Дорослі, що постійно споживають ці бобові, мають меншу необхідність у доданому цукрі, а також отримують більше дефіцитних поживних речовин – харчових волокон, калію, фолієвої кислоти, заліза, магнію, вітаміну Е та холіну.
«Загалом споживачі квасолі мали на 25% кращу загальну якість раціону порівняно з дорослими, які уникали бобів», – каже Янні Папаніколау, автор дослідження та віцепрезидент відділу харчових стратегій.
У підсумку, споживачі квасолі важили на 2,5 кг менше та мали на 2,3 см вужчу талію
Папаніколау разом із колегами аналізували дані Національного дослідження здоров’я та обстеження за 2001–2018 роки. Вони враховували показники споживачів квасолі та нуту, а також тих, хто їх не вживає. Зокрема, перші щодня мали у раціоні 1,7-2 порції бобових, включаючи звичайну квасолю, чорну квасолю, боби пінто або нут.
«Дев’ять із десяти американців не дотримуються рекомендацій щодо харчових волокон. Натомість квасоля багата на поживні речовини та є одним із найкращих харчових продуктів з клітковиною. У нашому дослідженні дорослі, які споживали дві порції квасолі на день, мали на 77% більше щоденної клітковини порівняно з дорослими, які уникали квасолі», — пояснює Папаніколау.
Лише цей факт, за її словами, дає змогу знизити ризики захворювань серця, діабету, деяких видів раку та ожиріння. Також збільшення споживання харчових волокон несе користь кишковим бактеріям, що пов’язують із поліпшенням імунітету.
Нагадаємо, раніше стартап створив молекулярну курятину з води, квасолі та трав.