Різноманітна група фотосинтезувальних організмів стала основою для виготовлення барвників, харчових добавок, добавок омега-3, рослинної риби та м’яса, крабів, котлет, фрикадельок та навіть біопластику.
Німецький стартап Koralo, що базується в Південній Кореї, розробив із мікроводоростей та грибного міцелію альтернативне рибне філе за допомогою ферментації, а нещодавно – навіть пиво та ікру.
Додавання мікроводоростей у рецептуру кінцевого продукту імітує раціон риби, а тому забезпечує океанський смак рослинного аналога, стверджує розробник.
Канадська компанія Smallfood за допомогою ферментації біомаси дрібних водоростей розробила шматки текстурованого протеїну, схожі смаком на морепродукти. З них роблять фарш, фрикадельки, начинку для пельменів і навіть котлети для гамбургерів.
Поживний профіль такої їжі навіть кращий за морепродукти та має амінокислотний склад, подібний до яловичини
Компанія Triton Algae Innovations із Сан-Дієго також виготовляє білкові інгредієнти з високопоживного штаму водоростей. Їх сировиною стали Chlamydomonas reinhardtii.
Triton отримує із водоростей інгредієнти, багаті протеїном, омега-оліями й вітамінами та продукти з унікальними гелеутворювальними та піноутворюючими властивостями для виробництва молочних і яєчних альтернатив чи м’яса рослинного походження.
WTH Foods, харчовий технологічний стартап з Філіппін, запустив лінію чистих морепродуктів — крабових котлет і рослинного тунця. У їх складі – мікроводорості та олія.
А Студія Nea, експерт з дизайну інтер’єрів та архітектури з Нью-Йорка, навіть створила нову колекцію бра та люстр із водоростей.
Виявилося, що водоростеві компоненти чудово розсіюють світло в просторі.
Джерела: Koralo, Smallfood, Triton Algae Innovations, WTH Foods, Студія Nea