Згідно зі звітом Ізраїльського управлінням інновацій (IIA), Всесвітнього економічного форуму та мережі Четвертої промислової революції (C4IR), виробництво альтернативних білків у країні активно розвивається завдяки потужній науково-дослідній базі, значному приватному і державному фінансуванню, гарній інфраструктурі та високому рівню сприйняття споживачами нової їжі.
В Ізраїлі – рекордно багато потужних харчових стартапів. Зараз їх налічується 73, 15 з’явилися зовсім недавно.
У період з 2014 по 2023 рік Ізраїль залучив $1,2 млрд венчурних інвестицій, поступившись лише в США
Дослідники прогнозують, що до 2030 року foodtech створить в Ізраїлі 10 тис. додаткових робочих місць. В альтернативному білковому секторі працюватимуть понад 200 компаній та більше десятка потужних виробничих заводів.
“Альтернативні білки виступають провідним рішенням для різних викликів, пов’язаних із сучасними методами виробництва м’яса, включаючи зміну клімату, продовольчу безпеку, біорізноманіття та стійкість до антимікробних препаратів,” – сказала Алла Вольдман, віцепрезидент зі стратегії та політики GFI Ізраїль. На її погляд, це зростання тільки прискориться.
на ізраїльські стартапи доводиться чверть світових приватних інвестицій у культивоване м’ясо
На початку року Ізраїль привернув увагу, ставши третьою країною у світі, яка схвалила продаж культивованого м’яса. Тоді Ізраїль дав зелене світло місцевому стартапу Aleph Farms, який вирощує альтернативні яловичі стейки.
А ще раніше, у 2022 році, IIA створило цілий дослідницький консорціум для цих білків. За три роки він інвестував у технології культивування м’яса $18 млн, об’єднав 14 компаній та 10 академічних лабораторій для розробки економічно ефективних технологій.