На органічній фермі у горах варять волохатий сир часів вікінгів

Норвезькі сировари досі варять сир часів середньовіччя — зі стійким ароматом та дуже незвичайний на вигляд.

Сир, створений із коров’ячого, часто знежиреного молока, проходить тривалий процес ферментації, зберігаючи автентичний смак та текстуру, які були відомі ще вікінгам.

Гамалост відзначається надзвичайно низьким вмістом жиру — менше 1%

Попри трудомісткий процес виробництва, сир досі виготовляється вручну, зберігаючи столітні традиції. Як зазначає Гелле Хусебі, керівник відділу торгової політики у TINE SA, цей процес є не лише повагою до історії, але й нагадуванням про культурну спадщину Норвегії.

Цього літа у Вік, регіоні Согнефіорд, відбувся спеціальний захід, на якому Хусебі разом із 50 експертами-сироварами з усього світу ознайомилися з особливостями виробництва гамалосту та скуштувати середньовічний сир. 

«Це – найдивовижніший сир у світі», – говорить вона

Одна з найпомітніших особливостей гамалосту – його зовнішній вигляд. Сир виглядає так, ніби на ньому росте волосся. Насправді «волосинки» є результатом дії цвілі, яка не лише надає сиру характерний смак, але й робить його легко впізнаваним.

Гамалост відомий своїми корисними властивостями для здоров’я, зокрема через високий вміст білка та позитивний вплив на зниження артеріального тиску. До речі, мешканці Вік, які дуже пишаються своїм місцевим продуктом, є одними з довгоживучих людей у Норвегії.

У цій місцевості зараз працює органічна молочна ферма Turid Haga Vange , яка постачає молоко для виробництва гамалосту. Фермерка розповідає, що перед тим, як корови дають молоко для виробництва гамалосту, їх традиційно випасають високо в горах. Це триденний шлях, який долають тварини, як тільки сніг стає достатньо м’яким для проходження.

Сьогодні гамалост вважається рідкісним делікатесом. Він має крихку текстуру, специфічний гострий запах і кислий смак.

Нагадаємо, господарство на Чернігівщині плавить шоколадну моцарелу та варить сир з шафраном.

Джерело

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Стартапи у сфері foodtech: ТОП-10 інноваційних проєктів 2024 року

Сфера Foodtech швидко розвивається, і нові стартапи вносять значні зміни у спосіб, яким ми вирощуємо, виробляємо та споживаємо їжу....

Український виробник створює гранолу зі спіруліною та кольорове лате

У асортименті компанії – органічна гранола, безглютенове борошно (амарантове, борошно із зеленої гречки та м’якоті гарбуза), безглютенові протеїнові хлібці...

Британський стартап створив багаторазову пляшку з сировини, яка раніше росла тільки у тропіках

Пляшка для води Bottle Up виготовляється з цукрової тростини, що потребує менше води та енергії, ніж виготовлення пляшки зі...

Зі святих для єгиптян бобів створили протеїн для рослинного молока, фети та яєць

Нещодавно Green Boy дебютувала з функціональним веганським інгредієнтом —рослинно-молочним протеїном, розробленим спеціально для виробників молочних продуктів на рослинній основі.До...

Виробник соків «Коник» та співзасновниця Young Business Club запускають виробництво крафтового сидру

Очікується, що продукт з'явиться на полицях мережі «Сільпо» до кінця квітня. У планах — експорт та завоювання до 80%...

Alviva Group виводить на ринок нову категорію хліба під брендом «Київхліб»

Продукцію з нової категорії виготовляють на підприємстві ТОВ «Український пекарний дім» у місті Біла Церква Київської області. Сума інвестицій...

У Food Market від Епіцентр продажі кулінарії зросли більш ніж на 50%

Мережа Food Market від «Епіцентр» — один із наймолодших продуктових ритейлерів України: напрямку ще немає й п’яти років. Станом...

Українська пивоварня отримала дві нагороди World Alcohol-Free Awards

Темне безалкогольне пиво Dark Non-alcohol (ABV 0,5%, IBU 13, Plato 7) отримало золоту медаль. Судді відзначили у ньому "аромати...

Може вас зацікавити

ТОП-25 цікавих фактів про кулінарію

Факт №1 – в Японії один із найпопулярніших десертів...

З “мікробного” молока печуть торти та брауні — після успіху з морозивом виробник створив готові суміші

Стійка до зберігання суміш виготовляється на основі молочного білка...

Rubies in the Rubble: інноваційні приправи вироблені з залишків харчових продуктів

Rubies in the Rubble спеціалізується на виробництві харчових продуктів...

Ті ще овочі: OVO, в який повірив Федорів, закриває новий раунд інвестицій

Розмір поки не розголошують, проте засновники говорять, що ці...

Робот-ресторан, який готує 400 страв з макаронів за годину, отримав мільйонні інвестиції

Нове фінансування є наступним раундом залучення інвестицій після отримання...

Вибір редактора
В продовження теми