Вчені вперше надрукували товсте філе лабораторного окуня, на черзі – сліпі тести

Дослідники з Técnico Lisboa, Школи інженерії, технологій та науки Лісабонського університету, досягли значного прориву у створенні культивованого філе морського окуня за допомогою технології 3D-друку.

Спочатку дослідники створювали тонкі скибочки сашимі, але завдяки подальшому розвитку технології їм вдалося виготовити філе завтовшки до шести сантиметрів. 

Філе має не лише характерну текстуру морського окуня, але і його аромат, що досягається завдяки використанню біочорнил з використанням мікроводоростей.

Унікальний підхід дозволив створити продукт, який максимально наближений до натуральної риби

Розробка культивованого продукту розпочалася ще у 2019 році в рамках проєкту для навчального курсу з підприємництва, метою якого було створення риби для суші. З того часу дослідження продовжувалися в лабораторії Інституту біоінженерії та біологічних наук, а команда дослідників виросла з чотирьох осіб у 2020 році до 15 учасників.

“Останні два роки були неймовірними з погляду прогресу. Іноді, коли заходиш у лабораторію, там пахне рибою; дехто навіть жартує, що це рибний ринок”, – каже професор Técnico Lisboa і дослідник інституту Фредеріко Феррейра.

Щоб створити культивоване філе, вчені зосередилися на диференціації стовбурових клітин для виробництва м’язової тканини та жиру – основних компонентів риби та м’яса. Наступним кроком було створення великої біомаси для формування продуктів, таких як нагетси або складніші – наприклад, філе риби.

Далі вони адаптували комерційний 3D-принтер для друку філе, та розробили біочорнила.

Вчені говорять, що унікальність отриманого продукту – в його текстурі та товщині, які були досягнуті завдяки використанню біореакторів, що створюють мікроелектричні імпульси для вирівнювання клітинних культур, покращуючи волокнистість філе.

Зараз команда планує провести смакові тестування культивованого окуня, щоб порівняти отримані прототипи з традиційно вирощеною рибою.

Нагадаємо, раніше ізраїльський стартап отримав мільйонну угоду на 3D-друк риби.

Джерело

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Із капусти, селери та арахісу створили фарш для начос з терміном придатності до року

Фарш виготовляють із помідорів, моркви, цвітної капусти, селери, цибулі, арахісу, трав та спецій.Серед додаткових інгредієнтів — соус тамарі та...

Виробництво цього горіха росте в геометричній прогресії. Ринок чекають нові суперпродукти

Згідно галузевого прогнозу, попит на горіхи макадамії зросте з $1,45 млрд у 2023 році до $2,43 млрд у 2028...

Голландці на 3D-принтері друкують солодощі зі сміття

У всьому світі третина їжі йде у харчові відходи, навіть не доходячи до тарілки. Найпоширенішим «харчовим сміттям» у Нідерландах...

Сухе пиво — американці створили інноваційну приправу, яка підкорює ринок

"Так само, як New Belgium Brewing робить пиво світового класу, Spiceology створює кращий "смак" пива", — говорять у компанії.У...

Рік із Glovo: що і як замовляли користувачі у 2024 році 

У грудні 2024 року глобальний Glovo перетнув позначку в 1 мільярд замовлень з моменту заснування компанії майже 10 років...

Кока-Кола дарує 1,5 млн пляшок напою сім’ям, що опинилися в складних ситуаціях

Ініціатива спрямована на підтримку родин, що опинились у складних життєвих обставинах, багатодітних сімей, внутрішньо переміщених осіб, людей похилого віку,...

Які заклади харчування в Україні заробили найбільше і як змінилася галузь?

Аналітики YC.Market дослідили динаміку в сегменті ресторанних послуг в Україні та з’ясували, що чистий дохід ресторанного бізнесу в Україні...

«Молочний альянс» та Українська молочна компанія спільно з БФ «Управляй Майбутнім» передали молочну продукцію польовому госпіталю

Група компаній «Молочний альянс», Українська молочна компанія та БФ «Управляй Майбутнім» об'єднали зусилля для підтримки українських захисників, які перебувають на лікуванні у Головному...

Може вас зацікавити

«Ряба» пішла на зліт: МХП йде на вулиці з шаурмою та нагетсами

Це – заклади вуличної їжі, місця швидкого харчування з...

Чому виробництво їжі — це єдиний шлях виживання агрохолдингів в сучасних умовах

У структурі українського виробництва та експорту сільськогосподарської продукції домінує...

Рейтинг зернових: найкращі варіанти для поліпшення травлення

Щодня ми вживаємо різноманітні продукти, кожен з яких має...

Дві європейські країни побили рекорд у фінансуванні сектору клітинного м’яса

Зокрема, Данія оголосила про виділення приблизно $99,5 млн на...

Starbucks почав додавати у каву інноваційне молоко на основі грибів

Молоко без корів Perfect Day виготовляється на основі тих...

Вибір редактора
В продовження теми