Рейтинг продуктів без лактози й глютену: найкращі варіанти для людей з непереносимістю

Багато людей страждають на різні види харчової непереносимісті. Найвідоміші – це целіакія й лактозна недостатність. Організм людей, в яких діагностовано ці патології, нездатний засвоювати клейковину та молочний цукор. Тому для них важливо знати перелік безпечних продуктів.

Продукти, що не містять глютен

Глютен – це рослинний білок клейковини. Він міститься у злаках – пшениці, житі, ячмені. Є група людей з целіакією – нездатністю організму засвоювати глютен. Для них розроблена спеціальна дієта, яка замінює злаки на безпечні для здоров’я продукти. Її призначають хворим на целіакію або алергію на пшеницю.
Існує перелік продуктів, в яких клейковина відсутня:

  • дикі та коричневі сорти рису, гречка, просо, амарант, деякі сорти вівса;
  • м’ясо та птиця;
  • риба та морепродукти;
  • класичні соєві продукти;
  • молоко та молочні продукти;
  • різні види рослинних олій;
  • вода, натуральні фруктові соки, лимонад, кава, чай, вино, міцні сорти сидру, спортивні коктейлі, газовані напої.

Пиво дозволяється лише з безглютенових сортів злаків. Перероблені та консервовані фрукти та овочі, м’ясні та рибні ковбаси, фарш, напівфабрикати в паніруванні, молочні продукти із загусниками вимагають обережності, оскільки можуть містити клейковину.
Протипоказані пиво, ель, спеції зі стабілізаторами та підсилювачами смаку у складі.

Як можна замінити молоко в раціоні

Лактоза – це молочний цукор. Її джерело – молоко та молочні продукти. Непереносимість молочного цукру – лактозна недостатність – пояснюється генетичними причинами та традиціями харчування у різних народів. Молоко багате на білки та мікроелементи, а також допомагає засвоювати інші поживні речовини.


Нездатність організму засвоювати лактозу означає необхідність відмовитися від молочних продуктів та потребу у пошуку альтернативного джерела корисних речовин. Виробники пропонують безлактозну продукцію, в якій молочний цукор вже розділений на складові елементи – глюкозу й галактозу. Таке молоко безпечне, містить протеїни та кальцій.
Також джерелом мікроелементів та вітамінів при лактозній недостатності виступають такі продукти:

  • рослинні види молока – горіхове, соєве, кокосове, злакове, картопляне тощо;
    кунжут, горіхи та насіння;
  • рис, овес, кіноа;
  • бобові – квасоля, горох, боби, арахіс;
  • різні види зелені;
  • жирна риба – тунець, лосось, скумбрія та ін.;
    яйця;
  • свіжі овочі – броколі, батат, гарбуз, морква;
  • папая, манго, диня, абрикос;
  • печінка;
  • риб’ячий жир.

Допускається вживання продуктів із невеликим вмістом молочного цукру – олії, вершків, кисломолочних та ферментованих сирів, йогуртів. Чим більша жирність, тим менше лактози міститься. Правильна безлактозна дієта не завдає шкоди травленню та компенсує нестачу вітамінів та мінералів.
Існує багато продуктів, здатних безпечно та смачно замінити клейковину та молоко в раціоні. Однак, найрозумніше буде попередньо порадитися з лікарем або дієтологом. Вони допоможуть правильно скласти безпечну та збалансовану дієту.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Nestlé створила із шовковиці добавку, що регулює рівень глюкози в крові — для боротьби з діабетом

Перша програма Nestlé по боротьбі з діабетом в Малайзії розпочинається з поставки добавки Nutren GlucoSmart, котра підтримує оптимальний рівень...

Легенда велоспорту вклав мільйони у жуйку, що замінює чашку кави

Маючи в команді лише 10 працівників, Rev Gum успішно продає на американському ринку унікальну товарну позицію – жувальну гумку...

Ні риба, ні м’ясо: рослинні бургери з’являться в McDonald’s

Рішення McDonald's цілком логічне, адже конкуренти активно включають штучне м'ясо в своє меню.Штучне м'ясо стрімко захоплює індустрію фастфуда. Як...

Технологи за допомогою мікробного бродіння відтворили смак фіалки та драконового фрукта

Sensegen отримала шість «справжніх фруктових» смаків для харчових продуктів і напоїв, говорить Наташа Д'Соузо, віцепрезидент зі смаків і досвіду...

Лієв Шрайбер та Євген Гудзь спекли великодній хліб із борошна з розмінованого поля

Пшеницю, з якої була виготовлена ​​ця паска, зберіг фермер із північної частини області, що потерпала від постійних обстрілів. Вироблене...

Виробник соків «Коник» та співзасновниця Young Business Club запускають виробництво крафтового сидру

Очікується, що продукт з'явиться на полицях мережі «Сільпо» до кінця квітня. У планах — експорт та завоювання до 80%...

Alviva Group виводить на ринок нову категорію хліба під брендом «Київхліб»

Продукцію з нової категорії виготовляють на підприємстві ТОВ «Український пекарний дім» у місті Біла Церква Київської області. Сума інвестицій...

У Food Market від Епіцентр продажі кулінарії зросли більш ніж на 50%

Мережа Food Market від «Епіцентр» — один із наймолодших продуктових ритейлерів України: напрямку ще немає й п’яти років. Станом...

Може вас зацікавити

Столітня компанія із Японії пече крекери із голів креветок та залишків лапші

Заснована у 1866 р., Keishindo базується в місті Кейшіндо...

Ні риба, ні м’ясо: рослинні бургери з’являться в McDonald’s

Рішення McDonald's цілком логічне, адже конкуренти активно включають штучне...

IDS Ukraine за підсумками 2024 року встановила новий рекорд зі сплати податків

Компанія IDS Ukraine, провідний український виробник бутильованої води ТМ...

Ще більш сучасний та стильний: бренд «Бащинський» уперше змінив логотип і дизайн продуктів

Бути ближчим і зрозумілішим для споживача, стирати бар’єри й...

Стартап вирощує у лабораторії чорну ікру на звичайному грибному корінні

Міцелій — це коренева структура грибів, яка складається з...

Вибір редактора
В продовження теми