Найбільш вітамінізовані овочі: рейтинг найкращих джерел вітамінів

Нестача вітамінів в організмі може слугувати причиною різноманітних захворювань, слабкості та в’ялості організму людини. Саме тому спеціалісти – лікарі, дієтологи – наголошують на тому, що “розумне” харчування з достатньою кількістю вітамінів та мікроелементів має бути присутнім в кожному житті.

Правила споживання овочів

Дієтологи постійно у своїх блогах рекомендують щоденно споживати свіжі овочі та зелень, які містять в собі комплекс цінних речовин, без яких організм не зможе бути здоровим та енергійним. Велика кількість вітамінів, яка знаходиться у свіжій городині, здатна творити дива.
Але існують загальновідомі правила, дотримання яких дозволить взяти від природи лише найкраще і найкорисніше:

  • при варінні або обжарюванні велика кількість вітамінів випаровується, тому споживати такі овочі необхідно в сирому, запеченому або приготованому на пару способі;
  • використовувати овочі варто лише сезонні, що усуває можливість насичувати організм шкідливими хімікатами, нітратами;
  • варто обережно ставитися до ранніх овочів, які не містять корисних речовин.

Найкращим варіантом отримання вітамінного заряду є самостійне вирощування рослин на особистих грядках. В такому випадку господиня чи господар знає, чим обробляти, і яких речовин варто уникати при вирощуванні.

Найкращі джерела вітамінів

Якщо говорити в цілому про мікроелементи, то кожна група з них відповідає за свою сферу: при захворюваннях шкіри та нігтів варто більше споживати вітамінів групи B, при захворюваннях крові – Fe (залізо), очей – А. Тому варто визначити для себе, в яких саме вітамінах відчувається дефіцит. В цьому може допомогти здавання різноманітних аналізів та похід до лікаря.
Медичні працівники радять перед початком виправлення ситуації розібратися зі своїм раціоном. Якщо спостерігається споживання малої кількості овочів, особливо свіжих, варто відкоригувати своє харчування. Найкращими джерелами вітамінів є наступні овочеві культури:

  • помідори з великим вмістом вітамінів групи B і С, фолієвої кислоти, калію, фосфору та цинку;
  • болгарський перець з вітамінним комплексом А, В, С, Е і РР, клітковиною;
  • морква містить вітаміни А, В, С, Е, К;
  • гарбузові складають велику групу вітамінів В, С, Е, D, К;
  • цвітна капуста містить велику кількість вітаміну С і К.

Україна є сільськогосподарською країною, де ростуть практично всі овочі та фрукти, необхідні для нормального функціонування організму. Тому морква, яблука, буряк, квасоля, бобові, помідор, гарбуз та зелень мають особливо активно використовуватися в їжі. Високий вміст вітамінів, мікроелементів, клітковини сприяють насиченню організму поживними речовинами, підтримують злагоджену роботу шлунково-кишкового тракту, поліпшують якість та густину крові.
Велика кількість вагітних страждає на дефіцит заліза. Лікарі рекомендують кожного дня готувати свіжоприготований сік з яблука, моркви й буряка. Саме таке поєднання дозволяє тримати баланс феруму в крові на достатньому рівні. Поєднання інших овочів дозволяє також досягати необхідних показників.
Використання моркви разом з маслами дає можливість краще засвоїти вітамін А. Тому завжди варто вивчати, цікавитися і досліджувати, які овочі краще поєднувати з користю для здоров’я.

Висновок

Важко сказати, в якому овочі міститься найбільше вітамінів, адже кожен має щось своє, особливе, відмінне від іншого. Тому при складанні раціону варто розуміти, з чим людина має працювати, якій частині тіла не вистачає сили та енергії для виконання своїх функцій.
Для злагодженої роботи організму варто споживати всі види овочів, які принесуть користь для здоров’я у вигляді вітамінів та життєдайної сили для організму.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

«Тарілка» на всіх. В Україні запрацював перший банк їжі

Організацію у 2019 році створив у Львові українець Ростислав Косюра, який до цього 23 роки прожив у Німеччині та...

Засновник Starbucks Говард Шульц про те, як інвестиції в співробітників допомагають росту компанії

До 100-річчя журналу Forbes засновник мережі знаменитих кав'ярень написав есе про те, як поєднати прибутковість бізнесу і людське ставлення."У...

Консервант, який видобули два століття назад, став головним інгредієнтом веганського майонезу

У виробництві Vesa використовує лише один консервант — сорбат калію. Це — консерват рослинного походження, який вперше видобули у...

Пепероні без м’яса: гіганти ресторанної індустрії відзначили Новий рік переходом на рослинне меню

Запуски нових продуктів відбуваються у міру зростання попиту на рослинну дієту.  Світовий ринок рослинного м’яса зростатиме більш ніж на 20%...

Українське крафтове пиво отримало нагороду World Beer Award

Два сорти пива від власної крафтової броварні «Сільпо» Beermaster Brewery здобули відзнаку World Beer Award в одразу двох категоріях:золото в...

Mars інвестує $2 млрд у виробництво в США

Нові інвестиції Mars спрямовані на зміцнення виробничої інфраструктури та впровадження інновацій у портфоліо з понад 40 брендів — від...

IDS Ukraine у І півріччі 2025 року сплатила на третину більше податків

За підсумками діяльності в першому півріччі 2025 року група IDS Ukraine та її ключові підприємства сплатили понад 492,6 млн...

HD-group випустила лінійку крафтових хлібів

Для випікання хліба в компанії використовують лише натуральні інгредієнти високої якості. Жодних штучних добавок, поліпшувачів борошна чи прискорювачів закваски....

Може вас зацікавити

Почалися тести недорогого робота, який друкує персоналізовані торти

Нова машина Cake Writer дозволить споживачам створювати власне повідомлення...

Колишні керівники мережі, яка скоро зайде в Україну, випустять веганські яйця

Юрген Ахенбах, Мартін Гессе, Олександр Вільчек і Дітер Лампрехт...

Велика цукрова компанія створила соковите рослинне м’ясо із жому

Fidesse – це інгредієнт, який має надати ідеальної текстури...

Burger King вперше відмовився від м’яса та відкрив заклад з рослинним меню

Створити концепцію безм’ясного ресторану в Німеччині спонукав великий попит...

Лабораторне м’ясо продаватимуть у Європі через рік-два — є перша заявка

Це перша в історії заявка на продаж культивованого м’яса...

Вибір редактора
В продовження теми