Найбільший виробник культивованої риби в Європі запустив перший пілотний завод

Німецький стартап BLUU Seafood, що є найбільшою у Європі компанією з культивування морепродуктів, запустив перший пілотний завод у Гамбурзі-Альтоні.

Новий об’єкт має площу 2000 кв. м, призначену для досліджень, виробництва та офіс на 35 співробітників. Завод включає в себе найсучасніші лабораторії клітинної та молекулярної біології, зони розробки процесів і тестову кухню. 

Підприємство стартує на біореакторах об’ємом 65 л з потенціалом розширення до 2000 л для масштабування до рівня промислового виробництва.

«Якщо ринкові умови будуть сприятливими, ми запропонуємо культивовану рибу за оптимальними цінами вже через три роки», – обіцяють у компанії.

Досі стартап працював у невеликих лабораторіях у Любеку, використовуючи технологію стовбурових клітин для створення клітинних ліній риби без генної модифікації. BLUU Seafood вдалося успішно виростити м’язи, жир та сполучну тканину з клітин атлантичного лосося та райдужної форелі, а також створити перші прототипи готових продуктів.

Завдяки новим потужностям компанія почне інтенсивну підготовку до виходу на ринок культивованої риби, говорить доктор Себастьян Рейкерс, співзасновник і співгенеральний директор.

«Зараз ми закладаємо основу для поставок на перші ринки», – сказав він 

Перші культивовані продукти стартапу, включаючи рибні палички та тефтелі, мають схожі смакові, поживні характеристики та готуються як звичайна риба. 

BLUU Seafood уже подала заявку та очікує отримати схвалення на культивовану рибу в Сінгапурі на початку 2025 року.  

Загальна сума інвестицій у компанію становить 23 млн євро 

Зазначимо, наразі 156 компаній по всьому світу досліджують і інвестують у м’ясо та рибу з клітинних культур. Зокрема, рибу інноваційним способом вирощують Wanda Fish, EFISHient Protein і Forsea з Ізраїлю; сінгапурська Umami Bioworks (яка нещодавно оголосила про злиття з Shiok Meats), американські стартапи BlueNalu, Wildtype і Atlantic Fish; китайська Avant Meats та інші.

Джерела: BLUU Seafood, Vegconomist

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Створили жуйки для покращення роботи мозку. Вони м’які та желеподібні

Виробникк харчових добавок Vitux спільно з корпорацією Amway розробили желеподібну м’яку жуйку ConCordix для покращення здоров’я мозку дітей та...

Штучний інтелект імітував смак справжньої курки з місива бамбуку, персиків та нуту

Нова розробка буде використана на створення нових продуктів і спершу буде запущена в Чилі, Аргентині та Бразилії, а згодом...

Захоплені кулінарією сестри створили замінник ікри з чіа та водоростей

Засновниці бренду – сестри Люсіль та Емілі Баттафарано, які захоплюються гастрономією. Для створення нового продукту вони застосували свої ремісничі...

Смачна колаборація: «Яготинський» айран в мережі Döner Маркет

Співпрацю двох брендів, чиї автентичні продукти чудово доповнюють один одного, точно оцінять шанувальники стритфуду.  «Поєднання шаурми з айраном — це...

Nestlé планує інвестувати 9,5 млрд грн у 2025 році в модернізацію бізнесу в Україні

Компанія Nestlé має намір у 2025 році вкласти 8 млрд грн у розвиток своєї комерційної діяльності в Україні, зокрема...

Енергетик «Воля» від «Моршинська» запускає соціальну ініціативу на підтримку відновлення військових

Відтепер кожна гривня, отримана від продажу енергетика «Воля» зі смаком «Оригінальний», буде спрямована на відновлення українських захисників, які проходять...

ТМ «Яготинське» вперше презентує лінійку молочних шейків

Молочні шейки – це готове рішення для споживачів, які цінують якісні молочні продукти та шукають смачний перекус. Шейки створені...

Смарт-їжа: що це? Як технології впливають на наш раціон

Життя стає дедалі динамічнішим, а разом із ним змінюються й наші харчові звички. Якщо раніше приготувати вечерю означало витратити...

Може вас зацікавити

Британці створили пюре із баобаба, яке замінює пребіотики і може стати дитячим харчуванням

Пюре містить більший вміст харчових волокон, ніж інші існуючі...

Стартап змусив картоплю виробляти яйця. Підійдуть для випічки та морозива

PoLoPo прагне отримати регуляторне схвалення для технології, яка перетворює...

Продано перший мільйон порцій «мікробного» морозива. Наступний — сир

Brave Robot був запущений минулого року як перший бренд...

Вчителька історії пече дизайнерський хліб з картинами на скоринці

Сам хліб майстриня не продає, але навчає пекарському мистецтву...

На створення нових робочих місць можна отримати 5 млн грн від американської програми

У рамках програми передбачено близько 20 грантів на суму...

Вибір редактора
В продовження теми