Британці винайшли фермент, що перетворює з’їдені солодощі на здорову їжу

Британський стартап Zya розробив дієтичне рішення, яке допомагає організму перетворювати цукор на клітковину до того, як він засвоївся. Зараз інновація очікує схвалення регуляторних органів.

Продукт розроблений для ринку США і очікувано з’явиться там у 2026 році.

На свою розробку стартап зібрав понад $5 млн інвестицій

Стартап звертає увагу, що американці щодня з’їдають 17 ложок доданого цукру – втричі більше за норму. 11% населення страждає на цукровий діабет 2 типу, а кожна третя людина має клінічне ожиріння. Тільки 5% населення США споживають рекомендовану кількість клітковини на день. 

Усунути цю проблему допоможе інноваційний фермент, який перетворює цукор на клітковину всередині травної системи, говорить співзасновник і генеральний директор Zya Джошуа Сауер.

Його розробка є вдосконаленою версією інулосахарази – ферменту, який перетворює сахарозу в клітковину інуліну (знаходиться, наприклад, у корені цикорію) і D-глюкозу. Фермент діє на цукор до того, як організм зможе його розщепити та засвоїти. 

Продукт виробляється за допомогою генно-відредагованих мікроорганізмів, знайдених у мікробіомі людини, які здатні перетворювати цукор на клітковину в кишечнику, але у зовсім малих кількостях.

Zya модифікувала фермент, щоб збільшити масштаб корисного результату та покращити стабільність і продуктивність ферменту. 

У компанії говорять, що додавання «мікрокількостей» ферменту може перетворити до 30% цукру на харчові волокна, зберігаючи смаковий профіль оригінального продукту.

Сауер і його команда уже випробували інновацію на свинях (тварини не постраждали), які мають травний тракт, подібний до людського, і виявили «значущий рівень перетворення цукру в клітковину» порівняно з продуктами, що не містять ферменту. Далі інновацію тестуватимуть на людях.

Нагадаємо, раніше стартап розробив макарони для схуднення із рідкісної японської рослини.

Джерело

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Сіль із яєць динозавра за 6 тисяч: сімейна компанія відроджує забуте ремесло

Назва зумовлена унікальною формою та методом виробництва цієї солі, яку вирощують із застосуванням технік, що сягають доіспанських часів.Процес виробництва...

Світовий виробник в’яленого м’яса замінив корів на королівські гриби і додав диму

Закуски створюють з королівської гливи. Ці гриби мають волокна, які максимально нагадують справжнє м’ясо — і за зовнішнім виглядом,...

Український бренд виготовляє молоко для покращення пам’яті — із вівса та гречки

Гречане молоко Green Smile є 100% рослинним напоєм, який не містить лактози, холестерину, ГМО та доданого цукру. Натомість воно...

А інструкція є? IKEA у Канаді випустила книгу рецептів страв із залишків їжі

IKEA Канада випустила нову кулінарну книгу IKEA ScrapsBook. Це спільний проект із 10 північноамериканськими кухарями, що представляють унікальні рецепти,...

Дослідження: ринок кормів для домашніх тварин відновився і зростає

Глобальне зростання pet foodСвітовий ринок кормів для домашніх тварин швидко зростає. За оцінками Mordor Intelligence, у 2024 році його...

«Яготинське для дітей» змінило дизайн пляшок дитячих йогуртів і кефіру

На відміну від скла, пластик не так легко б'ється, що особливо важливо для дітей молодшого віку, які можуть випадково...

Pripravka: секретний інгредієнт успіху 

Хоч вважається, що найкраща приправа до їжі — це голод, попит на спеції та прянощі в Україні був завжди,...

Віртуальна реальність у гастрономії: як VR змінює споживання їжі?

Сучасні технології невпинно змінюють різні сфери життя, і гастрономія не стала винятком. Віртуальна реальність (VR), яка дозволяє створювати та...

Може вас зацікавити

На Kickstarter шукають інвестиції на суперфуд з меду та амаранту. В Україні такий уже їдять

Кампанія по збору коштів завершується через 35 днів, і...

Американський стартап створив м’ясо із м’якоті фруктів кеш’ю, що завжди йшла у відходи

Це перша компанія в США, яка перетворила волокна фрукта...

Немолочні ріки. Огляд ринку рослинного молока від NEWFOOD.UA

 Динаміка ринку  Український ринок напоїв на рослинній основі, які за...

Перша публічна дегустація лабораторної яловичини: це дійсно смакує як м’ясо

Дегустація відбулася в Нідерландах, які на законодавчому рівні дозволили...

Вибір редактора
В продовження теми