Переселенці відкрили у Хмельницькому пекарню, де печуть «маріупольські слойки» з в’яленими томатами

Родина переселенців, яка з початком повномасштабного вторгнення втратила у Маріуполі майно, нерухомість та бізнес, відкрила у Хмельницькому пекарню «Культ тіста», де створює випічку за сімейними рецептами.

Пекарню відкрили влітку 2023-го. До цього, розповідає Олексій Сапаров, півтора року вони займалися волонтерством. Родина облаштувала хостел для переселенців, забезпечуючи їх речами першої потреби, а також допомагаючи знайти роботу та житло.

Зараз пекарня-кав’ярня знаходиться в одному приміщенні із соціально-адаптаційним центром. Сам Олексій працює у центрі, а його дружина Галина та старший син Микола разом зі своєю дружиною Ганною займаються пекарнею. Молодші діти також Михайло та Марія допомагають у сімейній справі.

На відкриття пекарні знадобилося близько 30 тисяч євро

На ці кошти закупили якісне італійське обладнання, печі, мийки та холодильники.

“Зазвичай всі хвилюються, як почати таку справу. Але в Хмельницькому нічого не заважає це зробити. У банках є прекрасні умови для кредитів. Є багато грантових програм”, – розповідає Олексій.

Син Микола разом з дружиною, які раніше працювали бариста, варять у новому закладі каву. “Буває таке, що до нас приходять саме за смачною кавою”, – говорить Олексій.

У «Культі тіста» печуть хліб, слойки, солодку та солону випічку, батони, грісіні, чіабату. 

Ще тут можна спробувати шумуш кубіте, який у пекарні назвали “маріупольською слойкою”.

Насправді шумуш кубіте – це грецький пиріг. Також ця страва поширена у культурі кримських татар. Шумуш кубіте традиційно печуть із гарбузів, м’яса, яєць та листкового тіста. 

“Культ міста” виготовляє “маріупольські слойки” на власний лад –  з в’яленими томатами, печерицями, куркою, шпинатом, сливами, згущеним молоком тощо. Хмельничанам це дуже подобається – щодня пекарня має 100-150 відвідувачів.

Нагадаємо, раніше newfood.ua розповідав про мобільну пекарню 60-х років, що пече хліб для українських військових.

Джерела: Культ тіста, Східний Варіант, Vsim

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Стародавня цвіль перетворює відходи на страви, гідні Мішлена

Вони пропонують перетворювати відходи на гастрономічні страви, гідні ресторанів зі зірками Мішлена. Наприклад, у Копенгагені двозірковий ресторан Alchemist вже пропонує...

Італієць та українка роблять їстівні троянди із середньовічного продукту

У 100 грамів троянд стільки ж вітамінів та мікроелементів, як і в 800г свіжих ягід Пастила — сировина для створення...

Бокс з фокусом. Український проєкт доставки «вітамінних коробок» розшириться на готові страви

За 2020 рік близько 5 тисяч готових продовольчих наборів – «вітамінних коробок» – були доставлені споживачам. Про це розповіла...

Виробник першого у світі клітинного бургера запускає гігантський завод у Нідерландах

Голландська компанія, яка вирощує яловичину безпосередньо з клітин тварин, розміщує виробничі лінії промислового масштабу та планує виробляти більші об’єми...

Nestlé планує інвестувати 9,5 млрд грн у 2025 році в модернізацію бізнесу в Україні

Компанія Nestlé має намір у 2025 році вкласти 8 млрд грн у розвиток своєї комерційної діяльності в Україні, зокрема...

Енергетик «Воля» від «Моршинська» запускає соціальну ініціативу на підтримку відновлення військових

Відтепер кожна гривня, отримана від продажу енергетика «Воля» зі смаком «Оригінальний», буде спрямована на відновлення українських захисників, які проходять...

ТМ «Яготинське» вперше презентує лінійку молочних шейків

Молочні шейки – це готове рішення для споживачів, які цінують якісні молочні продукти та шукають смачний перекус. Шейки створені...

Смарт-їжа: що це? Як технології впливають на наш раціон

Життя стає дедалі динамічнішим, а разом із ним змінюються й наші харчові звички. Якщо раніше приготувати вечерю означало витратити...

Може вас зацікавити

Готується до відкриття найбільша у світі фабрика з виробництва лабораторного м’яса

Підприємство матиме інноваційний центр та дегустаційну кухню, і зможе...

Бостонський виробник закусок випустив «здорові» чіпси з протизапальними властивостями

Mark’s Mindful Munchies пропонують корисні закуски із цільного зерна...

Стартап додав відходи цукрової тростини у хліб, щоб покращити тісто

Род Льюїс, генеральний директор компанії, говорить, що разом з...

Найбільша інвестиція в альтернативне м’ясо — $0,4 млрд отримали стейки з грибів

Загальна сума інвестицій у стартап з моменту заснування сім...

Вибір редактора
В продовження теми