Британці винайшли фермент, що перетворює з’їдені солодощі на здорову їжу

Британський стартап Zya розробив дієтичне рішення, яке допомагає організму перетворювати цукор на клітковину до того, як він засвоївся. Зараз інновація очікує схвалення регуляторних органів.

Продукт розроблений для ринку США і очікувано з’явиться там у 2026 році.

На свою розробку стартап зібрав понад $5 млн інвестицій

Стартап звертає увагу, що американці щодня з’їдають 17 ложок доданого цукру – втричі більше за норму. 11% населення страждає на цукровий діабет 2 типу, а кожна третя людина має клінічне ожиріння. Тільки 5% населення США споживають рекомендовану кількість клітковини на день. 

Усунути цю проблему допоможе інноваційний фермент, який перетворює цукор на клітковину всередині травної системи, говорить співзасновник і генеральний директор Zya Джошуа Сауер.

Його розробка є вдосконаленою версією інулосахарази – ферменту, який перетворює сахарозу в клітковину інуліну (знаходиться, наприклад, у корені цикорію) і D-глюкозу. Фермент діє на цукор до того, як організм зможе його розщепити та засвоїти. 

Продукт виробляється за допомогою генно-відредагованих мікроорганізмів, знайдених у мікробіомі людини, які здатні перетворювати цукор на клітковину в кишечнику, але у зовсім малих кількостях.

Zya модифікувала фермент, щоб збільшити масштаб корисного результату та покращити стабільність і продуктивність ферменту. 

У компанії говорять, що додавання «мікрокількостей» ферменту може перетворити до 30% цукру на харчові волокна, зберігаючи смаковий профіль оригінального продукту.

Сауер і його команда уже випробували інновацію на свинях (тварини не постраждали), які мають травний тракт, подібний до людського, і виявили «значущий рівень перетворення цукру в клітковину» порівняно з продуктами, що не містять ферменту. Далі інновацію тестуватимуть на людях.

Нагадаємо, раніше стартап розробив макарони для схуднення із рідкісної японської рослини.

Джерело

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Українська компанія створює для військових інноваційну «польову» дріп-каву

Дріп-кава — це порція меленої кави в пакетику, яку легко зварити у будь-якому місці за допомогою склянки окропу. В...

Світовий виробник в’яленого м’яса замінив корів на королівські гриби і додав диму

Закуски створюють з королівської гливи. Ці гриби мають волокна, які максимально нагадують справжнє м’ясо — і за зовнішнім виглядом,...

Виробник культивованого грудного молока зібрав $20 млн на комерціалізацію свого першого продукту

Раунд проводили спільно з Spark Capital та Siam Capital із додатковими інвестиціями від Primary Venture Partners, Plum Alley Investments,...

Український бренд зімітував лосось із пшениці та гороху — містить лише 40 калорій

За словами засновника компанії Романа Квашенка, його команда ставила собі за мету створити безкомпромісні альтернативи стравам тваринного походження. Сашимі виготовляється...

Як змінився ресторанний ринок України у 2024 році — дослідження

Виторг закладів громадського харчування України у 2024 році зріс на 10% у порівнянні з 2023 роком, середній чек —...

«Чорноморка» запускає автомати для продажу устриць

У січні в столичному ТРЦ Respublika Park відкриється новий ресторан «Чорноморка» з новою послугою — автоматом з устрицями.У компанії...

Співвласник «Галі Балуваної» запустив перший Multicook з фастфудом MultiBar у Лос-Анджелесі

Володимир Матвійчук, співвласник мережі магазинів заморожених страв «Галя Балувана» запустив перший Multicook з фастфудом MultiBar у Лос-Анджелесі. Про це...

Дослідження: ринок кормів для домашніх тварин відновився і зростає

Глобальне зростання pet foodСвітовий ринок кормів для домашніх тварин швидко зростає. За оцінками Mordor Intelligence, у 2024 році його...

Може вас зацікавити

TikTok стає драйвером продажів ресторанів: 36% замовляє їжу, побачивши її в додатку

Близько 55% користувачів TikTok відповіли, що хотіли б відвідувати...

Дієта для інвесторів. Щоб лабораторне м’ясо подешевшало, мають впасти апетити інвесторів

Як свідчить аналіз, проведений консалтинговою компанією із Нідерландів CE...

Ринковий гігант розробив кавуновий порошок, що заряджає воду вітамінами

Новий продукт, розроблений брендом Gatorade, отримав назву Gatorade Hydration...

Стартап “вирощує” веганське карпаччо на відходах з кафетеріїв

Заснована у 2011 році Ян Віллемом Босманом Янсеном, компанія...

Ізраїльська Aleph Farms залучила $100 млн на створення лабораторних стейків

Aleph Farms базується в Ізраїлі. У компанії заявляють, що...

Вибір редактора
В продовження теми