Вчені знайшли рослинне джерело вітаміну В12: вміст як у яловичині

Міжнародна група вчених під керівництвом Асафа Цахора, засновника та академічного директора Програми сталого розвитку та клімату Авірам в Ізраїльському університеті Райхмана, розробила метод отримання вітаміну B12 зі спіруліни. Це відкриття може суттєво підвищити харчову цінність рослинних аналогів молока та м'яса.

Спіруліна, яка здобула популярність як суперфуд, виявилася дійсно перспективним інгредієнтом для виробництва вітаміну B12, говорять науковці. 

У дослідженні, проведеному вченими з Ісландії, Данії, Австрії та Великобританії, було продемонстровано, що за допомогою біотехнологій можна культивувати спіруліну в умовах фотосинтетичного контролю. Це дозволяє отримувати вітамін B12 у високих концентраціях – 1,64 мкг на 100 грамів. 

Приблизно така ж концентрація спостерігається у яловичині

Інновація може бути використана для виробництва збагачених альтернативних продуктів, таких як рослинне молоко та м’ясо.

Вітамін B12, або кобаламін, є важливим мікроелементом для організму людини, який підтримує функції нервової системи та утворення червоних кров’яних клітин. Однак організм не здатен самостійно виробляти цей вітамін, а його основними джерелами є продукти тваринного походження. 

При цьому недостатність B12 може викликати серйозні проблеми зі здоров’ям, такі як анемія, втрата пам’яті та пошкодження нервів.

Спіруліна може заповнити дефіцит B12 у рослинних продуктах без шкоди для довкілля

Новий метод дозволяє отримувати активний вітамін B12 безпосередньо із водоростей. А це відкриває шлях до створення більш збалансованих рослинних дієт. Хоча вчені погоджуються, що досі існують деякі труднощі, пов’язані з адаптацією смаку та текстури спіруліни до різних страв.

Нагадаємо, раніше стартап випустив блакитні напої зі спіруліни, а український виробник навіть створює ґранолу зі спіруліною.

Джерело

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Світова компанія, яка має офіс в Україні, братиме участь у виробництві ароматизаторів для рослинного м’яса

У межах цієї співпраці Bunge буде постачати соєву, рапсову та соняшникову олію, а також шрот і макуху для створення...

Danone у Північній Америці випустила рослинний йогурт для дітей

Як зазначають у компанії, йогурт Silk Kids Almondmilk Yogurt Alternative містить на 25% менше цукру, ніж звичайні ароматизовані йогурти....

Вирощувати лабораторне м’ясо на тютюні виявилося в 500 тисяч разів дешевше

У напрямку створення продукту, який матиме перспективу на ринку, дуже просунулась ізраїльська компанія BioBetter. BioBetter отримала $10 млн на свою...

М’ясо в маси. Виробник першого у світі клітинного гамбургера зібрав інвестиції на промислове виробництво

Mosa Meat заявила про себе у 2013 році, запропонувавши альтернативу традиційному вирощуванню м’яса. Тоді собівартість виробництва гамбургера з м’ясом...

Український бренд Jaffa випустив Ice Coffee — натуральну холодну каву

Продукт створено для сучасних споживачів, які цінують якість, натуральність, зручність і естетику. Це відповідь на глобальний тренд кави «to...

Alviva Group збільшує експорт кондитерської продукції

Продуктові лінійки мусово-йогуртових тортів та еклерів бренду Tarta розроблені з урахуванням потреб міжнародного ринку та відповідають останнім трендам у...

Mars контролюватиме походження морепродуктів у кормах

Компанія Mars стала першою у світі серед виробників кормів для домашніх тварин, яка офіційно зобов’язалася дотримуватися стандартів Глобального діалогу...

Nestlé використовує відходи какао-бобів для збільшення виробництва шоколаду

Швейцарська компанія Nestlé оголосила про впровадження інноваційної технології переробки какао-плодів, яка дозволяє використовувати до 30% частин, що раніше йшли...

Може вас зацікавити

Чи є майбутнє в їжі майбутнього? Про перспективи функціональної та корисної їжі в Україні

Через повномасштабну війну сегмент корисної їжі та напоїв в...

Не заважають: ринок замінників яєць активно зростає, але гравців все ще мало

Розвитку сегменту сприяють активний попит на рослинні інгредієнти, а...

Юкрейніан «Табаско». Гастрономічний стартапер з Закарпаття виготовляє чилі з чорнобривцями

Засновник гастрономічного стартапу Михайло Штефаньо розповідає, що ідея виникла...

Вчені переробили дрібний планктон на добавку для здоров’я мозку

Інгредієнт містить пов’язані з лізофосфатидилхоліном (LPC) EPA та DHA....

Зняв вершки. Найбільший у світі виробник вівсяного молока розпочав IPO

Цей крок відбувається на тлі зростаючої популярності «молока без...

Вибір редактора
В продовження теми