Вчений NASA створив робота, що пече 120 піц за годину

Досвічений інженер-аерокосмічник Омід Нахджавані розробив робота для приготування піци під назвою PZZA.

PZZA автоматизує нанесення соусу, додавання сиру і начинок, а також випічки піци.

Робот виготовляє приблизно 120 піц за годину

Нахджавані, який понад десять років тому працював над проєктами космічних подорожей NASA для Boeing (і, здається, досі працює в Boeing), вдосконалював свій робот для створення піци протягом семи років і сподівається запустити його в продаж уже у 2024-му.

До речі, це вже не перший піца-робот, створений ракетним інженером. Інша модель була розроблена інженером Бенсоном Цаем. Після створення комбінованого піца-робота і фудтрака під назвою Stellar Pizza, колишній інженер Space X продав свою компанію у березні цього року Hanwha Foodtech. 

Тепер Hanwha Foodtech, дочірня компанія корейського конгломерату Hanwha, планує запустити мережу піцерій на основі технології Stellar у США та Південній Кореї.

Задовго до PZZA і Stellar, інший ракетний інженер Анжан Контрактор створив піца-робота з 3D-друку для NASA. Це сталося ще на початку 2000-х років. Після цього Контрактор заснував власний стартап BeeHex, зосереджений на створенні роботизованих систем для 3D-друку їжі.

Розвиток кар’єри від ракетного інженера до розробника робота для піци міг здаватися б дивним, якби не дві обставини: що ракетобудування, що створення роботів вимагає чіткої дисципліни; всі інженери люблять піцу.

Робот PZZA є надзвичайно продуктивним. Інша його особливість полягає у тому, що PZZA пече лише квадратну і прямокутну піцу. Частково через те, що “круглі піци – неефективні”. Щонайменше, це марнотратство квадратних коробок. 

Нагадаємо, раніше фіналіст GeekWire навчив свого робота-піцайоло місити тісто.

Джерела: Linkedin, The Spoon, PZZA 

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

На Закарпатті варять сири та загортають у кропиву – як у давні часи

Засновниця сироварні Наталія Ковач свій перший сир – камамбер – зварила у звичайній каструлі. Але розуміла, що для цього...

Найтовстіші та найтонші, з омегою та з «неправильного» батату — ринок чіпсів кишить новинками

У міру того як населення світу стає більш уважним до свого здоров’я, виробники чіпсів починають шукати корисніші варіанти. Серед...

Американці рекомендують споживати гриби, щоб менше страждати від депресії

У дослідженні були використані дані про дієту та психічне здоров’я, зібрані від більш ніж 24 тис. дорослих американців у...

Китайці навчилися друкувати фрикадельки з лабораторного м’яса у промислових масштабах

Вчені запевняють, що створили «клітинну фабрику», яка може виробляти лабораторно культивоване м’ясо у величезних масштабах. Основа «клітинної фабрики» – 3D-мікроносії...

Кількість відвідувачів McDonald’s Україна у 2024 році зросла на 16%

Компанія поступово повертається до довоєнного рівня відвідуваності: у 2021 році кількість клієнтів становила 125 млн. Завдяки чіткій стратегії розвитку та...

«Яготинське» представляє дитячу лінійку йогуртів та коктейлів «Смурфи»

Яскраві зручні пляшки з улюбленими персонажами анімаційного фільму «Смурфи» зроблять споживання корисних молочних продуктів веселим та ще смачнішим.«Ми створили...

Понад 600 нових товарів: як Fozzy Group розвивала власні торгові марки у 2024 році

Наразі Fozzy Group має 23 власні марки, серед яких «Премія», «Повна чаша», «Зелена країна», «Feels Good» тощо. Їх можна...

Євген Черняк інвестує $1,3 млн у виробництво канадського віскі

Частину виготовленої продукції планують залишати на місцевому ринку, а решту — експортувати до кількох країн світу, зокрема в Україну.У...

Може вас зацікавити

Українці варять у Таїланді шоколад зі смаком борщу. Без м’яса

Цей веганський шоколад, презентований у грудні 2023 року в...

Kalyus Winery створює вино із найдавніших виноградних сортів на березі Дністра

У довоєнні часи Kalyus Winery організовувала дегустації вин з...

Вчені розробили чай та каву з пробіотиками. Напої вживають після бродіння

Вчені Національного університету Сінгапуру розробили чай та каву з...

Шоколад із квасолі та риба із водоростей: ЄС підтримає 50 інноваційних харчових стартапів

На участь в акселераторі подало заявки п’ять сотень компаній,...

Рослинне м’ясо продається краще, ніж до пандемії – дослідження

Хоча у 2023 році продажі веганського м'яса та морепродуктів...

Вибір редактора
В продовження теми