Вчені виростили м’ясо на каркасі зі спаржі — прототип точно імітує звичайну свинину

Дослідники із Сінгапуру розробили багатообіцяючий прототип культивованого м’яса шляхом вирощування справжніх свинячих м’язів і жирових клітин на каркасі зі спаржі.

Розробка прототипу була частиною дослідження, спрямованого на розширення використання децелюляризованих рослинних каркасів за межі регенеративної медицини. У цьому випадку — для виробництва їжі. 

За словами дослідників, прототип точно імітує звичайну свинину за текстурою та смаком, і може прокласти шлях до широкомасштабного біовиробництва.

Їстівні каркаси на рослинній основі забезпечують важливу фізичну та біологічну підтримку розвитку тканин. 

Міцні каркаси дозволяють вирощувати більш складні культивовані м’ясні продукти – структуровані і у більших шматках

У процесі виробництва рослинні каркаси видаляють, зберігаючи лише мікроструктуру, яка імітує позаклітинний матрикс – природну структуру тваринної тканини. Цей процес називається децелюляризацією.

Децелюлярізація забезпечує функціональність каркаса та покращує вирівнювання м’язових клітин, клітинну адгезію та проліферацію. В результаті у розрізі культивовані м’ясні продукти більше нагадують традиційне м’ясо.

Крім того, децелюляризовані біоматеріали забезпечують вищу сумісність та безпеку, ніж синтетичні.

Дослідники уточнюють, що обрали саме спаржу, тому що вона їстівна та міцна. Спаржа має унікальне розташування судинних пучків, яке забезпечує жорсткість і вирівнювання клітин, необхідних для росту м’язів і жиру.

Клітини на каркасі зі спаржі демонструють стійкий ріст, ефективно прикріплюються та лишаються живими й здоровими протягом тривалого періоду часу.

Нагадаємо, віднедавна набори клітин різних тварин для вирощування м’яса можуть купити невеликі стартапи.

Джерела: Springer Nature, Vegconomist

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Схожі теми

Стартап розробив рослинне молоко з вишневих кісточок

Себастіон Єщко, один із співзасновників Kern Tec, розповів, що натхнення створити компанію з’явилося тоді, коли підприємці дізналися у місцевих...

Без звуків «Му». Продажі рослинного молока різко зросли під час пандемії

Згідно дослідження Асоціації рослинних харчових продуктів, у 2019 році рослинне молоко становило 14% від всього ринку молока. Ринок рослинного...

Американский виробник альтернативного м’яса відкриє свій дослідний центр з тестувальною кухнею в Китаї

Гігант альт-м'ясної промисловості Beyond Meat планує глобальне розширення, відкривши в першій половині 2022 року новий центр досліджень і розробок...

Американці створили порошкові натуральні соки, які поліпшують травлення

Американська MCB випустила на ринок FiberJuice — лінійку порошків фруктових соків, що містять чотири пребіотики: три харчових волокна (інулін,...

Радіація та стейк: вчені наполягають на опроміненні потенційно зараженої їжі

У ході досліджень вчені проаналізували понад дві тисячі спалахів харчових захворювань за 2009-2020 рр., викликані Campylobacter, Salmonella, E. coli...

Нове покоління підсолоджувачів для створення більш здорових та менш калорійних продуктів харчування

Сучасне суспільство ставить перед собою все більше завдань у питанні здорового способу життя та раціонального харчування. Одним з ключових...

Може вас зацікавити

В Європі створять велику мережу комашиних ферм на штучному інтелекті

Завдяки фінансуванню компанія створить велику міжнародну мережу комахоферм.Заснована у...

Перша інновація за 75 років кришка для банок, яка відкривається одним пальцем

Незначним натисканням кнопки в центрі кришки з контейнера вивільняється...

Вибір редактора
В продовження теми