Включення риби в раціон – це гарантія отримання поживних мікроелементів та корисних речовин, які нормалізують роботу внутрішніх органів, та допомагають в зміцненні імунітету. Фахівці радять вживати рибу кожного дня, це допоможе стабілізувати роботу серця, добре впливає на стан судин та допомагає в боротьбі із зайвою вагою.
Щоб урізноманітнити раціон варто спробувати вживати різні види риб. Також є сенс експериментувати з варіантами приготування та спеціями. Основне правило: купувати рибу та морепродукти у перевірених постачальників (або принаймні у продавців, яким ви довіряєте).
Найбільш поживні види риб
Серед прикладів, які відрізняються найвищою харчовою цінністю, можна виділити:
- Лосось.
- Сьомга.
- Тунець.
- Форель.
- Палтус.
- Скумбрія.
- Тріска.
Трохи детальніше про кожен вказаний вид.
У м’ясі лосося (особливо, якщо мова йде про використання диких різновидів цієї риби) міститься найбільша кількість Омега-3 жирних кислот. Додатковою перевагою включення лосося в раціон виступає можливість нівелювати дефіцит вітаміну D, який бере участь у будівництві здорових кісток та відповідає за нормалізацію функції сну.
Сьомга завдяки великій кількості поживних речовин, які містяться в складі (жирні кислоти, вітаміни групи D та B), підвищує імунітет, що допомагає в боротьбі з хворобами, включаючи онкологічні захворювання. Плюс: завдяки великій поживній цінності, сьомга входить до раціону тих, хто бажає схуднути.
Велика кількість білка, яка міститься у м’ясі тунця (окрім блакитного), робить його популярним продуктом для раціону на кожен день або для створення дієти для боротьби із зайвою вагою. Плюс: фахівці радять вживання тунця у будь-якій формі всім, хто має проблеми з роботою щитоподібної залози.
У м’ясі форелі міститься велика кількість протеїну, що робить її вдалим рішенням для спортивного харчування. Плюс: форель допомагає у боротьбі з атрофією м’язових тканин, яка часто зустрічається у літніх людей.
Використання палтуса в якості одного із постійних складників збалансованих дієт – це гарантія регуляції артеріального тиску. Плюс: біла риба добре знижує кількість шкідливого холестерину в організмі, що відбиваються на роботі судин.
Антиоксидантний ефект, яким відрізняється атлантична скумбрія, робить її вдалим рішенням для створення повноцінного раціону. Плюс: солона або запечена скумбрія рекомендується пацієнтам, які перенесли важкі захворювання головного мозку.
Вживання тріски прискорює обмін речовин, тому вона входить до складу дієт, направлених на зменшення маси тіла. Її використання нормалізує вуглеводний та жировий обмін, що позитивно відбивається на функціонуванні внутрішніх органів.
За оцінками фахівців, найбільш високу харчову цінність, враховуючи кількість поживних речовин, які містяться в складі, має саме морська риба. В каталозі можна знайти великий асортимент морської риби по доступним цінам. Співпраця з надійними постачальниками гарантує якість риби, незалежно від різновиду.