Стартап змусив картоплю виробляти яйця. Підійдуть для випічки та морозива

Ізраїльський стартап PoLoPo подав заявку до Міністерства сільського господарства США (USDA) на затвердження своєї платформи молекулярного землеробства, яка генетично модифікує картоплю на виробництво яєчних білків.

PoLoPo прагне отримати регуляторне схвалення для технології, яка перетворює картоплю на “фабрики” з виробництва яєчних білків

Очікується, що процес схвалення платформи під назвою SuperAA займе близько 6 місяців. Він має встановити, що технологія PoLoPo не несе сільськогосподарських чи інших шкідницьких ризиків порівняно з традиційним вирощуванням картоплі.

Після схвалення USDA стартап зможе розпочати комерційне вирощування своїх трансгенних рослин у США через партнерів і місцевих виробників. 

Компанія стверджує, що вона є першим ізраїльським гравцем у сфері молекулярного землеробства, який шукає схвалення в США. На запитання, чому було обрано саме цей ринок, співзасновниця та генеральний директор PoLoPo Майя Сапір-Мір відповіла, що США є найбільш підходящим регіоном з погляду регулювання та прийняття споживачами ГМ-продуктів.

До того ж індустрія вирощування картоплі та переробки крохмалю в США досить розвинена, і стартап може використовувати вже наявну інфраструктуру.

Заснована у 2022 році, платформа SuperAA від PoLoPo вирощує цільові амінокислоти в бульбах картоплі, які збираються, як тільки досягають достатнього розміру. Потім білок вилучається і висушується до порошку.

Наразі технологія використовується в тепличному масштабі й може генерувати пататин (групу природних білків, що містяться в картоплі) та овальбумін (основний білок, що міститься в яйцях) за допомогою пропрієтарних методів метаболічної інженерії.

Вона вставляє послідовність ДНК в картоплю, щоб навчити її виробляти яєчний білок, який є повністю функціональним, а також нутрітивно та хімічно ідентичним курячим яйцям. Продукт також не підходить людям, які мають алергію на яйця. Хоча і є веганським за способом виробництва.

За словами PoLoPo, інновація пройшла суворі випробування і відповідає всім необхідним стандартам безпеки харчових продуктів. Водночас саме схвалення USDA дасть можливість продавати продукт виробникам, які використовуватимуть овальбуміновий порошок у випічці, десертах, закусках, м’ясі та альтернативних м’ясних продуктах, а також у морозиві.

Нагадаємо, раніше у Нідерландах навчились перетворювати картопляне лушпиння з допомогою мікробів на олію.

Джерела: PoLoPo, The Green Queen

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Рок-музикант Брайан Адамс став співзасновником стартапу, що робить молоко з вівсом та травами

Компанія пропонує Moodrink — замінник молока на основі трав та вівса, який можна використовувати для випічки, приготування їжі, кави...

Вчені надрукували із борошна найтонші спагеті у світі. Вони загоюватимуть рани.

Спосіб виготовлення рекордно тонких нановолокон дослідники з Університетського коледжу Лондона описали у дослідженні, опублікованому в Nanoscale Advances. Нановолокна — це...

Ізраїльтяни розробили «м’ясний» горох, і прагнуть підкорити ринок рослинної їжі

Зокрема, підрозділ інгредієнтів компанії Meatless Farm буде співпрацювати Equinom для комерціалізації «нових інгредієнтів» з використанням удосконалених сортів жовтого гороху,...

Швейцарці розробили технологію, що імітує мармуровість у рослинному м’ясі

Нова запатентована технологія PrimeLock+ імітує клітини тваринного жиру таким чином, що рослинне м'ясо за смаком та текстурою максимально схоже...

Кількість відвідувачів McDonald’s Україна у 2024 році зросла на 16%

Компанія поступово повертається до довоєнного рівня відвідуваності: у 2021 році кількість клієнтів становила 125 млн. Завдяки чіткій стратегії розвитку та...

«Яготинське» представляє дитячу лінійку йогуртів та коктейлів «Смурфи»

Яскраві зручні пляшки з улюбленими персонажами анімаційного фільму «Смурфи» зроблять споживання корисних молочних продуктів веселим та ще смачнішим.«Ми створили...

Понад 600 нових товарів: як Fozzy Group розвивала власні торгові марки у 2024 році

Наразі Fozzy Group має 23 власні марки, серед яких «Премія», «Повна чаша», «Зелена країна», «Feels Good» тощо. Їх можна...

Євген Черняк інвестує $1,3 млн у виробництво канадського віскі

Частину виготовленої продукції планують залишати на місцевому ринку, а решту — експортувати до кількох країн світу, зокрема в Україну.У...

Може вас зацікавити

В океані майже не залишилось вугрів. Тепер їх вирощуватимуть у лабораторії

Її запатентована технологія органоїдів — тривимірна структура тканини, отримана...

Головне — зібрати. IKEA шукає стартапи з виробництва рослинного м’яса

Минулого року меблева компанія оголосила про свої наміри в...

Uber купує алкогольний стартап в 15 разів дорожче за його реальну вартість

Drizly буде інтегрований з додатком Uber Eats, але компанія...

Названі світові потужності виробництва їжі із мікробів. Де найбільше?

Згідно з даними останнього звіту Інституту доброї їжі (Good...

Вибір редактора
В продовження теми