвим соусам з морських водоростей

Sozyë запустила три рослинні альтернативи рибному, соєвому та устричному...

В магазинах з’явиться лосось із спіруліни — він копчений та містить 40% білка

Компанія SimpliiGood, яка спеціалізується на продуктах із мікроводоростей, анонсувала...

Сімейне господарство створило енергетичні медові снеки для ЗСУ

Снек «Медова паста +292» має енергетичну цінність у 292...

Голландці створили перший у світі веганський глазурований сир із ферментованої пшениці

Хоча на ринку вже існують веганські альтернативи традиційним сирам,...

Вибір редактора
В продовження теми