Вчені виростили м’ясо на каркасі зі спаржі — прототип точно імітує звичайну свинину

Дослідники із Сінгапуру розробили багатообіцяючий прототип культивованого м’яса шляхом вирощування справжніх свинячих м’язів і жирових клітин на каркасі зі спаржі.

Розробка прототипу була частиною дослідження, спрямованого на розширення використання децелюляризованих рослинних каркасів за межі регенеративної медицини. У цьому випадку — для виробництва їжі. 

За словами дослідників, прототип точно імітує звичайну свинину за текстурою та смаком, і може прокласти шлях до широкомасштабного біовиробництва.

Їстівні каркаси на рослинній основі забезпечують важливу фізичну та біологічну підтримку розвитку тканин. 

Міцні каркаси дозволяють вирощувати більш складні культивовані м’ясні продукти – структуровані і у більших шматках

У процесі виробництва рослинні каркаси видаляють, зберігаючи лише мікроструктуру, яка імітує позаклітинний матрикс – природну структуру тваринної тканини. Цей процес називається децелюляризацією.

Децелюлярізація забезпечує функціональність каркаса та покращує вирівнювання м’язових клітин, клітинну адгезію та проліферацію. В результаті у розрізі культивовані м’ясні продукти більше нагадують традиційне м’ясо.

Крім того, децелюляризовані біоматеріали забезпечують вищу сумісність та безпеку, ніж синтетичні.

Дослідники уточнюють, що обрали саме спаржу, тому що вона їстівна та міцна. Спаржа має унікальне розташування судинних пучків, яке забезпечує жорсткість і вирівнювання клітин, необхідних для росту м’язів і жиру.

Клітини на каркасі зі спаржі демонструють стійкий ріст, ефективно прикріплюються та лишаються живими й здоровими протягом тривалого періоду часу.

Нагадаємо, віднедавна набори клітин різних тварин для вирощування м’яса можуть купити невеликі стартапи.

Джерела: Springer Nature, Vegconomist

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Стає прозоріше: ЄС більше не вважає безпечною добавку, що робить жуйки непрозорими

«E171 — це барвник без харчової цінності», — говорить Каміль Перрен, старший співробітник Європейської групи споживачів BEUC.Барвник переважно використовується...

Продовольчий гігант: яскраві кольори та смаки зруйнують кордони на ринку їжі

Це – яскраві кольори, економічні пропозиції, цілісне самопочуття від споживання продуктів та місцеві смаки. Висновки об’єднали штучний інтелект з аналізом...

Найкращі джерела кальцію: ТОП-10 продуктів для підтримки кісткової системи

Здоров'я кісткової системи – ключовий аспект людського благополуччя. Існує безліч продуктів, які можуть стати ефективними джерелами кальцію, необхідного для...

Стартап виготовляє зі спіруліни морозиво, йогурти та навіть консерви

Зі спіруліни виготовляють морозиво, йогурти, сир та навіть консерви.Після отримання сертифікації від міжнародних організацій, яка підтверджує якість та екологічність...

IDS Ukraine відновлює довоєнний рівень виторгу та демонструє зростання вартості активів у 2024 році

Згідно із прогнозами виторг компанії за рік становитиме 6,8 млрд грн, що відповідає довоєнному рівню. Це дозволить IDS Ukraine...

Рік із Glovo: що і як замовляли користувачі у 2024 році 

У грудні 2024 року глобальний Glovo перетнув позначку в 1 мільярд замовлень з моменту заснування компанії майже 10 років...

Кока-Кола дарує 1,5 млн пляшок напою сім’ям, що опинилися в складних ситуаціях

Ініціатива спрямована на підтримку родин, що опинились у складних життєвих обставинах, багатодітних сімей, внутрішньо переміщених осіб, людей похилого віку,...

Які заклади харчування в Україні заробили найбільше і як змінилася галузь?

Аналітики YC.Market дослідили динаміку в сегменті ресторанних послуг в Україні та з’ясували, що чистий дохід ресторанного бізнесу в Україні...

Може вас зацікавити

Сир із картоплі, замінник рису та текіла без алкоголю: що покаже найінноваційніша виставка в Парижі

Серед інноваційних рішень – безалкогольна текіла, холодний чай на...

Часник без запаху — ліванська компанія отримала премію за кращий продукт 2021 року

Ліванська компанія Garlidoux перетворила звичайний часник на часник без...

Crackd оголосив про старт продажів яєць на рослинній основі

Бренд Crackd анонсував появу на полицях супермаркетів Великобританії 100%...

Kraft Heinz створила морозиво зі смаком макаронів та сиру

Обмежений тираж десерту Kraft Macaroni & Cheese містить в...

Вибір редактора
В продовження теми