Сироварня на Прикарпатті коптить гуцульський будз та ліпить коників

Cімейна сироварня «Тирсіник», яка з’явилася після початку повномасштабного вторгнення, варить на Івано-Франківщині традиційний сир будз, вурду, бриндзю та ліпить сирні коники.

Засновники бренду — Юлія та Василь Тирсіники — з початком війни повернулися до України після десяти років життя в Італії, аби приносити користь та допомагати військовим. Найскладніше, говорять, було налагодити постачання великої кількості якісної сировини, адже багато хто вважав, що вони тут ненадовго. Наступним завдання стало побудувати приміщення та закупити обладнання.

Сир будз сироварня виготовляє у кількох варіаціях, та найбільш особливий – “Едельвейс”, копчений на букових дровах.

Сир має вигляд циліндричного плоского блоку з квітковим тисненням.

Сировари говорять, що він смакує з будь-яким доповненням. “Едельвейс” можна споживати з пивом чи вином, або як самостійний перекус.

Сир виготовляється з коров’ячого молока і є надзвичайно корисним 

Будз – це повноцінне джерело білка та кальцію. Він містить у складі вітамін В12, що забезпечує правильне функціонування нервової системи та бере участь у кровотворенні. 

При цьому сир малокалорійний та містить мало жиру, що робить його найліпшим дієтичним продуктом. 

Будз також має низький глікемічний індекс, тому його можна споживати при діабеті.

Також це джерело вітаміну Д, що є важливим для кісток та імунної системи. А ще сир має добрий смак та запах, тож його можна споживати не тільки для отримання енергії, а й для задоволення.

На сироварні говорять, що саме цей сир є важливими елементом гуцульської кухні. 

“Це – збереження та популяризація культурної спадщини Гуцулів”, – кажуть Тирсіники

Нагадаємо, раніше newfood.ua повідомляв, що закарпатські ресторатори маринують сир у меді.

Джерела: Товариство Крафту, Instagram

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Нідерландська селекційна компанія створила огірки, які можна смажити

Після приготування огірки лишаються твердим і хрустким Розробник стверджує, що новий продукт дасть західним споживачам абсолютно нове відчуття смаку. Адже...

Вчені створили хліб з «невидимими волокнами», який покращує самопочуття

Так з’явився FiberX – функціональне волокно без смаку, яке можна додавати до продуктів з низьким вмістом клітковини, таких як...

New Food Summit 2024: ключові тенденції та виклики агріфуд-галузі

Тренди та зміни на ринку агріфуду Найбільше на галузь наразі впливає війна. “Через російську агресію ми маємо руйнування інфраструктури, перервані...

Стартап придумав веганське тісто з фініків, яке можна не випікати

Засновниця стартапу — Мелісса Бартоу, 24-річна американка, яка вперше спробувала фініки, коли у 2017 році приїхала навчатися до Нью-Йорка."Це...

Nestlé планує інвестувати 9,5 млрд грн у 2025 році в модернізацію бізнесу в Україні

Компанія Nestlé має намір у 2025 році вкласти 8 млрд грн у розвиток своєї комерційної діяльності в Україні, зокрема...

Енергетик «Воля» від «Моршинська» запускає соціальну ініціативу на підтримку відновлення військових

Відтепер кожна гривня, отримана від продажу енергетика «Воля» зі смаком «Оригінальний», буде спрямована на відновлення українських захисників, які проходять...

ТМ «Яготинське» вперше презентує лінійку молочних шейків

Молочні шейки – це готове рішення для споживачів, які цінують якісні молочні продукти та шукають смачний перекус. Шейки створені...

Смарт-їжа: що це? Як технології впливають на наш раціон

Життя стає дедалі динамічнішим, а разом із ним змінюються й наші харчові звички. Якщо раніше приготувати вечерю означало витратити...

Може вас зацікавити

Cargill відкрила потужний центр для створення нової їжі — з 3D-друком та баром

Завдяки інвестиціям у $4 млн площа центру зросла вдвічі,...

Ізраїльський стартап створив із дріджів яскраві барвники кольору буряку та кактуса

Це як ніколи доречно, адже споживачі самі шукають на...

Проба із пробірки. Вперше у світі культивоване м’ясо почали доставляти додому

Для реалізації цього проєкту Eat Just започаткувала партнерство зі...

Модні бренди шитимуть речі зі справжньої шкіри, яку вперше виростили в лабораторії

Цей матеріал було створено з використанням нової біореакторної системи,...

13 українських сирів отримали бронзу, срібло та золото на найбільшому конкурсі у світі

Оксана Чернова, засновниця ProCheese Academy, говорить, що завдяки міжнародній...

Вибір редактора
В продовження теми