Водорості зі зміненими генами виробляють продукт, схожий на справжнє м’ясо

Вчені з Данії створили м’ясоподібні волокна з синьо-зелених водоростей – ціанобактерій, використавши їх як «сурогатну матір».

Отримані волокнисті нитки будуть використовуватися в рослинному м’ясі або сирі з мінімальною обробкою для забезпечення необхідної текстури.

Вчені розповідають, що ціанобактерії можуть служити організмами-господарями для нового білка, вставляючи чужорідні гени в ціанобактерію. Усередині ціанобактерії білок організовується у вигляді крихітних ниток або нановолокон.

Ціанобактерії створюють волокна, схожі на м’ясні

«Ціанобактерії, також відомі як синьо-зелені водорості, є живими організмами, які ми змогли змусити виробляти білок, чого вони не роблять у природі. Особливо захоплюючим є те, що білок утворюється у вигляді волокон, які чимось нагадують м’ясо», — говорить Пол Ерік Дженсен, професор кафедри харчових наук Копенгагенського університету, який проводив дослідження. 

Він також очолює дослідницьку групу, що спеціалізується на рослинній їжі та біохімії рослин.

За словами Дженсена, ціанобактерії можна легко вирощувати. Вони живуть за рахунок води, атмосферного CO2 та сонячних променів. 

Ціанобактерії у природі

Вчені сподіваються, що у готових продуктам можна буде використовувати всю ціанобактерію, а не лише волокна. Це потребує додаткових досліджень.

«У створенні харчових продуктів ми намагаємося уникати надмірної обробки, оскільки це знижує поживну цінність інгредієнта, а також споживає дуже багато енергії», – пояснив Дженсен.

Нагадаємо, мікроводорості мають великий потенціал стати їжею майбутнього — інвестори уже вкладаються у розробки.

Джерела: ACS Nano, Food Ingredient First

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Samsung випустив холодильник, який будить власника і сам замовляє продукти

Відтепер, окрім голосового асистента від Samsung — Bixby, холодильник «наступного покоління» оснащений домінуючою платформою голосового помічника — Alexa.Це дозволяє...

Харчовий гігант випустить шоколад із виноградних кісточок

Cargill вперше звернула увагу на технологію отримання шоколаду без какао від Voyage Foods три роки тому, говорить Енн Мертенс-Гойнг,...

Компанія австралійського серфера робить з цукрової тростини та коноплі взуття

Взуття створене з відновлювального цукрової тростини, каучуку Hevea, натуральної коноплі та TENCEL Lyocell. Всі ці матеріали мають низький вуглецевий...

Рибні міхури для освітлення пива пропонують замінити печерицями. Задля веганів

Освітлення пива є важливою частиною технологічного процесу. Для цього до нефільтрованого напою додають агенти для видалення дріжджів та пивного...

Nestlé планує інвестувати 9,5 млрд грн у 2025 році в модернізацію бізнесу в Україні

Компанія Nestlé має намір у 2025 році вкласти 8 млрд грн у розвиток своєї комерційної діяльності в Україні, зокрема...

Енергетик «Воля» від «Моршинська» запускає соціальну ініціативу на підтримку відновлення військових

Відтепер кожна гривня, отримана від продажу енергетика «Воля» зі смаком «Оригінальний», буде спрямована на відновлення українських захисників, які проходять...

ТМ «Яготинське» вперше презентує лінійку молочних шейків

Молочні шейки – це готове рішення для споживачів, які цінують якісні молочні продукти та шукають смачний перекус. Шейки створені...

Смарт-їжа: що це? Як технології впливають на наш раціон

Життя стає дедалі динамічнішим, а разом із ним змінюються й наші харчові звички. Якщо раніше приготувати вечерю означало витратити...

Може вас зацікавити

The Golden Flax Seeds. How innovative snack producer in Ukraine grew despite lockdowns

Is pandemic the best time for business experiments? Perhaps,...

Створили жуйки для покращення роботи мозку. Вони м’які та желеподібні

Виробникк харчових добавок Vitux спільно з корпорацією Amway розробили...

Алекс Коваленко

Український підприємець-новатор у сфері foodtech. Ідеолог та драйвер створення...

Вибір редактора
В продовження теми