Вчені знайшли рослинне джерело вітаміну В12: вміст як у яловичині

Міжнародна група вчених під керівництвом Асафа Цахора, засновника та академічного директора Програми сталого розвитку та клімату Авірам в Ізраїльському університеті Райхмана, розробила метод отримання вітаміну B12 зі спіруліни. Це відкриття може суттєво підвищити харчову цінність рослинних аналогів молока та м'яса.

Спіруліна, яка здобула популярність як суперфуд, виявилася дійсно перспективним інгредієнтом для виробництва вітаміну B12, говорять науковці. 

У дослідженні, проведеному вченими з Ісландії, Данії, Австрії та Великобританії, було продемонстровано, що за допомогою біотехнологій можна культивувати спіруліну в умовах фотосинтетичного контролю. Це дозволяє отримувати вітамін B12 у високих концентраціях – 1,64 мкг на 100 грамів. 

Приблизно така ж концентрація спостерігається у яловичині

Інновація може бути використана для виробництва збагачених альтернативних продуктів, таких як рослинне молоко та м’ясо.

Вітамін B12, або кобаламін, є важливим мікроелементом для організму людини, який підтримує функції нервової системи та утворення червоних кров’яних клітин. Однак організм не здатен самостійно виробляти цей вітамін, а його основними джерелами є продукти тваринного походження. 

При цьому недостатність B12 може викликати серйозні проблеми зі здоров’ям, такі як анемія, втрата пам’яті та пошкодження нервів.

Спіруліна може заповнити дефіцит B12 у рослинних продуктах без шкоди для довкілля

Новий метод дозволяє отримувати активний вітамін B12 безпосередньо із водоростей. А це відкриває шлях до створення більш збалансованих рослинних дієт. Хоча вчені погоджуються, що досі існують деякі труднощі, пов’язані з адаптацією смаку та текстури спіруліни до різних страв.

Нагадаємо, раніше стартап випустив блакитні напої зі спіруліни, а український виробник навіть створює ґранолу зі спіруліною.

Джерело

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Стартап створив каву із жита, кореня кульбаби та чорної смородини

Northern Wonder, заснована в 2021 р., використовує комбінацію нетропічних інгредієнтів, щоб створити альтернативу каві «без вирубки лісів».  Це уже друга...

Чехи виростили з водоростей та клітин дешеве м’ясо для гамбургерів

Інновація знаменує собою нову віху в секторі культивованого м’яса, оскільки це означає появу більш етичних та екологічно чистих м’ясних...

Молоді науковці із Німеччини створили нейропляшку, яка «обманює» смакові рецептори людини

По суті споживачі «обманюють мозок», використовуючи пляшку Air Up.Система пиття створена таким чином, що надає воді смаку без використання...

Аргентинський стартап робить яскраві барвники з ниткоподібних грибів. Раніше для цього мололи комах

Стартап використовує ниткоподібні гриби, які можуть виробляти специфічні кольори при подачі недорогої сировини у біореакторах.Гриби виділяють пігмент в середовищі,...

«Яготинське» представляє дитячу лінійку йогуртів та коктейлів «Смурфи»

Яскраві зручні пляшки з улюбленими персонажами анімаційного фільму «Смурфи» зроблять споживання корисних молочних продуктів веселим та ще смачнішим.«Ми створили...

Понад 600 нових товарів: як Fozzy Group розвивала власні торгові марки у 2024 році

Наразі Fozzy Group має 23 власні марки, серед яких «Премія», «Повна чаша», «Зелена країна», «Feels Good» тощо. Їх можна...

Євген Черняк інвестує $1,3 млн у виробництво канадського віскі

Частину виготовленої продукції планують залишати на місцевому ринку, а решту — експортувати до кількох країн світу, зокрема в Україну.У...

«Яготинське» і «Яготинське для дітей» оновили паковання для дев’яти продуктів

Упаковка Tetra Gemina Aseptic поєднує в собі функціональність та екологічність. Нова форма зі скошеним дашком забезпечує легкість використання та...

Може вас зацікавити

Kellogg розробила рослинну курятину для тих, хто ще не відмовився від м’яса

Новий продукт Kellogg запустила у вигляді курячих тендерів (шматочків,...

Ізраїльський стартап створив перше у світі рослинне філе лосося, яке копіює справжню рибу

Це стало результатом запатентованої унікальної технології виробництва Згодом філе можна...

Раби баобаба: винайшли спортивний напій з додаванням плодів африканського дерева

Британський бренд Tribal Sports Nutrition вивів на ринок новий...

Єдиний у світі продавець культивованого м’яса отримав $170 млн на розширення

Компанія спрямує інвестиції на збільшення потужностей виробництва та подальші...

Вибір редактора
В продовження теми