Компанія очікує отримати дозвіл на нову їжу від ЄС до 2026 року. Завод буде побудований у 2025-му.
Останній раунд фінансування приніс Enifer 15 млн євро від нових та діючих інвесторів. Цю суму доповнили 7 млн євро від фінського кліматичного фонду та 2 млн євро від державного фінансового агентства Finnvera.
У січні Enifer також отримала грант у розмірі 12 млн євро від проєкту NextGenerationEU.
Це доводить обсяг фінансування компанії у 2024 році до 36 млн євро
33 млн євро із цих коштів будуть використані для будівництва нового заводу в Фінляндії. Решта 3 млн євро піде на дослідження та розробки.
Це буде перший комерційний завод з виробництва подібного мікопротеїну
За словами співзасновника та генерального директора Enifer Сімо Елліля, компанія на сьогодні отримала 50 млн євро фінансування, включаючи акціонерний капітал, кредити та гранти.
Привабливість Enifer для інвесторів він вбачає у новітній технології, яка закриває зростаючу потребу в альтернативних білках.
Процес створення нового продукту не надто відмінний від виробництва соєвого соусу або пивоваріння. По суті Enifer “годує” штам грибів певними відходами, наприклад, пермеатом лактози (його отримують в результаті ультрафільтрації молока).
В кінцевому результаті компанія отримує порошок, багатий на клітковину, з різною кількістю білка залежно від застосування.
З нього можна створювати молочні продукти, випічку, аналоги м’яса, закуски, високобілкові аналоги зерновим крупам, корм для домашніх тварин або навіть корм для аквакультури.
Мікопротеїн нейтральний за кольором і смаком, що дозволяє використовувати його практично будь-де.
Потужність заводу Enifer дозволить виготовляти 450 кг мікопротеїну на годину
Згодом річна потужність заводу сягне 3 млн кг на рік. Це еквівалентно кількості білка від 30 тис. корів, але з у 20 разів меншими викидами вуглецю.
Нагадаємо, раніше світовий лідер з офісом в Україні запустив рослинне молоко з високим вмістом протеїну.
Джерела: Enifer, The Green Queen