Переселенці відкрили у Хмельницькому пекарню, де печуть «маріупольські слойки» з в’яленими томатами

Родина переселенців, яка з початком повномасштабного вторгнення втратила у Маріуполі майно, нерухомість та бізнес, відкрила у Хмельницькому пекарню «Культ тіста», де створює випічку за сімейними рецептами.

Пекарню відкрили влітку 2023-го. До цього, розповідає Олексій Сапаров, півтора року вони займалися волонтерством. Родина облаштувала хостел для переселенців, забезпечуючи їх речами першої потреби, а також допомагаючи знайти роботу та житло.

Зараз пекарня-кав’ярня знаходиться в одному приміщенні із соціально-адаптаційним центром. Сам Олексій працює у центрі, а його дружина Галина та старший син Микола разом зі своєю дружиною Ганною займаються пекарнею. Молодші діти також Михайло та Марія допомагають у сімейній справі.

На відкриття пекарні знадобилося близько 30 тисяч євро

На ці кошти закупили якісне італійське обладнання, печі, мийки та холодильники.

“Зазвичай всі хвилюються, як почати таку справу. Але в Хмельницькому нічого не заважає це зробити. У банках є прекрасні умови для кредитів. Є багато грантових програм”, – розповідає Олексій.

Син Микола разом з дружиною, які раніше працювали бариста, варять у новому закладі каву. “Буває таке, що до нас приходять саме за смачною кавою”, – говорить Олексій.

У «Культі тіста» печуть хліб, слойки, солодку та солону випічку, батони, грісіні, чіабату. 

Ще тут можна спробувати шумуш кубіте, який у пекарні назвали “маріупольською слойкою”.

Насправді шумуш кубіте – це грецький пиріг. Також ця страва поширена у культурі кримських татар. Шумуш кубіте традиційно печуть із гарбузів, м’яса, яєць та листкового тіста. 

“Культ міста” виготовляє “маріупольські слойки” на власний лад –  з в’яленими томатами, печерицями, куркою, шпинатом, сливами, згущеним молоком тощо. Хмельничанам це дуже подобається – щодня пекарня має 100-150 відвідувачів.

Нагадаємо, раніше newfood.ua розповідав про мобільну пекарню 60-х років, що пече хліб для українських військових.

Джерела: Культ тіста, Східний Варіант, Vsim

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Розклав на молекули: Український творець молекулярного борщу отримав вищу світову відзнаку

Ця офіційна нагорода вважається вищою відзнакою у світі гастрономії, та вручається як окремим кухарям, так і організаціям.Юрій Ковриженко є...

Шоколадний гігант розробив інноваційну упаковку, яка контролюватиме розмір порцій продукту

Упаковка дозволить споживати її вміст невеликими порціями: з’ївши пів плитки шоколаду, її можна легко скрутити за запечатати заново. Інноваційна упаковка...

Стартап, що виробляє шкіру із грибів для модного бренду, зібрав сотні мільйонів на новий завод

Фінансування піде на розширення виробництва флагманського продукту під назвою Reishi Компанія каже, що її мета – задовольнити попит на екологічно...

Корейці вперше в світі виростили у лабораторії японську креветку

Південнокорейська компанія CellMEAT успішно культивувала прототип креветок токто — одні з найбільших в Японії.Креветки були створені з використанням нещодавно...

Виробник соків «Коник» та співзасновниця Young Business Club запускають виробництво крафтового сидру

Очікується, що продукт з'явиться на полицях мережі «Сільпо» до кінця квітня. У планах — експорт та завоювання до 80%...

Alviva Group виводить на ринок нову категорію хліба під брендом «Київхліб»

Продукцію з нової категорії виготовляють на підприємстві ТОВ «Український пекарний дім» у місті Біла Церква Київської області. Сума інвестицій...

У Food Market від Епіцентр продажі кулінарії зросли більш ніж на 50%

Мережа Food Market від «Епіцентр» — один із наймолодших продуктових ритейлерів України: напрямку ще немає й п’яти років. Станом...

Українська пивоварня отримала дві нагороди World Alcohol-Free Awards

Темне безалкогольне пиво Dark Non-alcohol (ABV 0,5%, IBU 13, Plato 7) отримало золоту медаль. Судді відзначили у ньому "аромати...

Може вас зацікавити

«Продуктами року» 2022 споживачі назвали рослинний чеддер та котлети із грибів

«Це найбільша нагорода за інноваційні продукти, яку обирають споживачі....

Найшвидший протеїн у світі: німці виготовляють білок із мікробів за 24 години

За словами генеральної директорки компанії Кателіньє Бекерс, багато біотехнологічних...

«Попри війну в Україні та інфляцію»: стартап зробив із грибів сир та шукає інвесторів

Сири виготовлені за допомогою новітньої технології MycoVeg, яка комбінує...

Чому виробництво їжі — це єдиний шлях виживання агрохолдингів в сучасних умовах

У структурі українського виробництва та експорту сільськогосподарської продукції домінує...

Корейці вперше в світі виростили у лабораторії японську креветку

Південнокорейська компанія CellMEAT успішно культивувала прототип креветок токто —...

Вибір редактора
В продовження теми