Сировина для рослинних крабів, м’яса та пластику: як стартапи використовують найменших жителів океану

З розвитком інновацій та розширенням можливостей сучасних виробничих підприємств водорості отримали потенціал замінити тваринні білки та навіть матеріали на основі викопного палива.

Різноманітна група фотосинтезувальних організмів стала основою для виготовлення барвників, харчових добавок, добавок омега-3, рослинної риби та м’яса, крабів, котлет, фрикадельок та навіть біопластику.

Німецький стартап Koralo, що базується в Південній Кореї, розробив із мікроводоростей та грибного міцелію альтернативне рибне філе за допомогою ферментації, а нещодавно – навіть пиво та ікру.

Додавання мікроводоростей у рецептуру кінцевого продукту імітує раціон риби, а тому забезпечує океанський смак рослинного аналога, стверджує розробник. 

Канадська компанія Smallfood за допомогою ферментації біомаси дрібних водоростей розробила шматки текстурованого протеїну, схожі смаком на морепродукти. З них роблять фарш, фрикадельки, начинку для пельменів і навіть котлети для гамбургерів.

Поживний профіль такої їжі навіть кращий за морепродукти та має амінокислотний склад, подібний до яловичини

Компанія Triton Algae Innovations із Сан-Дієго також виготовляє білкові інгредієнти з високопоживного штаму водоростей. Їх сировиною стали Chlamydomonas reinhardtii. 

Triton отримує із водоростей інгредієнти, багаті протеїном, омега-оліями й вітамінами та продукти з унікальними гелеутворювальними та піноутворюючими властивостями для виробництва молочних і яєчних альтернатив чи м’яса рослинного походження. 

WTH Foods, харчовий технологічний стартап з Філіппін, запустив лінію чистих морепродуктів — крабових котлет і рослинного тунця. У їх складі – мікроводорості та олія.

А Студія Nea, експерт з дизайну інтер’єрів та архітектури з Нью-Йорка, навіть створила нову колекцію бра та люстр із водоростей.

Виявилося, що водоростеві компоненти чудово розсіюють світло в просторі. 

Джерела: Koralo, Smallfood,  Triton Algae Innovations, WTH Foods, Студія Nea

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

За 9 місяців 2020 року в сфері foodtech було укладено угод більше ніж на $3 млрд

За 3-й квартал 2020 року в області foodtech було укладено 144 угоди на $ 3,19 млрд, що на 28%...

Перший в Африці стартап з культивування мяса нарощує масштаби

Перша в Африці компанія, що займається вирощуванням м’яса на клітинній основі, Newform Foods уже веде переговори з роздрібними торговцями,...

Мед, який отримують без бджіл, трансформує всю галузь

Фінансування буде використано для підтримки місії компанії — трансформації медової індустрії.Мед MeliBio виготовляється за допомогою рослинних технологій та точного...

Солому із рисових плантацій перетворили на міцну упаковку для гарячої їжі

Це – екологічно чисті компостовані лотки. Вони виготовлені з відновлюваних матеріалів – відходів рисових плантацій, зокрема, соломи. Упаковку можна утилізувати...

Крафтові виробники, гаївки й лекторій: в Києві пройде 13-й фестиваль True&Local

Цього разу фестиваль присвячений «Гаївкам» — традиційним весняним пісням, які здавна символізують пробудження природи й прихід нового життя.Весняний настрій...

Смачна колаборація: «Яготинський» айран в мережі Döner Маркет

Співпрацю двох брендів, чиї автентичні продукти чудово доповнюють один одного, точно оцінять шанувальники стритфуду.  «Поєднання шаурми з айраном — це...

Дві українські компанії потрапили до списку номінантів Gulfood Innovation Awards 2025

З 17 до 22 лютого 2025 року в Dubai World Trade Centre (Дубай, ОАЕ) відбулася одна з найбільших світових...

Йогуртові соуси від Молокія у шорт-листі глобальної нагороди World Food Innovation Awards 2025

Йогуртові соуси від Молокія потрапили до шорт-листа в категорії «Найкращий молочний продукт». Молокія змагатиметься за першість із одними з...

Може вас зацікавити

Найбільший у світі переробник м’яса вирощуватиме лабораторну свинину в Іспанії

Компанія оголосила про плани щодо придбання BioTech Foods, іспанського...

Родина військового пече на Сумщині бельгійські вафлі з українським салом

Кафе створив зі своєю родиною 45-річний військовослужбовець Дмитро Пасічнюк....

Стартап створив веганський корм для котів, який запобігає раку

Нові рослинні ласощі для котів від Cult Food Science...

Німці навчилися робити вино із листя. Воно дієтичне та без алкоголю

Для створення безалкогольного вина дослідники використовують листя нових сортів...

Вибір редактора
В продовження теми