Отримані волокнисті нитки будуть використовуватися в рослинному м’ясі або сирі з мінімальною обробкою для забезпечення необхідної текстури.
Вчені розповідають, що ціанобактерії можуть служити організмами-господарями для нового білка, вставляючи чужорідні гени в ціанобактерію. Усередині ціанобактерії білок організовується у вигляді крихітних ниток або нановолокон.
«Ціанобактерії, також відомі як синьо-зелені водорості, є живими організмами, які ми змогли змусити виробляти білок, чого вони не роблять у природі. Особливо захоплюючим є те, що білок утворюється у вигляді волокон, які чимось нагадують м’ясо», — говорить Пол Ерік Дженсен, професор кафедри харчових наук Копенгагенського університету, який проводив дослідження.
Він також очолює дослідницьку групу, що спеціалізується на рослинній їжі та біохімії рослин.
За словами Дженсена, ціанобактерії можна легко вирощувати. Вони живуть за рахунок води, атмосферного CO2 та сонячних променів.
Вчені сподіваються, що у готових продуктам можна буде використовувати всю ціанобактерію, а не лише волокна. Це потребує додаткових досліджень.
«У створенні харчових продуктів ми намагаємося уникати надмірної обробки, оскільки це знижує поживну цінність інгредієнта, а також споживає дуже багато енергії», – пояснив Дженсен.
Джерела: ACS Nano, Food Ingredient First