Один завод замінить 30 тис. корів: інвестори вкладають шалені гроші в їжу з мікробів

Фінський біотехнологічний стартап Enifer отримав 24 млн євро нових інвестицій для підтримки будівництва комерційного заводу з виробництва інноваційного мікопротеїну.

Компанія очікує отримати дозвіл на нову їжу від ЄС до 2026 року. Завод буде побудований у 2025-му.

Останній раунд фінансування приніс Enifer 15 млн євро від нових та діючих інвесторів. Цю суму доповнили 7 млн євро від фінського кліматичного фонду та 2 млн євро від державного фінансового агентства Finnvera.

У січні Enifer також отримала грант у розмірі 12 млн євро від проєкту NextGenerationEU. 

Це доводить обсяг фінансування компанії у 2024 році до 36 млн євро

33 млн євро із цих коштів будуть використані для будівництва нового заводу в Фінляндії. Решта 3 млн євро піде на дослідження та розробки.

Це буде перший комерційний завод з виробництва подібного мікопротеїну

За словами співзасновника та генерального директора Enifer Сімо Елліля, компанія на сьогодні отримала 50 млн євро фінансування, включаючи акціонерний капітал, кредити та гранти.

Привабливість Enifer для інвесторів він вбачає у новітній технології, яка закриває зростаючу потребу в альтернативних білках. 

Процес створення нового продукту не надто відмінний від виробництва соєвого соусу або пивоваріння. По суті Enifer “годує” штам грибів певними відходами, наприклад, пермеатом лактози (його отримують в результаті ультрафільтрації молока).

В кінцевому результаті компанія отримує порошок, багатий на клітковину, з різною кількістю білка залежно від застосування. 

З нього можна створювати молочні продукти, випічку, аналоги м’яса, закуски, високобілкові аналоги зерновим крупам, корм для домашніх тварин або навіть корм для аквакультури.

Мікопротеїн нейтральний за кольором і смаком, що дозволяє використовувати його практично будь-де.

Потужність заводу Enifer дозволить виготовляти 450 кг мікопротеїну на годину

Згодом річна потужність заводу сягне 3 млн кг на рік. Це еквівалентно кількості білка від 30 тис. корів, але з у 20 разів меншими викидами вуглецю.

Нагадаємо, раніше світовий лідер з офісом в Україні запустив рослинне молоко з високим вмістом протеїну.

Джерела: Enifer, The Green Queen

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Желе з біореактора: стартапи шукають нові способи створення желатину

Textura Tempo позиціонується як «новий тип желатину», може використовуватися для кремів, начинок, замороженої випічки та решти термочутливих продуктів.Інгредієнт можна...

На створення окремого інституту по вивченню кліткового м’яса виділили 10 мільйонів доларів

Ця фінансування є частиною інвестиції у $146 млн, які Міністерство сільського господарства США (USDA) роздає за програмою створення стійких...

У Камбоджі годують закусками з тухлої риби — це національна багатовікова страва

Найкраща ферментована риба може зберігатися до трьох років та виготовляється трудомістким дводенним процесом, який передають у сім’ях поколіннями.Між груднем...

Пивний інгредієнт допомагає заснути, покращує настрій та запобігає Альцгеймеру

Екстракт зрілого хмелю, а також витримані гіркі кислоти хмелю, що використовуються у виробництві пива, можуть покращити настрій та рівень...

Які заклади харчування в Україні заробили найбільше і як змінилася галузь?

Аналітики YC.Market дослідили динаміку в сегменті ресторанних послуг в Україні та з’ясували, що чистий дохід ресторанного бізнесу в Україні...

«Молочний альянс» та Українська молочна компанія спільно з БФ «Управляй Майбутнім» передали молочну продукцію польовому госпіталю

Група компаній «Молочний альянс», Українська молочна компанія та БФ «Управляй Майбутнім» об'єднали зусилля для підтримки українських захисників, які перебувають на лікуванні у Головному...

Українці питимуть на Новий рік пиво із шоколадом, який здобув світове золото

Для напою використали чорний шоколад із домініканської какаовели, а також ялівцеві ягоди та вишневий сік. У результаті вийшов молочний...

Майстриня із Закарпаття поєднала “дубайський шоколад” із начинкою з сала

Серед них — шоколад зі сливовим лекваром, що нагадує смак Закарпаття, а також шоколад із в'яленим м’ясом та салом...

Може вас зацікавити

Ті ще овочі: OVO, в який повірив Федорів, закриває новий раунд інвестицій

Розмір поки не розголошують, проте засновники говорять, що ці...

Фінни перетворять соняшникову макуху на м’ясо для флекситаристів

Макуха — це відходи, що лишаються після віджиму олії...

Next Egg: японці створили ідеальний веганський омлет за секретним рецептом.

Стартап поки що не розголошує всіх інгредієнтів, з яких...

Ізраїльський стартап виготовлятиме спортивне харчування на основі білків грудного молока

Грудне молоко цінується за його імуностимулюючі властивості, протизапальну, зміцнюючу...

Вибір редактора
В продовження теми