В українському монастирі XVII століття варять сир за стародавніми рецептами

У Крехівському монастирі на Львівщині, що заснований як православний у 1612 році, виготовляють шоколад, масло та сир за авторськими рецептами.

Їжу за старовинними традиціями готують самі монахи. В рецептурі солодощів та молочних продуктів – тільки натуральні інгредієнти.

Сир та масло уже шість років поспіль виготовляє брат Ілля. Він почав займатися справою, як тільки потрапив до монастиря. В основі виробництва, говорить сировар, лежать рецепти прадідів. Так само, як зараз Ілля, варила сир і збивала масло його мати. 

Чернець прокидається рано вранці, і одразу після сніданку іде на кухню. Починає з переливання молока у місткості для закисання. Після того як молоко закисло, у 40-літрових баняках варить сир. З одного отримує 6-7 кілограмів білої маси. 

За словами Іллі, секрет доброго сиру — тер­піння. Варити його слід на слабкому вогні, адже від перегрівання грудочки надто твердіють. По закінченню цього процесу чернець відціджує сироватку і замотує сир у торбинки.

Масло брат Ілля збиває та­кож за родинною технологі­єю. Щоправда, його мати робила це в дерев’яній маслобійці, а він — в електричній. Говорить, що так швидко й продуктивніше. А процеси одні й ті ж – збивання, полоскання, відціджування. 

На отримання кілограму масла йде від двох літрів сметани

Також у Крехівському монастирі готують шоколад ручної роботи під назвою «Вівіано», що означає «повнота життя». 

Процес виготовлення шоколаду супроводжується молитвою

Ідеальну рецептуру для нього віднайшов брат Ігор. Для цього йому довелося багато експериментувати. «Найгірше – дати завелику температуру, – говорить він. – Після цього уже нічого не виправиш, треба починати з початку».

Нагадаємо, раніше newfood.ua повідомляв, що український бренд створює шоколад з інгредієнту для бальзамування мумій.

Джерела: Крехівський монастир, Високий Замок

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Господарство на Чернігівщині плавить шоколадну моцарелу та варить сир з шафраном

Засновник фермерського господарства та сироварні Григорій Ткаченко говорить, що навесні 2022-го під час боїв він втратив більшу частину стада....

Наростили м’ясо. Інвестиції в альтернативний білок потроїлися всього за рік

«2020-й став роком прориву для альтернативних білків. Рекордні інвестиції надійшли у всі сегменти галузі», — говорить Керолайн Бушнелл, директор...

У пиво та шоти доливають кленовий сік: допомагає відновитися після спорту

Якщо у 2021 році обсяг ринку кленового соку становив $335 млн, то до 2030 року очікується, що він досягне...

Pepsi вперше випустила лімітовану серію фірмових пончиків

Бокс включає в себе унікальний пончик Pepsi ColaCream Donut та півлітровий напій Pepsi. Шанувальники можуть скуштувати новинку в магазині...

Енергетик «Воля» від «Моршинська» запускає соціальну ініціативу на підтримку відновлення військових

Відтепер кожна гривня, отримана від продажу енергетика «Воля» зі смаком «Оригінальний», буде спрямована на відновлення українських захисників, які проходять...

ТМ «Яготинське» вперше презентує лінійку молочних шейків

Молочні шейки – це готове рішення для споживачів, які цінують якісні молочні продукти та шукають смачний перекус. Шейки створені...

Смарт-їжа: що це? Як технології впливають на наш раціон

Життя стає дедалі динамічнішим, а разом із ним змінюються й наші харчові звички. Якщо раніше приготувати вечерю означало витратити...

Найбільша торгівельна мережа в Канаді почала продавати українські продукти

У торонтському супермаркеті Loblaws з’явилася спеціальна полиця з українськими товарами. На ній представлені такі бренди, як «Наш сік», Yogoda,...

Може вас зацікавити

Раби баобаба: винайшли спортивний напій з додаванням плодів африканського дерева

Британський бренд Tribal Sports Nutrition вивів на ринок новий...

Виробникам морозива, соків та готових страв роздадуть по 4 тис євро грантів

Гранти надаватимуться задля підтримки відновлення підприємницької діяльності на територіях...

Ресторани годуватимуть європейців яйцями, вирощеними із дріжджів

До кінця року альтернативні яйця з’явиться у кафе, ресторанах...

Американські школи переходять на веганське меню — учні втомилися від традиційної їжі

Нова програма, яку ввели після успішного запуску безм’ясних понеділків...

Вибір редактора
В продовження теми