Їжу за старовинними традиціями готують самі монахи. В рецептурі солодощів та молочних продуктів – тільки натуральні інгредієнти.
Сир та масло уже шість років поспіль виготовляє брат Ілля. Він почав займатися справою, як тільки потрапив до монастиря. В основі виробництва, говорить сировар, лежать рецепти прадідів. Так само, як зараз Ілля, варила сир і збивала масло його мати.
Чернець прокидається рано вранці, і одразу після сніданку іде на кухню. Починає з переливання молока у місткості для закисання. Після того як молоко закисло, у 40-літрових баняках варить сир. З одного отримує 6-7 кілограмів білої маси.
За словами Іллі, секрет доброго сиру — терпіння. Варити його слід на слабкому вогні, адже від перегрівання грудочки надто твердіють. По закінченню цього процесу чернець відціджує сироватку і замотує сир у торбинки.
Масло брат Ілля збиває також за родинною технологією. Щоправда, його мати робила це в дерев’яній маслобійці, а він — в електричній. Говорить, що так швидко й продуктивніше. А процеси одні й ті ж – збивання, полоскання, відціджування.
На отримання кілограму масла йде від двох літрів сметани
Також у Крехівському монастирі готують шоколад ручної роботи під назвою «Вівіано», що означає «повнота життя».
Процес виготовлення шоколаду супроводжується молитвою
Ідеальну рецептуру для нього віднайшов брат Ігор. Для цього йому довелося багато експериментувати. «Найгірше – дати завелику температуру, – говорить він. – Після цього уже нічого не виправиш, треба починати з початку».
Нагадаємо, раніше newfood.ua повідомляв, що український бренд створює шоколад з інгредієнту для бальзамування мумій.
Джерела: Крехівський монастир, Високий Замок