В українському монастирі XVII століття варять сир за стародавніми рецептами

У Крехівському монастирі на Львівщині, що заснований як православний у 1612 році, виготовляють шоколад, масло та сир за авторськими рецептами.

Їжу за старовинними традиціями готують самі монахи. В рецептурі солодощів та молочних продуктів – тільки натуральні інгредієнти.

Сир та масло уже шість років поспіль виготовляє брат Ілля. Він почав займатися справою, як тільки потрапив до монастиря. В основі виробництва, говорить сировар, лежать рецепти прадідів. Так само, як зараз Ілля, варила сир і збивала масло його мати. 

Чернець прокидається рано вранці, і одразу після сніданку іде на кухню. Починає з переливання молока у місткості для закисання. Після того як молоко закисло, у 40-літрових баняках варить сир. З одного отримує 6-7 кілограмів білої маси. 

За словами Іллі, секрет доброго сиру — тер­піння. Варити його слід на слабкому вогні, адже від перегрівання грудочки надто твердіють. По закінченню цього процесу чернець відціджує сироватку і замотує сир у торбинки.

Масло брат Ілля збиває та­кож за родинною технологі­єю. Щоправда, його мати робила це в дерев’яній маслобійці, а він — в електричній. Говорить, що так швидко й продуктивніше. А процеси одні й ті ж – збивання, полоскання, відціджування. 

На отримання кілограму масла йде від двох літрів сметани

Також у Крехівському монастирі готують шоколад ручної роботи під назвою «Вівіано», що означає «повнота життя». 

Процес виготовлення шоколаду супроводжується молитвою

Ідеальну рецептуру для нього віднайшов брат Ігор. Для цього йому довелося багато експериментувати. «Найгірше – дати завелику температуру, – говорить він. – Після цього уже нічого не виправиш, треба починати з початку».

Нагадаємо, раніше newfood.ua повідомляв, що український бренд створює шоколад з інгредієнту для бальзамування мумій.

Джерела: Крехівський монастир, Високий Замок

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Aмериканці створили напій, який відновлює пошкоджений кишківник та захищає дихальні шляхи

Спочатку Nouri вивели на ринок Inner Immune у вигляді порошку, який достатньо було просто змішати з водою.Проте, Керолайн Бекман,...

Стартап створив каву із “хвоста індички” та ще шести унікальних грибів

«Оживляючий» напій не містить кофеїну, але має у своєму складі потужний перелік функціональних грибів: левову гриву, шиітаке, “хвіст індички”,...

Фріпси з кавуна та пастила із йогурту: у Рівному варять унікальні фруктові снеки

Засновниця бренду Тетяна Новачук почала варити пастилу ще у 2018 році, а тепер і навчає це робити інших. За місяць...

Чай та кава майбутнього: допомагає мислити та береже від депресії

Brainjava — це колекція високоякісної збагаченої кави та чаю, які збуджують та концентрують мозок завдяки включенню в щоденний раціон...

Лієв Шрайбер та Євген Гудзь спекли великодній хліб із борошна з розмінованого поля

Пшеницю, з якої була виготовлена ​​ця паска, зберіг фермер із північної частини області, що потерпала від постійних обстрілів. Вироблене...

Виробник соків «Коник» та співзасновниця Young Business Club запускають виробництво крафтового сидру

Очікується, що продукт з'явиться на полицях мережі «Сільпо» до кінця квітня. У планах — експорт та завоювання до 80%...

Alviva Group виводить на ринок нову категорію хліба під брендом «Київхліб»

Продукцію з нової категорії виготовляють на підприємстві ТОВ «Український пекарний дім» у місті Біла Церква Київської області. Сума інвестицій...

У Food Market від Епіцентр продажі кулінарії зросли більш ніж на 50%

Мережа Food Market від «Епіцентр» — один із наймолодших продуктових ритейлерів України: напрямку ще немає й п’яти років. Станом...

Може вас зацікавити

Один завод замінить 30 тис. корів: інвестори вкладають шалені гроші в їжу з мікробів

Компанія очікує отримати дозвіл на нову їжу від ЄС...

Корпорація «Біосфера» та McDonald’s розпочали співпрацю у напрямку рециклінгу

Корпорація «Біосфера» та McDonald’s розпочали співпрацю у напрямку рециклінгу....

Легендарний кавовий гігант випустив інноваційний енергетик для імунітету

Напій був розроблений через North American Coffee Partnership (NACP),...

Найбільша у світі вертикальная ферма нагодує беконом із міцелію мільйон людей

Ферма працює за їх власною запатентованою технологію, і є...

Стартап, що виростив м’ясо із клітин яйця, очікує згоди на початок його продажів

Очікується, що процес триватиме від 18 до 24 місяців Vital...

Вибір редактора
В продовження теми