Фіни готові навчити півтори сотні компаній дешево вирощувати лабораторне м’ясо

Фінські дослідники винайшли спосіб культивувати м’ясо без дорогих факторів росту, покладаючись натомість на метаболізм стовбурових клітин.

spot_img

Технологію розробили Пекка Катаяісто з Інституту наук про життя Гельсінського університету (HiLIFE) та його команда у проєкті “Myocopia”.

дослідники пропонують альтернативу одній із найдорожчих складових виробничого процесу

Вирощування м’яса в біореакторах залежить від дорогих факторів росту, необхідних для продукування м’яса. Ці витрати перешкоджають компаніям виробляти достатні обсяги клітинного м’яса за економічно вигідними цінами.

Пекка Катаяісто з HiLIFE

Однак після дослідження того, як клітинний метаболізм регулює поділ і диференціацію м’язових стовбурових клітин, команда “Myocopia” знайшла інший підхід для досягнення такої ж поведінки клітин без використання середовища для росту. 

«Я вважаю, що наша інновація змінить правила розвитку цієї індустрії», — стверджує Катайсто.

За новою технологією клітини можна підтримувати у розмноженні економічно вигідним способом до заповнення реактора. Потім клітини направляються на формування м’яса, “знову використовуючи свій власний метаболізм”, каже Катаяісто.

Це допоможе виробляти клітинне м’ясо для масового ринку за доступною ціною

Дослідники уже протестували свою ідею на практиці. Після досягнення обнадійливих результатів, наприкінці 2023 року команда отримала дворічне фінансування Research to Business від Business Finland для підготовки технології до комерціалізації.

Що цікаво, «Myocopia» не прагне стати окремим черговим стартапом, що виробляє м’ясо. Проєкт скоріше буде розвиватися у технологічного провайдера для галузі, у якій уже працює приблизно 150 компаній.

Зараз вчені досліджують, з ким із них могли б запустити пілотний проєкт для відпрацювання технології у великих масштабах.

Нагадаємо, раніше японський шеф-кухар першим зробив суші із вирощеної в лабораторії рідкісної риби.

Джерело: Гельсінський інститут наук про життя

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Візитівка столиці. Виробник «Київського Сухого Варення» розробив нові продукти — з буряку та гарбузів

Як розповів newfood.ua Ярослав Семенець, який заснував крафтове виробництво разом зі своє дружиною Світланою у 2016 році, тепер до...

Дві європейські країни побили рекорд у фінансуванні сектору клітинного м’яса

Зокрема, Данія оголосила про виділення приблизно $99,5 млн на підтримку свого рослинницького сектора та заохочення фермерів вирощувати багаті протеїном...

Каліфорнійці створили перший у світі коктейль для людей з нирковою недостатністю

Renal Support 1.8 — це єдиний у своєму роді органічний коктейль на рослинній основі, для людей з нирковою недостатністю.Щоб...

Вдалий стрибок: $6 млн на пельмені з лабораторної кенгурятини

Не яловичиною та свининою єдиною. У січні цього року австралійська компанія Vow Foods оголосила про отримання чергового траншу на...

Японська компанія видалила з яєць білок, який викликає алергію

Це досягнення є важливим кроком у розвитку харчової індустрії, оскільки алергія на яєчний білок є однією з найпоширеніших харчових...

В рослинне м’ясо із люпину, буряку та картоплі інвестували 30 млн євро

Завдяки цьому підходу компанія створила нове покоління смачних і корисних рослинних альтернатив м’яса, які задовольняють вимоги до смаку та...

Може вас зацікавити

Мона поїсти: Співзасновник monobank запускає віртуальні ресторани з доставкою

«Кілька років тому ми запустили monobank. Один з наших...

Американці створили ячмінну воду для оздоровлення організму та зміцнення імунітету

«Це один з оригінальних функціональних напоїв, який протягом століть...

Вибір редактора
В продовження теми