Вчені пропонують замінити коров’яче молоко бамбуком: що у ньому особливого

Пагони бамбука, їстівна частина деяких бамбукових рослин, отримують визнання як джерело незамінних амінокислот.

Згідно з недавнім дослідженням Китайського національного дослідницького центру бамбука, харчовий склад пагонів рослини (зокрема, вміст білка) надзвичайно «подібний до коров’ячого молока».

У спробі продемонструвати, як рослини бамбука можуть бути альтернативою звичайним харчових продуктів, дослідники говорять, що пагони бамбука багаті на сім незамінних амінокислот, вуглеводи (головним чином клітковину), залізо та вітаміни, і мають низький вміст жиру, що робить їх цінним джерелом харчування.

Бамбук здійснює антиоксидантну та протимікробну дію, забезпечує профілактику ожиріння та діабету.

Бамбук – одна із найбільш швидкозростаючих рослин на планеті

З бамбуку уже створюють безліч продуктів – від зубних щіток до кулінарних делікатесів. Провідним виробником бамбука є Китай. Там вирощують 800 видів рослини, 153 з яких – їстівні.

У азійській кухні бамбук давно споживають у їжу. Пагони консервують та ферментують, солять, труть на порошок, чавлять на сік тощо. В останні роки бамбук знайшов застосування й у виробництві функціональних інгредієнтів, включаючи харчові волокна, полісахариди, білки та антиоксидантні екстракти.

Деякими проблемами у виробництві бамбука лишається велика кількість неїстівних відходів, а також аспекти смаку. Попри це вчені вважають, що використання пагонів у харчовій промисловості має потенціал для забезпечення населення їжею.

Нагадаємо, раніше штучний інтелект імітував смак справжньої курки з місива бамбука, персиків та нуту.

Джерела: Sciencedirect, Scmp

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Перемогла «Дружба» — німці розробили плавлений сир без використання фосфатів

Німецька компанія Hydrosol розробила рецептуру плавлених сирів для намазування, що виключає застосування шкідливих для здоров’я фосфатів чи цитратів.Hydrosol розробили...

Ізраїльський стартап зібрав третину мільярда на розширення виробництва лабораторного м’яса

Ізраїльська компанія Future Meat Technologies зібрала найбільшу у світі суму інвестицій в секторі культивованого м’яса. Раунд серії B за...

Ринок foodtech у 2020 році: 331 угоди на $8,6 млрд

6 місце: розробник біотехнологій Manus Bio — $ 340 млнManus Bio  — американський розробник передової технології ферментації, призначеної для...

Стартап створив шкіру із відходів виробництва сидру. Із неї шитимуть брендові ранці

Beyond Leather Materials створює шкіру під назвою Leap, використовуючи яблучні відходи від європейського виробництва соку та сидру.  Альтернативна шкіра на...

Як змінився ресторанний ринок України у 2024 році — дослідження

Виторг закладів громадського харчування України у 2024 році зріс на 10% у порівнянні з 2023 роком, середній чек —...

«Чорноморка» запускає автомати для продажу устриць

У січні в столичному ТРЦ Respublika Park відкриється новий ресторан «Чорноморка» з новою послугою — автоматом з устрицями.У компанії...

Співвласник «Галі Балуваної» запустив перший Multicook з фастфудом MultiBar у Лос-Анджелесі

Володимир Матвійчук, співвласник мережі магазинів заморожених страв «Галя Балувана» запустив перший Multicook з фастфудом MultiBar у Лос-Анджелесі. Про це...

Дослідження: ринок кормів для домашніх тварин відновився і зростає

Глобальне зростання pet foodСвітовий ринок кормів для домашніх тварин швидко зростає. За оцінками Mordor Intelligence, у 2024 році його...

Може вас зацікавити

Картина м’ясом: японський ресторан за $100 продає гравюри із яловичини

Hyotana та Kaya вирішили поєднати їжу та мистецтво, і...

Чіпси зі смаком квашеної капусти та шоколад із манго — хіти китайського ринку фастфуду

Такими результатами аналізу ринку поділилася Dada Group, що керує...

Легендарний виробник фастфуду випустив парфуми з запахом смаженої курки

Парфуми доступні клієнтам в Іспанії й продаються як додатковий...

Тренди foodtech: екологія, персоналізація та конопля

У топ угод за обсягом інвестицій все частіше потрапляють...

Вибір редактора
В продовження теми