Стартап змусив картоплю виробляти яйця. Підійдуть для випічки та морозива

Ізраїльський стартап PoLoPo подав заявку до Міністерства сільського господарства США (USDA) на затвердження своєї платформи молекулярного землеробства, яка генетично модифікує картоплю на виробництво яєчних білків.

PoLoPo прагне отримати регуляторне схвалення для технології, яка перетворює картоплю на “фабрики” з виробництва яєчних білків

Очікується, що процес схвалення платформи під назвою SuperAA займе близько 6 місяців. Він має встановити, що технологія PoLoPo не несе сільськогосподарських чи інших шкідницьких ризиків порівняно з традиційним вирощуванням картоплі.

Після схвалення USDA стартап зможе розпочати комерційне вирощування своїх трансгенних рослин у США через партнерів і місцевих виробників. 

Компанія стверджує, що вона є першим ізраїльським гравцем у сфері молекулярного землеробства, який шукає схвалення в США. На запитання, чому було обрано саме цей ринок, співзасновниця та генеральний директор PoLoPo Майя Сапір-Мір відповіла, що США є найбільш підходящим регіоном з погляду регулювання та прийняття споживачами ГМ-продуктів.

До того ж індустрія вирощування картоплі та переробки крохмалю в США досить розвинена, і стартап може використовувати вже наявну інфраструктуру.

Заснована у 2022 році, платформа SuperAA від PoLoPo вирощує цільові амінокислоти в бульбах картоплі, які збираються, як тільки досягають достатнього розміру. Потім білок вилучається і висушується до порошку.

Наразі технологія використовується в тепличному масштабі й може генерувати пататин (групу природних білків, що містяться в картоплі) та овальбумін (основний білок, що міститься в яйцях) за допомогою пропрієтарних методів метаболічної інженерії.

Вона вставляє послідовність ДНК в картоплю, щоб навчити її виробляти яєчний білок, який є повністю функціональним, а також нутрітивно та хімічно ідентичним курячим яйцям. Продукт також не підходить людям, які мають алергію на яйця. Хоча і є веганським за способом виробництва.

За словами PoLoPo, інновація пройшла суворі випробування і відповідає всім необхідним стандартам безпеки харчових продуктів. Водночас саме схвалення USDA дасть можливість продавати продукт виробникам, які використовуватимуть овальбуміновий порошок у випічці, десертах, закусках, м’ясі та альтернативних м’ясних продуктах, а також у морозиві.

Нагадаємо, раніше у Нідерландах навчились перетворювати картопляне лушпиння з допомогою мікробів на олію.

Джерела: PoLoPo, The Green Queen

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Інноваційний стартап створив аналог м’ясного соку з червоних мікроводоростей

Стартап Yemoja, що займається розробкою морських інгредієнтів, розробив продукт, що імітує червоний сік м’яса, надаючи соковитості рослинним стейкам.Yemoja встановив,...

Китайські вчені створили м’ясо з одноклітинних організмів. Воно підвищує імунітет.

Кошти від Гонконгського фонду інновацій та технологій (ITF) будуть спрямовані на підтримку проєкту з розробки передової технології ферментації з...

Nestlé вивела на полиці веганський KitKat, який розробляла два роки

Веганська версія культового батончика обіцяє стати альтернативою без компромісів. KitKat Vegan є сертифікованим веганським продуктом. Він виготовлений із 100% стійкого...

Першій компанії у світі дозволили вирощувати лабораторне м’ясо для домашніх тварин

Це стало новою віхою в зростаючому секторі культивованих кормів для домашніх тварин, де розвиваються нові технології, з’являються нові бренди...

Один завод замінить 30 тис. корів: інвестори вкладають шалені гроші в їжу з мікробів

Компанія очікує отримати дозвіл на нову їжу від ЄС до 2026 року. Завод буде побудований у 2025-му.Останній раунд фінансування...

Новий кулінарний рекорд України встановили в «Музеї Їжі» від родини брендів МХП

Попередньо замариновані курячі гомілки смажили на 30 мангалах досвідчені кухарі. Процес підготовки та грилювання зайняв понад чотири години. Контролювали...

Може вас зацікавити

Миколаївська компанія пече хліб із м’яса, а ковбасу варить із водоростей та грибів

Леберкезе походить із Баварії, де щороку проводиться знаменитий Октоберфест....

Моцарела з кокосу — британські розробники створили новий вид веганського сиру

Нова безмолочна пропозиція виготовлена ​​на основі кокосової олії. Альтернативний...

Вибір редактора
В продовження теми