Радіація та стейк: вчені наполягають на опроміненні потенційно зараженої їжі

Опромінення їжі може зменшити кількість спалахів харчових захворювань, викликаних патогенними мікроорганізмами. Це демонструють дослідження, частково профінансовані Міністерством охорони здоров'я США.

У ході досліджень вчені проаналізували понад дві тисячі спалахів харчових захворювань за 2009-2020 рр., викликані Campylobacter, Salmonella, E. coli або Listeria monocytogenes. У жодному з них не було застосовано опромінення як метод обробки їжі, хоча часто саме завдяки цьому можна було запобігти масовим захворюванням.

Вчені говорять, що опроміненню мають піддаватися цілий перелік продуктів, включаючи м’ясо, птицю, свіжі яйця, спеції, деякі фрукти тощо. 

«Це є безпечним і ефективним засобом зменшення кількості патогенних мікроорганізмів, що викликають хвороби, які передаються через їжу. Також це затримує дозрівання або проростання і подовжує термін зберігання продуктів», — зазначають дослідники. 

Управління з контролю якості харчових продуктів і медикаментів США схвалило різноманітну їжу для опромінення, включаючи м’ясо, птицю, свіжі яйця та спеції. Проте цей метод не набув поширення через високі постійні витрати та острах споживачів купувати опромінену їжу. 

За даними 2010 року, лише третина спецій, 0,1% імпортованих фруктів, овочів і м’яса були опромінені.

При цьому 72 відсотки спалахів захворювань пов’язані з придатними для опромінення продуктами

Найчастіше це яловичина, курятина та яйця. Наслідком вживання зараженої їжі стають масові госпіталізації та навіть смерть.

Вчені акцентують, що опромінення знищує велику частину патогенних мікроорганізмів. При цьому спеціальна технологія передбачає, що їжа не залишатиме радіоактивного заряду. Це найперше, що необхідно донести тим, хто споживатиме такі продукти, вважають вони.

Нагадаємо, раніше в Австралії створили протимікробну упаковку для їжі.

Джерело

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Віртуальна реальність у гастрономії: як VR змінює споживання їжі?

Сучасні технології невпинно змінюють різні сфери життя, і гастрономія не стала винятком. Віртуальна реальність (VR), яка дозволяє створювати та...

Часниковий ас: українці помістили часник у гранули та презентували в Дубай

Це — біологічно активні добавки (БАДи) у вигляді капсул на основі перетертого в порошок часнику.За словами Наталії Сударкіної, управляючого...

Україна має всі можливості побудувати інноваційний та прибутковий foodtech — Борис Шестопалов, HD-group

Об’єднання та кластеризація для забезпечення масштабів виробництва, спільний вихід на зовнішні ринки й розширення географії — це можливість працювати...

Український шеф-кухар створює унікальні спеції за давніми рецептами Півдня

Ікорна сіль – авторська розробка, що виготовляється з засоленої та висушеної ікри локального коропа і є натуральним підсилювачем смаку...

IDS Ukraine відновлює довоєнний рівень виторгу та демонструє зростання вартості активів у 2024 році

Згідно із прогнозами виторг компанії за рік становитиме 6,8 млрд грн, що відповідає довоєнному рівню. Це дозволить IDS Ukraine...

Рік із Glovo: що і як замовляли користувачі у 2024 році 

У грудні 2024 року глобальний Glovo перетнув позначку в 1 мільярд замовлень з моменту заснування компанії майже 10 років...

Кока-Кола дарує 1,5 млн пляшок напою сім’ям, що опинилися в складних ситуаціях

Ініціатива спрямована на підтримку родин, що опинились у складних життєвих обставинах, багатодітних сімей, внутрішньо переміщених осіб, людей похилого віку,...

Які заклади харчування в Україні заробили найбільше і як змінилася галузь?

Аналітики YC.Market дослідили динаміку в сегменті ресторанних послуг в Україні та з’ясували, що чистий дохід ресторанного бізнесу в Україні...

Може вас зацікавити

Грандіозний рік для рослинної риби та стейків: що інноваційного їстимуть споживачі у 2022 році

набагато більше аналогів цільно нарізаного м’яса вийде на ринок...

Шоколад для сну, спокою та енергії — розробник поєднав ліки та ласощі

Компанія поєднує інгредієнти фармацевтичного рівня з шоколадом, який допомагає...

Ukraine Creates Its First Innovative Food Industry Park

The VOLIA industrial park unites three locations specializing in...

Лабораторне м’ясо продаватимуть у Європі через рік-два — є перша заявка

Це перша в історії заявка на продаж культивованого м’яса...

Вибір редактора
В продовження теми