Британці винайшли фермент, що перетворює з’їдені солодощі на здорову їжу

Британський стартап Zya розробив дієтичне рішення, яке допомагає організму перетворювати цукор на клітковину до того, як він засвоївся. Зараз інновація очікує схвалення регуляторних органів.

Продукт розроблений для ринку США і очікувано з’явиться там у 2026 році.

На свою розробку стартап зібрав понад $5 млн інвестицій

Стартап звертає увагу, що американці щодня з’їдають 17 ложок доданого цукру – втричі більше за норму. 11% населення страждає на цукровий діабет 2 типу, а кожна третя людина має клінічне ожиріння. Тільки 5% населення США споживають рекомендовану кількість клітковини на день. 

Усунути цю проблему допоможе інноваційний фермент, який перетворює цукор на клітковину всередині травної системи, говорить співзасновник і генеральний директор Zya Джошуа Сауер.

Його розробка є вдосконаленою версією інулосахарази – ферменту, який перетворює сахарозу в клітковину інуліну (знаходиться, наприклад, у корені цикорію) і D-глюкозу. Фермент діє на цукор до того, як організм зможе його розщепити та засвоїти. 

Продукт виробляється за допомогою генно-відредагованих мікроорганізмів, знайдених у мікробіомі людини, які здатні перетворювати цукор на клітковину в кишечнику, але у зовсім малих кількостях.

Zya модифікувала фермент, щоб збільшити масштаб корисного результату та покращити стабільність і продуктивність ферменту. 

У компанії говорять, що додавання «мікрокількостей» ферменту може перетворити до 30% цукру на харчові волокна, зберігаючи смаковий профіль оригінального продукту.

Сауер і його команда уже випробували інновацію на свинях (тварини не постраждали), які мають травний тракт, подібний до людського, і виявили «значущий рівень перетворення цукру в клітковину» порівняно з продуктами, що не містять ферменту. Далі інновацію тестуватимуть на людях.

Нагадаємо, раніше стартап розробив макарони для схуднення із рідкісної японської рослини.

Джерело

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Американці випустили продукт з коноплі, що прибирає 15 см з талії за три місяці

Зі слів продавця, інноваційний продукт підкріплений «першим у своєму роді» клінічним дослідженням на людях, яке показало, що основний компонент...

Стартап створив систему, що опрацьовує мільйони замовлень від різних служб доставки одночасно

Фінансування очолили DST Global Partners та Redpoint Ventures, та існуючі інвестори OMERS Ventures, Newion та Smartfin. Засновники Deliverect також...

Штучний інтелект створив спеціальний хліб для тих, хто кохає та ревнує

Щоб сформувати нові смаки для продуктів під назвою Ren AI Pan («романтичний AI-хліб»), штучний інтелект проаналізував 15 годин запису...

Створили безвідходне вівсяне молоко, яке можна зберігати 9 місяців

Це – концентрат вівсяного молока в упаковці, що піддається компостуванню.Концентрат з’явиться у продажі з 22 квітня. Він являє собою...

Українське крафтове пиво отримало нагороду World Beer Award

Два сорти пива від власної крафтової броварні «Сільпо» Beermaster Brewery здобули відзнаку World Beer Award в одразу двох категоріях:золото в...

Mars інвестує $2 млрд у виробництво в США

Нові інвестиції Mars спрямовані на зміцнення виробничої інфраструктури та впровадження інновацій у портфоліо з понад 40 брендів — від...

IDS Ukraine у І півріччі 2025 року сплатила на третину більше податків

За підсумками діяльності в першому півріччі 2025 року група IDS Ukraine та її ключові підприємства сплатили понад 492,6 млн...

HD-group випустила лінійку крафтових хлібів

Для випікання хліба в компанії використовують лише натуральні інгредієнти високої якості. Жодних штучних добавок, поліпшувачів борошна чи прискорювачів закваски....

Може вас зацікавити

Вчені виявили гриби, які знищують токсини у сидрі та варенні

Патулін (C7H6O4) — це шкідливий мікотоксин. Його продукують гриби,...

Якщо припече. Створена самонагрівальна банка для кави

Щоб активувати процес нагрівання, необхідно покрутити дно банки і...

Австралійці створили першу у світі веганську суміш для немовлят

Sprout Organic стверджує, що після п’яти років розробки високоякісних...

TikTok стає драйвером продажів ресторанів: 36% замовляє їжу, побачивши її в додатку

Близько 55% користувачів TikTok відповіли, що хотіли б відвідувати...

Ізраїльська компанія найняла робота друкувати веганські 3D-бургери

Ізраїльська компанія використовуватиме цю технологію для виробництва м’ясних альтернатив...

Вибір редактора
В продовження теми