Соломія Братах, яка заснувала бренд зі своїм чоловіком Ігорем Ревою, розповідає, що варення із троянд не варять, а труть. Так воно краще зберігає свої смакові та цілющі властивості. Звідси й назва – терта ружа.
“Зараз маємо 1,5 га троянд, із яких тремо варення”, – говорить вона
Конфітюр продають через магазини та інтернет, постачають до ресторанів, кондитерських.
“Для мене це родинне і близьке, бо ще бабці, прабабці робили це варення і начиняли ним пампухи на Різдво. Це смак з раннього дитинства”, – додає Ігор Рева.
Варення труть із локального сорту ружі (троянди), який притаманний лише їхній місцевості.
Тому терта (або ж галицька) ружа має великий потенціал отримати реєстрацію як Назва Місця Походження. Це – найвимогливіша схема якості у системі географічних зазначень, зазначають експерти.
“Гарбузовий рай” тре ружу традиційним способом, а також із акацієвим медом
Передзамовлення на обидві торік відкривали уже в червні.
Нагадаємо, поряд з варенням українські підприємці варять унікальний сир у реставрованому приміщенні колишньої старої австро-угорської школи.
Фішками «Гарбузового раю» є сири «Ґодз», «Магура», «Верде», а також «Говерла». Останній минулої осені був нагороджений сріблом на міжнародному конкурсі World Cheese Awards 2023 у Норвегії.
Джерела: Гарбузовий рай, Geographical Indications in Ukraine