Сироварня на Прикарпатті коптить гуцульський будз та ліпить коників

Cімейна сироварня «Тирсіник», яка з’явилася після початку повномасштабного вторгнення, варить на Івано-Франківщині традиційний сир будз, вурду, бриндзю та ліпить сирні коники.

Засновники бренду — Юлія та Василь Тирсіники — з початком війни повернулися до України після десяти років життя в Італії, аби приносити користь та допомагати військовим. Найскладніше, говорять, було налагодити постачання великої кількості якісної сировини, адже багато хто вважав, що вони тут ненадовго. Наступним завдання стало побудувати приміщення та закупити обладнання.

Сир будз сироварня виготовляє у кількох варіаціях, та найбільш особливий – “Едельвейс”, копчений на букових дровах.

Сир має вигляд циліндричного плоского блоку з квітковим тисненням.

Сировари говорять, що він смакує з будь-яким доповненням. “Едельвейс” можна споживати з пивом чи вином, або як самостійний перекус.

Сир виготовляється з коров’ячого молока і є надзвичайно корисним 

Будз – це повноцінне джерело білка та кальцію. Він містить у складі вітамін В12, що забезпечує правильне функціонування нервової системи та бере участь у кровотворенні. 

При цьому сир малокалорійний та містить мало жиру, що робить його найліпшим дієтичним продуктом. 

Будз також має низький глікемічний індекс, тому його можна споживати при діабеті.

Також це джерело вітаміну Д, що є важливим для кісток та імунної системи. А ще сир має добрий смак та запах, тож його можна споживати не тільки для отримання енергії, а й для задоволення.

На сироварні говорять, що саме цей сир є важливими елементом гуцульської кухні. 

“Це – збереження та популяризація культурної спадщини Гуцулів”, – кажуть Тирсіники

Нагадаємо, раніше newfood.ua повідомляв, що закарпатські ресторатори маринують сир у меді.

Джерела: Товариство Крафту, Instagram

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Макуха, смородина та агрус — на Дніпропетровщині створюють екологічне вино

Засновник виноробня – Геннадій Кузьмін, який має фермерське господарство, де вирощує зернові, олійні, а також платнації сировини для виробництва...

Понад 600 нових товарів: як Fozzy Group розвивала власні торгові марки у 2024 році

Наразі Fozzy Group має 23 власні марки, серед яких «Премія», «Повна чаша», «Зелена країна», «Feels Good» тощо. Їх можна...

Рослинне м’ясо більше не схоже на тофу. Китайці розробили курятину з арахісу

Принаймні, у цьому запевняє шанхайська Haofood, яка першою розробила замінник курячого м'яса на основі арахісового білка.«Досі альтернативне м'ясо у...

Не підсковзнись. В Нідерландах вироблятимуть підсолоджувачі з бананової шкірки

Компаній Fooditive і Frutco спільно будують завод з виробництва біодизельного палива на основі відходів та залишків харчової промисловості. Одним...

Дніпровська пивоварня MOVA випускає власну версію Ukrainian Golden Ale

Це перший сорт, представлений у межах нової мистецької лінійки MOVA ART."У нашої країни не існувало свого власного стилю пива...

Лієв Шрайбер та Євген Гудзь спекли великодній хліб із борошна з розмінованого поля

Пшеницю, з якої була виготовлена ​​ця паска, зберіг фермер із північної частини області, що потерпала від постійних обстрілів. Вироблене...

Виробник соків «Коник» та співзасновниця Young Business Club запускають виробництво крафтового сидру

Очікується, що продукт з'явиться на полицях мережі «Сільпо» до кінця квітня. У планах — експорт та завоювання до 80%...

Alviva Group виводить на ринок нову категорію хліба під брендом «Київхліб»

Продукцію з нової категорії виготовляють на підприємстві ТОВ «Український пекарний дім» у місті Біла Церква Київської області. Сума інвестицій...

Може вас зацікавити

Шоколад та кава з молекул — каліфорнійці створили інноваційні продукти

Поєднуючи нові та вже існуючі технології з «архітектурою їжі»,...

Каліфорнійська паста з ізюму замінить яйця, масло та цукор у випічці майбутнього

Зі слів Тіма Кенні, віце-президента з маркетингу KRMB, ізюм...

Засновник виробництва м’ясних чипсів: чверть обороту іде на рекламу

Обсяг українського ринку снеків у 2023 році оцінюється у...

Стародавня цвіль перетворює відходи на страви, гідні Мішлена

Вони пропонують перетворювати відходи на гастрономічні страви, гідні ресторанів...

Будьмо! «Ідеальному кандидату» заплатять $40 тис. за відвідування пабів

Нещодавно Рада округу Лінкольншир опублікувала список вакансій для розвитку...

Вибір редактора
В продовження теми