Рейтинг продуктів без лактози й глютену: найкращі варіанти для людей з непереносимістю

Багато людей страждають на різні види харчової непереносимісті. Найвідоміші – це целіакія й лактозна недостатність. Організм людей, в яких діагностовано ці патології, нездатний засвоювати клейковину та молочний цукор. Тому для них важливо знати перелік безпечних продуктів.

Продукти, що не містять глютен

Глютен – це рослинний білок клейковини. Він міститься у злаках – пшениці, житі, ячмені. Є група людей з целіакією – нездатністю організму засвоювати глютен. Для них розроблена спеціальна дієта, яка замінює злаки на безпечні для здоров’я продукти. Її призначають хворим на целіакію або алергію на пшеницю.
Існує перелік продуктів, в яких клейковина відсутня:

  • дикі та коричневі сорти рису, гречка, просо, амарант, деякі сорти вівса;
  • м’ясо та птиця;
  • риба та морепродукти;
  • класичні соєві продукти;
  • молоко та молочні продукти;
  • різні види рослинних олій;
  • вода, натуральні фруктові соки, лимонад, кава, чай, вино, міцні сорти сидру, спортивні коктейлі, газовані напої.

Пиво дозволяється лише з безглютенових сортів злаків. Перероблені та консервовані фрукти та овочі, м’ясні та рибні ковбаси, фарш, напівфабрикати в паніруванні, молочні продукти із загусниками вимагають обережності, оскільки можуть містити клейковину.
Протипоказані пиво, ель, спеції зі стабілізаторами та підсилювачами смаку у складі.

Як можна замінити молоко в раціоні

Лактоза – це молочний цукор. Її джерело – молоко та молочні продукти. Непереносимість молочного цукру – лактозна недостатність – пояснюється генетичними причинами та традиціями харчування у різних народів. Молоко багате на білки та мікроелементи, а також допомагає засвоювати інші поживні речовини.


Нездатність організму засвоювати лактозу означає необхідність відмовитися від молочних продуктів та потребу у пошуку альтернативного джерела корисних речовин. Виробники пропонують безлактозну продукцію, в якій молочний цукор вже розділений на складові елементи – глюкозу й галактозу. Таке молоко безпечне, містить протеїни та кальцій.
Також джерелом мікроелементів та вітамінів при лактозній недостатності виступають такі продукти:

  • рослинні види молока – горіхове, соєве, кокосове, злакове, картопляне тощо;
    кунжут, горіхи та насіння;
  • рис, овес, кіноа;
  • бобові – квасоля, горох, боби, арахіс;
  • різні види зелені;
  • жирна риба – тунець, лосось, скумбрія та ін.;
    яйця;
  • свіжі овочі – броколі, батат, гарбуз, морква;
  • папая, манго, диня, абрикос;
  • печінка;
  • риб’ячий жир.

Допускається вживання продуктів із невеликим вмістом молочного цукру – олії, вершків, кисломолочних та ферментованих сирів, йогуртів. Чим більша жирність, тим менше лактози міститься. Правильна безлактозна дієта не завдає шкоди травленню та компенсує нестачу вітамінів та мінералів.
Існує багато продуктів, здатних безпечно та смачно замінити клейковину та молоко в раціоні. Однак, найрозумніше буде попередньо порадитися з лікарем або дієтологом. Вони допоможуть правильно скласти безпечну та збалансовану дієту.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Німці створили платформу, яка дозволить створювати нові види рослинного молока та м’яса за два тижні

Платформа дозволяє ідеям нових продуктів перейти від концепції до прототипу всього за два тижні.Користувач обирає ряд опцій, щоб налаштувати...

Молекулярний веганський мед почнуть продавати в Європі з наступного року

Інноваційний продукт американського виробництва просуватиме на новому ринку виробник органічних продуктів Narayan Foods. Зараз продукція компанії представлена в більш...

Кульки, загорнуті у водорості — тепер так виглядає інноваційна кава

Про це на своєму LinkedIn прозвітувався генеральний директор CoffeeB Френк Вайльд.Рік тому його компанія запустила продажі унікальної розробки, на...

В океані майже не залишилось вугрів. Тепер їх вирощуватимуть у лабораторії

Її запатентована технологія органоїдів — тривимірна структура тканини, отримана зі стовбурових клітин — не потребує стільки факторів росту, як...

Пиво та сидр займають понад 90% обсягу на ринку слабоалкогольних напоїв в Україні – дослідження

Моніторинг ринку слабоалкогольних напоїв в Україні свідчить про значні зміни у сфері, що зумовлені як глобальними тенденціями, так і...

Кондитерська мережі супермаркетів «Сільпо» випустила лімітовану колекцію цукерок ручної роботи

Власна кондитерська» мережі супермаркетів «Сільпо» випустила лімітовану колекцію цукерок ручної роботи у пакованні, дизайн якого створили українські ілюстраторки —...

Понад 1600 малозабезпечених літніх людей у Києві отримали продуктові набори за підтримки Corteva Agriscience та GlobalGiving

Завдяки цьому гранту було закуплено продуктові набори, які в зимовий період напередодні новорічних свят передали понад 1600 літнім киянам,...

Nestlé планує інвестувати 9,5 млрд грн у 2025 році в модернізацію бізнесу в Україні

Компанія Nestlé має намір у 2025 році вкласти 8 млрд грн у розвиток своєї комерційної діяльності в Україні, зокрема...

Може вас зацікавити

Чотири роки роботи для українців: як розвивається мережа магазинів «М’ясомаркет»

Магазини «М’ясомаркет» зʼявилися на ринку України у 2020 році....

Burger King вперше відмовився від м’яса та відкрив заклад з рослинним меню

Створити концепцію безм’ясного ресторану в Німеччині спонукав великий попит...

Винахідник лабораторного м’яса спрогнозував, чи зникне традиційне тваринництво через 20 років

Скоріше, ці два напрямки існуватимуть поруч, вважає Дідьє Тубіа,...

Дегустація допомогла шанхайському стартапу зібрати мільйони на просування лабораторної свинини

Раунд очолив ZhenFund, створений китайськими технологічними гігантами (на ранніх...

Ізраїльський виробник інвестував мільйони у виробництво жуйок з пребіотиками із фруктів та овочів

Будівництво об’єкта площею 11 тис. квадратних метрів вже розпочато....

Вибір редактора
В продовження теми