Вчені вперше надрукували товсте філе лабораторного окуня, на черзі – сліпі тести

Дослідники з Técnico Lisboa, Школи інженерії, технологій та науки Лісабонського університету, досягли значного прориву у створенні культивованого філе морського окуня за допомогою технології 3D-друку.

Спочатку дослідники створювали тонкі скибочки сашимі, але завдяки подальшому розвитку технології їм вдалося виготовити філе завтовшки до шести сантиметрів. 

Філе має не лише характерну текстуру морського окуня, але і його аромат, що досягається завдяки використанню біочорнил з використанням мікроводоростей.

Унікальний підхід дозволив створити продукт, який максимально наближений до натуральної риби

Розробка культивованого продукту розпочалася ще у 2019 році в рамках проєкту для навчального курсу з підприємництва, метою якого було створення риби для суші. З того часу дослідження продовжувалися в лабораторії Інституту біоінженерії та біологічних наук, а команда дослідників виросла з чотирьох осіб у 2020 році до 15 учасників.

“Останні два роки були неймовірними з погляду прогресу. Іноді, коли заходиш у лабораторію, там пахне рибою; дехто навіть жартує, що це рибний ринок”, – каже професор Técnico Lisboa і дослідник інституту Фредеріко Феррейра.

Щоб створити культивоване філе, вчені зосередилися на диференціації стовбурових клітин для виробництва м’язової тканини та жиру – основних компонентів риби та м’яса. Наступним кроком було створення великої біомаси для формування продуктів, таких як нагетси або складніші – наприклад, філе риби.

Далі вони адаптували комерційний 3D-принтер для друку філе, та розробили біочорнила.

Вчені говорять, що унікальність отриманого продукту – в його текстурі та товщині, які були досягнуті завдяки використанню біореакторів, що створюють мікроелектричні імпульси для вирівнювання клітинних культур, покращуючи волокнистість філе.

Зараз команда планує провести смакові тестування культивованого окуня, щоб порівняти отримані прототипи з традиційно вирощеною рибою.

Нагадаємо, раніше ізраїльський стартап отримав мільйонну угоду на 3D-друк риби.

Джерело

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Вчений NASA створив робота, що пече 120 піц за годину

PZZA автоматизує нанесення соусу, додавання сиру і начинок, а також випічки піци. Робот виготовляє приблизно 120 піц за годину Нахджавані, який...

Як нейротехнології та штучний інтелект змінюють харчову індустрію та раціон

Штучний інтелект (ШІ) у харчовій індустрії змінює підхід до створення продуктів та їх персоналізації. Завдяки обробці великих обсягів даних,...

Сухі енергетики випустила компанія, створена на честь шерпа, що покорив Джомолунгму

Нова позиція TENZING — енергетичні напої у вигляді порошків, розфасованих у пакетики.Кожен пакетик містить вдвічі більше функціональних інгредієнтів, ніж...

В Ізраїлі надрукували найбільший лабораторний стейк — зі справжнього м’яса та жиру

Ізраїльський виробник культивованого м’яса Mea Tech 3D надрукував стейк вагою 104 гр зі справжніх м’язових та жирових тканин, без...

«Яготинське для дітей» змінило дизайн пляшок дитячих йогуртів і кефіру

На відміну від скла, пластик не так легко б'ється, що особливо важливо для дітей молодшого віку, які можуть випадково...

Pripravka: секретний інгредієнт успіху 

Хоч вважається, що найкраща приправа до їжі — це голод, попит на спеції та прянощі в Україні був завжди,...

Віртуальна реальність у гастрономії: як VR змінює споживання їжі?

Сучасні технології невпинно змінюють різні сфери життя, і гастрономія не стала винятком. Віртуальна реальність (VR), яка дозволяє створювати та...

Проєкт Bake4Ukraine отримав грант на обладнання українським пекарням

Гуманітарний проєкт #Bake4Ukraine отримав грант, що передбачає надання обладнання (нового чи б/в) 50 українським пекарням, які знаходяться в зоні...

Може вас зацікавити

Бокал для робота. Пошуком підробленного вина займеться штучний інтелект

Інноваційне рішення базується на основі двох різних технологій. Перша...

Робот-ресторан, який готує 400 страв з макаронів за годину, отримав мільйонні інвестиції

Нове фінансування є наступним раундом залучення інвестицій після отримання...

Солому із рисових плантацій перетворили на міцну упаковку для гарячої їжі

Це – екологічно чисті компостовані лотки. Вони виготовлені з...

В Україні з’явився інноваційний хліб, який може зберігатися місяцями

Хоча пастеризація поширена у виробництві молочних продуктів, це є...

Австралійські підприємці-вегани запустили перший у світі сервіс з доставки рослинної їжі

Завдяки сервісу користувачі можуть ознайомитись з місцевими підприємствами, які...

Вибір редактора
В продовження теми