Вчені вперше надрукували товсте філе лабораторного окуня, на черзі – сліпі тести

Дослідники з Técnico Lisboa, Школи інженерії, технологій та науки Лісабонського університету, досягли значного прориву у створенні культивованого філе морського окуня за допомогою технології 3D-друку.

Спочатку дослідники створювали тонкі скибочки сашимі, але завдяки подальшому розвитку технології їм вдалося виготовити філе завтовшки до шести сантиметрів. 

Філе має не лише характерну текстуру морського окуня, але і його аромат, що досягається завдяки використанню біочорнил з використанням мікроводоростей.

Унікальний підхід дозволив створити продукт, який максимально наближений до натуральної риби

Розробка культивованого продукту розпочалася ще у 2019 році в рамках проєкту для навчального курсу з підприємництва, метою якого було створення риби для суші. З того часу дослідження продовжувалися в лабораторії Інституту біоінженерії та біологічних наук, а команда дослідників виросла з чотирьох осіб у 2020 році до 15 учасників.

“Останні два роки були неймовірними з погляду прогресу. Іноді, коли заходиш у лабораторію, там пахне рибою; дехто навіть жартує, що це рибний ринок”, – каже професор Técnico Lisboa і дослідник інституту Фредеріко Феррейра.

Щоб створити культивоване філе, вчені зосередилися на диференціації стовбурових клітин для виробництва м’язової тканини та жиру – основних компонентів риби та м’яса. Наступним кроком було створення великої біомаси для формування продуктів, таких як нагетси або складніші – наприклад, філе риби.

Далі вони адаптували комерційний 3D-принтер для друку філе, та розробили біочорнила.

Вчені говорять, що унікальність отриманого продукту – в його текстурі та товщині, які були досягнуті завдяки використанню біореакторів, що створюють мікроелектричні імпульси для вирівнювання клітинних культур, покращуючи волокнистість філе.

Зараз команда планує провести смакові тестування культивованого окуня, щоб порівняти отримані прототипи з традиційно вирощеною рибою.

Нагадаємо, раніше ізраїльський стартап отримав мільйонну угоду на 3D-друк риби.

Джерело

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Мармурова яловичина, вирощена в лабораторії, стала продуктом року на світовому конкурсі

AgTech Breakthrough Awards — це міжнародна премія, що присуджується компаніям, які впроваджують інноваційні рішення у виробництві їжі та сільському...

Українська мануфактура створює унікальний сир з липою, трояндами та синім чаєм

Олексій Сінєльніков, засновник сироварні, говорить, що сир з липовим цвітом вони наважилися робити першими у світі. Він прагне, аби у...

Бостонський виробник закусок випустив «здорові» чіпси з протизапальними властивостями

Mark’s Mindful Munchies пропонують корисні закуски із цільного зерна з додаванням натуральних спецій.Цього місяця на полицях магазинів з’явилась нова...

Зірка популярного серіалу з Netflix створив веганську заміну не менш популярній Nutella

Новий бренд, що отримав назву TBH, утворився після двох років співпраці між Шнаппом і венчурною студією Umana.Веганська горіхова паста...

Як змінився ресторанний ринок України у 2024 році — дослідження

Виторг закладів громадського харчування України у 2024 році зріс на 10% у порівнянні з 2023 роком, середній чек —...

«Чорноморка» запускає автомати для продажу устриць

У січні в столичному ТРЦ Respublika Park відкриється новий ресторан «Чорноморка» з новою послугою — автоматом з устрицями.У компанії...

Співвласник «Галі Балуваної» запустив перший Multicook з фастфудом MultiBar у Лос-Анджелесі

Володимир Матвійчук, співвласник мережі магазинів заморожених страв «Галя Балувана» запустив перший Multicook з фастфудом MultiBar у Лос-Анджелесі. Про це...

Дослідження: ринок кормів для домашніх тварин відновився і зростає

Глобальне зростання pet foodСвітовий ринок кормів для домашніх тварин швидко зростає. За оцінками Mordor Intelligence, у 2024 році його...

Може вас зацікавити

Індонезійська компанія розробила стейк з шиїтаке та водоростей за $5

Стейки без м’яса готуються шляхом поєднання соєвого білка, грибів...

Coca‑Cola змішає популярний напій з горілкою зі шведської пшениці

Коктейль дебютує на початку 2024 р. в деяких європейських...

Безос та Ді Капріо допомогли виробнику культивованого лосося зібрати рекордні інвестиції

Найбільший в історії раунд фінансування очолив Л. Каттерон. Серед...

На створення переробного підприємства можна отримати від уряду 8 млн грн

Розмір гранту, який надається одному отримувачу, складе до 8...

Вибір редактора
В продовження теми