Засновники бренду — Юлія та Василь Тирсіники — з початком війни повернулися до України після десяти років життя в Італії, аби приносити користь та допомагати військовим. Найскладніше, говорять, було налагодити постачання великої кількості якісної сировини, адже багато хто вважав, що вони тут ненадовго. Наступним завдання стало побудувати приміщення та закупити обладнання.
Сир будз сироварня виготовляє у кількох варіаціях, та найбільш особливий – “Едельвейс”, копчений на букових дровах.
Сир має вигляд циліндричного плоского блоку з квітковим тисненням.
Сировари говорять, що він смакує з будь-яким доповненням. “Едельвейс” можна споживати з пивом чи вином, або як самостійний перекус.
Сир виготовляється з коров’ячого молока і є надзвичайно корисним
Будз – це повноцінне джерело білка та кальцію. Він містить у складі вітамін В12, що забезпечує правильне функціонування нервової системи та бере участь у кровотворенні.
При цьому сир малокалорійний та містить мало жиру, що робить його найліпшим дієтичним продуктом.
Будз також має низький глікемічний індекс, тому його можна споживати при діабеті.
Також це джерело вітаміну Д, що є важливим для кісток та імунної системи. А ще сир має добрий смак та запах, тож його можна споживати не тільки для отримання енергії, а й для задоволення.
На сироварні говорять, що саме цей сир є важливими елементом гуцульської кухні.
“Це – збереження та популяризація культурної спадщини Гуцулів”, – кажуть Тирсіники
Нагадаємо, раніше newfood.ua повідомляв, що закарпатські ресторатори маринують сир у меді.
Джерела: Товариство Крафту, Instagram