Вчені пропонують замінити коров’яче молоко бамбуком: що у ньому особливого

Пагони бамбука, їстівна частина деяких бамбукових рослин, отримують визнання як джерело незамінних амінокислот.

Згідно з недавнім дослідженням Китайського національного дослідницького центру бамбука, харчовий склад пагонів рослини (зокрема, вміст білка) надзвичайно «подібний до коров’ячого молока».

У спробі продемонструвати, як рослини бамбука можуть бути альтернативою звичайним харчових продуктів, дослідники говорять, що пагони бамбука багаті на сім незамінних амінокислот, вуглеводи (головним чином клітковину), залізо та вітаміни, і мають низький вміст жиру, що робить їх цінним джерелом харчування.

Бамбук здійснює антиоксидантну та протимікробну дію, забезпечує профілактику ожиріння та діабету.

Бамбук – одна із найбільш швидкозростаючих рослин на планеті

З бамбуку уже створюють безліч продуктів – від зубних щіток до кулінарних делікатесів. Провідним виробником бамбука є Китай. Там вирощують 800 видів рослини, 153 з яких – їстівні.

У азійській кухні бамбук давно споживають у їжу. Пагони консервують та ферментують, солять, труть на порошок, чавлять на сік тощо. В останні роки бамбук знайшов застосування й у виробництві функціональних інгредієнтів, включаючи харчові волокна, полісахариди, білки та антиоксидантні екстракти.

Деякими проблемами у виробництві бамбука лишається велика кількість неїстівних відходів, а також аспекти смаку. Попри це вчені вважають, що використання пагонів у харчовій промисловості має потенціал для забезпечення населення їжею.

Нагадаємо, раніше штучний інтелект імітував смак справжньої курки з місива бамбука, персиків та нуту.

Джерела: Sciencedirect, Scmp

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Творець першого в світі молочного протеїну без тварин вийде на ринок спортивного харчування

Нова лінійка Mooless має в основі молекулярно ідентичний звичайній сироватці протеїн від Perfect Day.Його виготовляють шляхом точної ферментації, забезпечуючи...

Біотехнологи з Массачусетсу створили дешевий консервант із сполуки, яка є у помідорах, часнику та вині

Консервант не містить штучних інгредієнтів, має тривалий термін зберігання та є чудовою альтернативою синтетичним консервантам PCA, існуючим на ринку.PCA...

Без диму: сімейний стартап створив кремове морозиво з конопель

Згідно даних Інституту Здорової Їжі та Асоціації виробників рослинних продуктів США, роздрібний продаж морозива та заморожених десертів на рослинній...

Ну і нут: для веганів створили яйця із нуту, льону та картоплі

Новий продукт – Peggs – вона створила на своїй домашній кухні під час карантину в минулому році.Peggs має вигляд...

Стартап створив шкіру із відходів виробництва сидру. Із неї шитимуть брендові ранці

Beyond Leather Materials створює шкіру під назвою Leap, використовуючи яблучні відходи від європейського виробництва соку та сидру.  Альтернативна шкіра на...

У супермаркетах з’явилися низькокалорійні стейки, створені мікробами

Стейк, отриманий без участі тварин, продаватимуть у Швейцарії в мережі Coop та в Німеччині в REWE. Ферментований стейк має неповторний...

Може вас зацікавити

Римські канікули. Італійці поклали лазанью в тюбики та змушують відвідувачів лизати тарілки

23-річний шеф-кухар із Італії Валеріо Браскі створив страву, яка...

FozzyGroup створює «магазин майбутнього»: продажами керуватиме штучний інтелект

Штучний інтелект розпізнає об’єкти, керує категоріями й товарними залишками,...

Вибір редактора
В продовження теми